- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (21.03.2012, 16:58)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Aproape un sfert dintre români nu merg la bibliotecă din lipsă de timp
Aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp, în timp ce 42% dintre români spun că citesc cărţi o dată pe an sau niciodată, potrivit unui studiu naţional realizat în cadrul programului Biblionet, finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates.
Urmărește
275 afișări
STUDIU: Aproape un sfert dintre români nu merg la bibliotecă din lipsă de timp (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Studiul naţional privind utilizarea bibliotecilor publice din România şi percepţiile românilor privind mersul la bibliotecă a inclus trei cercetări Biblionet, efectuate în lunile februarie ale anilor 2009, 2011 şi 2012, pe eşantioane naţionale reprezentative, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Până în prezent, prin intermediul programului Biblionet, peste 1.500 de biblioteci publice au fost dotate cu 6.460 de calculatoare şi echipamente aferente, iar aproape 2.175 de bibliotecari au parcurs cursuri de formare în cadrul programului Biblionet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Astfel, conform studiului, 275.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet datorită noului serviciu oferit de bibliotecă, în timp ce 7.000.000 de vizite au fost înregistrate la bibliotecile publice pentru utilizarea computerelor şi a internetului.
Pentru utilizatorii bibliotecilor publice, internetul este principala sursă de informare, spre deosebire de non-utilizatori, unde principalul canal este televizorul. Aproape 28% dintre respondenţii care nu merg la bibliotecă au afirmat că petrec zilnic peste trei ore în faţa televizorului. Nefolosirea internetului în general se asociază statistic cu venituri dintre cele mai mici în cadrul populaţiei României.
În ceea ce priveşte segmentul de utilizatori ai serviciilor bibliotecilor publice se constată o creştere a duratei folosirii internetului. Profilul conturat este pentru consumatorul cotidian de internet: cu precădere tânăr, între 15 - 34 de ani, absolvent de universitate, locuitor în mediul urban de peste 200.000 de locuitori. Cei care afirmă că nu au accesat niciodată internetul sunt majoritar persoanele de peste 55 de ani, fără şcoală sau cu studii elementare, rezidenţi în mediul rural.
Potrivit aceluiaşi studiu naţional, numărul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 50% în comunităţile mici (sub 15.000 de locuitori), din 2010 până în prezent.
Cetăţenii români care utilizează calculatoarele şi internetul de la biblioteca publică caută pe internet informaţii legate de: educaţie, piaţa muncii, comunicare cu prietenii sau rudele din ţară sau din străinătate, rezolvarea unei probleme medicale.
Peste 10% dintre respondenţi au declarat că, odată ce trec pragul bibliotecii, folosesc şi alte servicii (cărţi, ziare, informaţii utile). Totodată, 33% (aproximativ 2,3 milioane persoane) dintre utilizatorii actuali ai bibliotecilor Biblionet declară că vin la biblioteca publică doar sau în primul rând pentru calculatoare şi internet.
Peste 50% dintre respondenţii non-utilizatori ai bibliotecilor publice nu ştiu ce schimbări au avut loc în cadrul bibliotecilor publice (acces la internet, fond de carte). Peste 30% spun însă că s-ar duce la bibliotecă pentru o problemă specifică.
Conform aceluiaşi studiu naţional, aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp. Pe locul al doilea între motivele invocate de cei care spun că nu merg la bibliotecă se regăseşte lipsa de interes, iar pe locul al treilea - lipsa de plăcere privind cititul.
Totodată, respondenţii care nu folosesc serviciile bibliotecii au indicat o medie de 80 de cărţi în gospodărie, în afară de ziare şi reviste. Cu toate acestea, frecvenţa de lectură este scăzută, 42% dintre respondenţi indicând că citesc o dată pe an sau chiar niciodată.
Peste 35% dintre respondenţi au declarat că ar reveni la bibliotecă dacă se dezvoltă serviciul de acces la calculatoare şi dacă se îmbunătăţesc condiţiile spaţiilor destinate utilizatorilor.
Din perspectiva informaţiilor pe care şi-ar dori să le regăsească în bibliotecă, respondenţii au indicat, atât în mediul urban, cât şi rural, în primul rând creşterea numărului de cărţi din biblioteci, în mod specific volume mai noi, cărţi de specialitate şi creşterea numărului de calculatoare pus la dispoziţie.
Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.
Programul Biblionet include până în acest moment peste 1.500 de biblioteci locale, dotate cu 6.460 de calculatoare şi echipamente aferente şi peste 2.175 de bibliotecari formaţi şi îşi propune să atingă peste 2.000 de biblioteci la finalul programului.
Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe