Stimularea industriilor creative şi codul patrimoniului naţional din cadrul Ministerului Culturii, în programul Cabinetului Cioloş

Stimularea industriilor creative, promovarea creaţiei contemporane şi a diversităţii culturale şi elaborarea unui cod al patrimoniului naţional se află printre măsurile prevăzute în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş, transmis, luni, Parlamentului României.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului Stimularea industriilor creative şi codul patrimoniului naţional din cadrul Ministerului Culturii, în programul Cabinetului Cioloş

Stimularea industriilor creative şi codul patrimoniului naţional, în programul Cabinetului Cioloş

Întărirea capacităţii instituţionale în elaborarea politicilor publice în domeniul culturii şi de management al programelor în domeniul cultural, a stimulării industriilor creative, armonizării legislaţiei din domeniul cultural cu legislaţia Uniunii Europene, promovarea creaţiei contemporane şi a diversităţii culturale româneşti este primul punct propus de Dacian Cioloş în planul de măsuri privind cultura.

A doua măsură propusă face referire la elaborarea unui cod al patrimoniului naţional, care să asigure cadrul legal şi instituţional pentru evaluarea, protejarea şi păstrarea patrimoniului cultural naţional.

Guvernul va funcţiona pentru o perioadă de un an, potrivit documentului.

Filologul Vlad Alexandrescu, conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti, fost ambasador al României la Luxemburg, fiu al arheologului Petre Alexandrescu şi nepot al criticului Tudor Vianu, a fost propus în funcţia de ministru al Culturii în viitorul Guvern.

Miniştrii propuşi ai Cabinetului Cioloş vor fi audiaţi, luni, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar plenul pentru votul de încredere a fost convocat pentru marţi, ora 10.00.

Potrivit regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista Guvernului va fi audiat, în şedinţă comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.

Plenul celor două Camere a fost convocat marţi, începând cu ora 10.00, când vor fi dezbătute lista şi programul de guvernare şi va fi dat votul de încredere al Legislativului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici