Ştirbu: Iniţiativa privind timbrul cultural este "să zicem perfectibilă"

Reprezentanţii editurilor s-au declarat, luni, la întâlnirea cu preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu (PNL) împotriva instituirii timbrului cultural, Gabriel Liiceanu afirmând că această taxă duce la creşterea preţului cărţilor.

Urmărește
358 afișări
Imaginea articolului Ştirbu: Iniţiativa privind timbrul cultural este "să zicem perfectibilă"

Ştirbu: Iniţiativa privind timbrul cultural este "să zicem perfectibilă" (Imagine: Shutterstock)

Gigel Ştirbu a discutat cu reprezentanţii editurilor pe tema proiectului de lege privind instituirea timbrului cultural, iniţiat de 84 de parlamentari, adoptat de Senat şi aflat în dezbaterea comisiei de specialitate de la Cameră.

"În urma discuţiei de astăzi, s-a degajat ideea, împreună cu reprezentanţii editurilor,cu reprezentanţii producătorilor de fonograme, împreună cu reprezentanţii asociaţiei organizatorilor de spectacole, iniţiativa este să zicem perfectibilă ca orice lege şi că în cursul acestei sesiuni legislative, împreuă cu domniile-lor să luăm în calcul şi punctele de vedere pe care astăzi le-au depus la comisie. Sunt foarte multe imperfecţiuni tehnice la proiect. Este vorba de cuantumul timbrului cultural, care s-ar fi mărit din punctul domniilor lor de vedere la o sumă foarte mare, greu de suportat de domniile- lor. Vă reamintesc că există timbrul cultural la ora actuală, legiferat prin Legea 35/1994, dar era la un cuantum mult mai mic decât cel care s-ar fi regăsit în această iniţiativă", a declarat Ştirbu, după întâlnire.

El a adăugat că iniţiatorii proiectului propuneau ca acest timbru cultural să fie de un leu, în timp ce, până acum, acesta era de 0.2%.

"Iniţiatorul actualului proiect legislativ spunea că timbrul literar să fie de un leu, în timp ce până acum timbrul literar era de 0,2% din valoarea fiecărui produs, ceea ce înseamna că acest leu ar fi ridicat oarecum preţul produsului finit. La ora actuală, fiecare produs, fiecare carte pe care fiecare dintre noi o cumpărăm de pe un raft din librărie are în acel cod de bare 0,2% timbrul literar. Ar fi o povară foarte mare pentru cine ar trebui să dea banii aceştia, cititorul, editurile", a susţinut preşedintele Comisiei de cultură a Camerei.

Preşedintele editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu, reprezentantul edituriilor, a spus că este împotriva acestui timbru cultural, fiind o practică unică în Europa.

"În principiu, sunt împotriva timbrului cultural ca atare, pentru că e o practică unică în Europa, numai în România există aşa ceva. Uniunile de creaţie sunt asociaţii profesioniste private, care pot să-şi
gestioneze singure nevoile pe care le au. Faptul că o entitate privată apelează la stat pentru a-i fi luat din patrimoniu acestei alte entităţi private o parte, este un lucru care în UE nu e acceptat şi nu e acceptabil în sine. Deci, legea timbrului pe fond are un viciu juridic. Dacă ne raportăm la legea care a existat şi care există şi care funcţionează şi o luăm ca atare şi ne încadrăm în cerinţele acestei legi, este un lucru înăuntrul căruia am funcţionat de ani de zile. Dacă mă întrebaţi ce e de preferat între legea cea veche şi noul proiecte de lege, şi asta a rezultat din discuţia pe care am avut-o astăzi la comisie, noul proiect de lege are vicii juridice şi morale mult mai mari decât legea actuală", a explicat Liiceanu.

El a spus că administrarea acestei taxe creşte preţul cărţii.

"De fapt, toată administrarea acestei taxe, cu tot ce presupune: avansarea banilor, cumpărarea timbrului şi cheltuielile de logistică ale producătorului, în speţă ale editorului în cazul acesta, în jurul timbrului ca atare, cresc preţul cărţii", a adăugat Liiceanu.

"Deci, vânzările pe produse culturale or să scadă, în urma creşterilor de preţ care vor interveni pe produsul cultural. Este o aparenţă că un leu e un fleac. Acest leu se multiplică prin cheltuieli laterale în jurul timbrului, în aşa fel încâtîn final produsul cultural se scumpeşte cu 7-8%. Tu ai avut iluzia că ajuţi creatorul şi termini prin a defavoriza cultura.Vă dau un exemplu, în clipa de faţă, legea timbrului cultural pe carte este de 2% din produs. Dacă o carte costă 30 de lei, 2% înseamnă 60 de bani. Dacă pui un leu, deci din plecare ai mărit taxa de timbru. De aici creşte scumpirea produsului cultural. Se adaugă o nebunie în administrarea concretă a timbrului ca atare. Comandarea timbrului în zeci de mii de exemplare. Banii aceştia sunt avansabili de către editor şi sunt recuperabili la vânzare, adică niciodată integral şi nu se ştie când. Toate lucrurile acestea, pe care Uniunile de creaţie nu le cunosc, pentru că ei nu gestionează intern producţia unei edituri, pentru ei pare un fleac. Iniţiatorii legii nu şi-au dat seama de ce efect bulgăre de zăpadă produc", a mai spus Liiceanu.

Proiectul de lege prevede că, "în vederea susţinerii şi dezvoltării culturii naţionale în diversele ei forme de exprimare artistică: literatură, cinematografie, teatru, muzică, folclor, arte, plastice, arhitectură, divertisment, în scopul protejării şi conservării moştenirii culturale, dezvoltării creativităţii contemporane, promovării valorilor culturale, se instituie timbrul cultural".

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Comisiei de cultură a Camerei.

Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici