"Street Days" de Levan Koguashvili şi "Morgen" de Marian Crişan, premiate la Festivalul de la Iaşi

Pelicula "Street Days", în regia lui Levan Koguashvili, a câştigat marele trofeu al Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi - IIFF 2010, în timp ce "Morgen", în regia lui Marian Crişan, a fost desemnat cel mai bun lungmetraj românesc.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului "Street Days" de Levan Koguashvili şi "Morgen" de Marian Crişan, premiate la Festivalul de la Iaşi

"Street Days" de Levan Koguashvili şi "Morgen" de Marian Crişan, premiate la Festivalul de la Iaşi (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Acţiunea filmului "Street Days/ Praful străzilor" se petrece în Tbilisi, Georgia. Poliţiştii îl arestează pe Checkie, un dependent de droguri şomer în vârstă de 45 de ani, şi îi dau două zile ca să-l facă dependent pe Ika, în vârstă de 16 ani, ca să-l poată şantaja astfel pe tatăl acestuia, un politician. Dacă Checkie acceptă să coopereze, va fi plătit şi nu va ajunge la puşcărie. Checkie, care are nevoie disperată de bani pentru familie, acceptă.

"Street Days" a fost proiectat şi în festivalurile de la Rotterdam, Edinburgh, Los Angeles. Regizorul debutant Levan Koguashvili, considerat deja urmaşul unor maeştri ca Abuladze şi Iosseliani, reuşeşte în "Street Days" să introducă spectatorul într-un realism sordid, brut, netrucat, oferind imagini suprarealiste, poetice şi bucolice.

La gala de premiere, care s-a desfăşurat duminică seară la Iaşi, lungmetrajul "Morgen", în regia lui Marian Crişan, a fost desemnat cel mai bun film românesc.

"Morgen" îl prezintă pe Nelu (Andras Hathazi), în vârstă de 40 de ani, care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta - un orăşel de la graniţa româno-ungară. Pentru Nelu, zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Acesta trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp, în afara oraşului. Într-o zi, bărbatul pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal. Emigrantul îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa "mâine" ("morgen", în limba germană, n.r.).

Premiul pentru cea mai bună animaţie a fost atribuit peliculei "Dulapul lui Zbigniev", în regia Magdalenei Osinska, în timp ce "La revedere, ce mai faci?", în regia lui Boris Mitic, a fost desemnat cel mai bun documentar.

"Uwe şi Uwe", de Lena Liberta, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, în timp ce "Medisin", de Iosif Prodan şi Marius Mitrofan, a obţinut premiul AltFel.

Premiul special al juriului de lungmetraj a mers către filmul "Bună, ce faci?", în regia lui Alexandru Maftei, iar premiul special al juriului de animaţie a fost decernat peliculei "Oraşul tăcut", în regia lui Amir Mehran, în timp ce "Consecinţe", în regia lui Luis Ismael, a primit premiul special al juriului de scurtmetraj.

Premiul special al juriului pentru documentar a fost decernat ex-aequo peliculelor "Bee Moldovan", în regia lui Cumatrenco Sergiu Junior şi Valeriu Şova, şi "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanau.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi - IIFF 2010 s-a desfăşurat în perioada 6 - 10 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici