STUDIU - Shakespeare a exagerat: Richard al III-lea nu era cocoşat

Richard al III-lea nu era cocoşat, afirmă cercetătorii britanici, contrazicând astfel descrierea făcută de William Shakespeare acestui rege englez, în piesa de teatru omonimă, în care ultimul suveran din dinastia Plantageneţilor era descris ca un monstru.

Urmărește
1940 afișări
Imaginea articolului STUDIU - Shakespeare a exagerat: Richard al III-lea nu era cocoşat

STUDIU - Shakespeare a exagerat: Richard al III-lea nu era cocoşat

William Shakespeare a scris că Richard al III-lea, decedat în urmă cu peste 500 de ani, era "un broscoi înveninat şi ghebos", cu un fizic "diform şi neterminat", a cărui cocoaşă "era atât de urâtă încât câinii începeau să latre când îl vedeau".

Cercetătorii britanici au contrazis însă, joi, aceste afirmaţii. Analizând rămăşiţele pământeşti ale fostului suveran englez şi realizând o reconstrucţie în 3D a coloanei sale vertebrale, ei au ajuns la concluzia că Richard al III-lea nu era cocoşat, ci suferea de scolioză, o deformare laterală a coloanei vertebrale.

Oamenii de ştiinţă au remarcat anomalia spinală a fostului suveran atunci când au găsit scheletul lui Richard al III-lea în oraşul Leicester în 2012 - una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istoria britanică recentă.

Savanţii au realizat o reproducere din plastic în 3D a coloanei vertebrale a suveranului, pe baza scanării scheletului acestuia, iar studiul lor a fost publicat în revista medicală Lancet.

"Este un caz tipic de scolioză declanşată în adolescenţă", a declarat Bruno Morgan, expert în radiologie legală la Universitatea Leicester.

Coloana vertebrală a regelui britanic prezintă o curbură pronunţată, cuprinsă între 65 şi 85 de grade, care determină o formă în spirală. O astfel de persoană ar fi cel mai probabil operată în zilele noastre pentru a corect această diformitate.

Umărul drept al suveranului era mai ridicat decât cel stâng, iar torsul său era relativ scurt în comparaţie cu lungimea membrelor.

"Shakespeare avea dreptate în privinţa faptului că regele suferea de o diformitate spinală. Însă s-a înşelat în privinţa diformităţii pe care acesta o avea. Nu era cocoşat", a spus Piers Mitchell, biolog şi antropolog la Universitatea Cambridge.

"Shakespeare a mai spus că regele avea braţe şi picioare subţiri şi şchiopăta. Dar, analizând scheletul, am descoperit că totul era simetric. Nu există semne că ar fi avut braţe subţiri. Iar ambele picioare erau perfect dezvoltate. Nu există niciun semn că ar fi şchiopătat", a adăugat acelaşi cercetător britanic.

Richard al III-lea a fost ucis la vârsta de 32 de ani în timp ce lupta pentru a-şi păstra coroana la Bosworth, în 1485. Moartea lui a pus capăt dinastiei Plantageneţilor şi a contribuit la apariţia dinastiei Tudorilor, prin venirea la putere a lui Henry al VII-lea.

"Pe de altă parte, am vrea să spunem că «fizicul său nu arăta nici pe departe atât de rău pe cât spunea Shakespeare». Însă nici nu putem să trivializăm aspectul cuiva care prezenta o scolioză cu o curbură de 70 de grade, pentru că acel om ar fi avut în mod cert dureri şi nu s-ar fi simţit confortabil", a adăugat Bruno Morgan.

"Însă, nu există niciun dubiu: Richard al III-lea putea să poarte armură, putea să meargă la război şi putea să lupte", a adăugat profesorul britanic.

În piesa de teatru "Richard al III-lea", Shakespeare l-a descris pe suveran ca pe un tiran care a ucis doi prinţi în Turnul Londrei şi a murit în luptă strigând: "Un cal! Un cal! Regatul meu pentru un cal!". Suporterii acestui rege afirmă că reputaţia lui a fost intenţionat pătată, pentru a cimenta domnia regilor din dinastia Tudorilor.

Deşi William Shakespeare este acela care a lăsat posterităţii cea mai amplă descriere a fizicului lui Richard al III-lea, aceasta a fost făcută la peste un secol după moartea regelui. "Este o descriere colorată, însă Shakespeare scria în acel moment o piesă pentru a amuza publicul", a precizat Piers Mitchell.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici