Studioul Parlamentului: Preda - TVR să facă ce-i spunem noi

BP al Camerei a discutat, luni, implicarea TVR şi a posturilor private în proiectul televiziunii Parlamentului, Adrian Năstase propunând ca SRTV să ofere operatori şi aparatură, iar posturile private moderatori, Cezar Preda spunând că televiziunea publică trebuie să se supună voinţei parlamentarilor.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Studioul Parlamentului: Preda - TVR să facă ce-i spunem noi

Studioul Parlamentului: Preda - TVR să facă ce-i spunem noi (Imagine: Mediafax Foto)

Din stenograma şedinţei Biroului Permanent al Camerei din 2 februarie, făcută publică de cotidianul "Gândul", rezultă că unii deputaţi din conducerea Camerei au susţinut că TVR "are obligaţia" să furnizeze aparatură şi operatori pentru nevoile parlamentarilor, iar televiziunile private ar trebui să plătească dacă vor să mai transmită activitatea aleşilor.

Aleşii ar vrea să implice televiziunile private într-un "parteneriat": o zi pe săptămână, prin rotaţie, să-şi trimită în Parlament câte un moderator, scrie Gândul.

Astfel, Cezar Preda (PDL) i-a cerut preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, să facă toate demersurile pentru "îndreptarea strategiei" deputaţilor spre TVR, care, fiind televiziune publică, trebuie să facă ce i se spune.

"Haideţi, doamnă preşedinte, să îndreptăm strategia noastră ca această televiziune publică să intre şi să facă treabă aici, pentru aleşi şi să facă studioul pe banii lor, să prezinte activitatea din Parlament aşa cum dorim noi, pentru că până la urmă este o televiziune publică şi ea face ce-i spunem noi, nu ce vor alţii", a fost argumentul liderului democrat-liberal, potrivit stenogramei obţinută de Gândul.

La rândul său, fostul premier PSD Adrian Năstase a propus ca televiziunea din Pangratti să detaşeze la Parlament câţiva operatori şi aparatura necesară.

În privinţa staţiilor private, acestea ar trebui, potrivit lui Năstase, să-şi trimită, prin rotaţie, câte un moderator care să transmită din viitorul studio al Parlamentului.

"Dar pentru aparatură şi televiziunea publică are obligaţia de a se implica, de a oferi, până la urmă, un anumit cadru, inclusiv operatori, aparatura necesară. Dorim să venim să construim noi această imagine sau lăsăm ca alţii să intre în această incintă şi, în funcţie de dezbateri, este o dată un scandal, calc pe cineva cu maşina şi vrem să vedem unele dintre dezbateri, mai împuşc pe cineva pe la Braşov, avem dezbateri importante în Parlament şi le facem pe holurile Parlamentului. Dacă avem un astfel de studio, putem să implicăm şi televiziunile private, ca să nu ne facem adversari din ele şi le spunem o zi pe săptămână, câte un moderator care vine de la fiecare dintre aceste televiziuni", a spus Năstase.

Ceva mai pragmatic, Marton Arpad (UDMR) a pedalat pe "litera economicului": dacă vor să transmită din Parlament, televiziunile private trebuie să plătească, la fel "cum fac acele societăţi comerciale care vor să facă un film sau alte asemenea îndeletniciri".

Cei care au deschis subiectul despre TVR au fost reprezentanţii PDL.

Liderul grupului democrat-liberal din Cameră, deputatul Mircea Toader, a vorbit despre necesitatea unei discuţii cu televiziunea publică. Liderul UDMR, Marton Arpad, a apreciat, în plus, că se impune perceperea unei taxe pentru televiziunile particulare care fac transmisiuni în direct de la Parlament.

"Referitor la studio şi la oportunitate, cred că ar fi bine să avem o discuţie cu televiziunea naţională publică, care deja a ajuns la vreo şase posturi de televiziune, între care ar putea să-şi prevadă o poziţie specială pentru Parlament şi pe investiţia lor să meargă, noi oferindu-le eventual spaţiu sau o anumită logistică, că au ajuns să aibă deja cinci canale de televiziune naţionale", a spus Mircea Toader.

Roberta Anastase a conchis spunând că "trebuie gândit un proiect de investiţie într-adevăr luând în considerare Televiziunea Română, aşa cum s-a spus aici, şi formula de finanţare a acestui proiect".

Gândul mai relatează că stenograma şedinţei Biroului Permanent a fost publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor pentru doar câteva ore. Dacă dimineaţă aceasta se afla la secţiunea specială unde se pot citi toate stenogramele BP, după-amiază, erai anunţat că stenograma reuniunii de luni "nu este încărcată", notează cotidianul citat, precizând însă că între timp documentul fusese ascuns la rubrica "forma pentru printare".

Pentru că a decis să aibă un buget de austeritate, Camera a renunţat pentru moment la ideea unui studio propriu de televiziune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici