STUDIU: Industria culturală, al treilea angajator din Uniunea Europeană

Industriile culturale europene au generat o cifră de afaceri de 535,9 miliarde de euro în 2012 şi au împreună 7,1 milioane de angajaţi, fapt care face din acest sector de activitate al treilea angajator din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu realizat de cabinetul Ernst & Young (EY).

Urmărește
164 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Industria culturală, al treilea angajator din Uniunea Europeană

STUDIU: Industria culturală, al treilea angajator din Uniunea Europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 19,1% din totalul acestor locuri de muncă sunt ocupate de persoane în vârstă de până la 30 de ani, precizează autorii acestui studiu, comandat de GESAC (Groupement européen des sociétés d'auteurs et de compositeurs) şi de 18 parteneri din universul cultural şi mass-media, informează AFP.

Ca angajator, industria culturală europeană este devansată doar de industria hotelurilor şi restaurantelor (7,3 milioane de angajaţi) şi industria de construcţii (15,3 milioane de angajaţi).

Industriile culturale "grupează de două ori mai multe locuri de muncă decât industria automobilului, iar sectorul artelor vizuale deţine el singur mai multe locuri de muncă decât telecomunicaţiile", a precizat EY într-un comunicat.

Industriile culturale europene "sunt ancorate în domeniul digital", a adăugat cabinetul EY, subliniind că "70% din timpul mediu petrecut de europeni pe o tabletă este consacrat consumului de bunuri culturale".

Între 2001 şi 2011, veniturile provenind din segmentul digital au generat în UE venituri suplimentare de peste 30 de miliarde de euro.

Cabinetul EY notează, de asemenea, că în cele 28 de ţări din Uniunea Europeană se află "şapte dintre cele mai mari edituri din lume, cinci din principalele 10 festivaluri, liderul mondial din sectorul muzical şi două dintre principalele companii din sectorul publicităţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici