- Home
- Cultură-Media
- WASHINGTON, (23.12.2014, 18:27)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU - Cărţile "adevărate" contra eBook-uri: Somnul, stimulat mai bine de lectura cărţilor tipărite
Oamenii trebuie să lectureze cărţi tipărite, nu eBook-uri descărcate pe tabletă, dacă vor să doarmă mai bine, afirmă autorii unui studiu american, potrivit cărora lumina albastră emisă de dispozitivele electronice perturbă ciclul natural al somnului.
Urmărește
402 afișări
STUDIU - Cărţile "adevărate" contra eBook-uri: Somnul, stimulat mai bine de lectura cărţilor tipărite (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital din oraşul american Boston au comparat efectele biologice ale celor două stiluri de lectură înainte ca oamenii să meargă la culcare, în cadrul unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Timp de două săptămâni, 12 voluntari au lecturat vreme de patru ore, înainte de a merge la culcare, pentru perioade de cinci zile consecutive, cărţi electronice pe iPad şi cărţi tipărite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"Cei care citeau cărţi electronice aveau nevoie de mai mult timp pentru a adormi, dormeau mai puţin noaptea, iar secreţia lor de melatonină (substanţă care induce somnul) era redusă", a declarat într-un comunicat Anne-Marie Chang, coordonatoarea studiului.
"De asemenea, ceasul circadian (ceasul biologic intern, n.r.) era amânat pentru mai târziu, iar ei erau mai puţin vioi în dimineaţa următoare decât aceia care au citit o carte tipărită", a adăugat ea.
"Ritmurile circadiene naturale ale corpului sunt întrerupte de lumina cu unde scurte, cunoscută sub denumirea de «lumină albastră», care provine de la aceste dispozitive electronice", a precizat aceeaşi cercetătoare.
Oamenii de ştiinţă au remarcat că cititorii pe tabletă adormeau cu o oră mai târziu decât ceilalţi şi era mai puţin vioi în ziua următoare, de dimineaţă, chiar şi după opt ore de somn.
Studiile precedente au demonstrat efectul pe care îl are lumina albastră asupra procesului de secreţie de melatonină, dar ele nu au analizat efectele luminii albastre asupra somnului însuşi, precizează cercetătorii americani.
Ei se tem că folosirea acestor dispozitive electronice, mai ales de către copii şi adolescenţi, "joacă un anumit rol, perpetuând lipsa somnului", o tendinţă care s-a agravat în ultima jumătate de secol. Oamenii de ştiinţă au îndemnat comunitatea internaţională să analizeze în viitorul apropiat şi consecinţele pe termen lung ale acestui fenomen asupra stării generale de sănătate.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe