Ştirile Pro TV demarează campania "Există viaţă după cutremur", pe 22 aprilie

Ştirile Pro TV demarează, pe 22 aprilie, campania "Există viaţă după cutremur", care are scopul de a trage un semnal de alarmă în privinţa situaţiei dezastruoase în care se află un număr impresionant de imobile din România, informează postul de televiziune.

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului Ştirile Pro TV demarează campania "Există viaţă după cutremur", pe 22 aprilie

Ştirile Pro TV demarează campania "Există viaţă după cutremur", pe 22 aprilie (Imagine: www.stirileprotv.ro)

În timp ce românii se află în orice moment în pericolul de a fi striviţi sub dărâmături în urma unui eventual cutremur, alte ţări au pus siguranţa şi protecţia cetăţenilor pe primul plan şi au construit imobile care să reziste chiar şi în faţa celor mai mari dezastre.

Rareş Năstase va prezenta telespectatorilor Pro TV o serie de reportaje spectaculoase realizate în Chile, ţara unde spaima şi pesimismul au fost înlocuite de acţiuni menite să asigure cetăţeanului siguranţă şi încredere. În Chile, oamenii nu mai vorbesc cu teamă despre seismele care le zguduie în mod frecvent ţara şi asta pentru că acolo construcţia de locuinţe a devenit prioritate naţională, iar autorităţile au creat un sistem care permite doar ridicarea acelor imobile care respectă cele mai înalte standarde de proiectare şi construcţie.

Campania Ştirilor ProTV "Există viaţă după cutremur" atrage atenţia asupra situaţiei alarmante în care se află mii de imobile din România, pentru a determina autorităţile să treacă de la o atitudine pasivă la una activă, menită să salveze nenumărate vieţi.

Ştirile Pro TV propun şi modelul pe care România ar trebui să îl urmeze în acest domeniu: Chile, o ţară care a revoluţionat de-a dreptul construcţiile, astfel încât, în urma cutremurului de 8,8 grade pe scara Richter din februarie 2010, zgârie norii au rămas în picioare, iar numărul victimelor s-a ridicat la doar 700. Oricât de mare ar părea acesta, în România, peste un milion de oameni sunt vulnerabili la cutremur.

Chile este ţara care pune preţ pe protecţia antiseism, unde filosofia autorităţilor şi a localnicilor faţă de seisme se centrează pe ideea că pagubele materiale şi umane trebuie să fie minime. Clădirile sunt proiectate astfel încât să reziste la cutremure de peste 9 grade pe scara Richter, construcţiile se ridică în funcţie de tipul de sol şi se lucrează exclusiv cu muncitori calificaţi. La toate acestea se adaugă legislaţia extrem de dură şi controalele riguroase, care nu permit abaterea de la reguli. În comparaţie cu România, unde oricine îşi poate modifica după bunul plac structura apartamentului, în Chile, dărâmarea pereţilor interiori se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Rareş Năstase, cel care a realizat seria de reportaje spectaculoase în Chile, mărturiseşte:

"Am auzit de la specialiştii români în construcţii de multe ori expresia «Nici nu vreau să mă gândesc la ce o să se întâmple». Ba eu zic că trebuie să ne gândim foarte serios, cu un cutremur nu te poţi lupta dacă pleci cu un dezavantaj uriaş, un handicap pe care îl mai şi ignori: construcţii nepregătite, structuri de rezistenţă ce nu fac faţă la un seism mare. Cutremurele nu iartă şi asta trebuie să înţeleagă autorităţile noastre. Impasivitatea, indolenţa, delăsarea în speranţa că răul nu va veni trebuie înlocuite cu acţiune rapidă, urgentă, acum. Trebuie îmbunătăţită legislaţia, controlul, trebuie oferite soluţii pentru cei care stau în clădirile şubrede, oamenii trebuie informaţi despre riscuri, ajutaţi şi, de ce nu, forţaţi să accepte măsuri care să le salveze viaţa".

În timp ce experţii în seismologie avertizează că, mai devreme sau mai târziu, România va fi lovită de un cutremur puternic, de talia celui din 1977, autorităţile se încăpăţânează să spere că acest lucru nu se va întâmpla şi zac impasibile. Potrivit unui studiu al Ministerului Mediului, un cutremur devastator ar provoca în România pagube imobiliare uriaşe, de 105 miliarde de euro.

În Bucureşti, nu mai puţin de 257 de imobile prezintă risc ridicat de prăbuşire, 283 vor suferi pagube majore ale structurii de rezistenţă, iar alte 55 ar suferi degradări importante. De asemenea, în Capitală există 115 clădiri care reprezintă un pericol public, pentru că ele se pot prăbuşi oricând, chiar şi în lipsa unui cutremur. Totodată, 1.908 de imobile trebuie să fie urgent expertizate, pentru că nu sunt încadrate corect în clasa de risc seismic corespunzătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici