STUDIU: Utilizarea telefoanelor inteligente modifică interacţiunea dintre creier şi degetul mare

Expedierea de mesaje text, consultarea paginilor de internet şi accesarea e-mailurilor de pe telefoanele mobile reprezintă activităţi care au capacitatea de a modifica interacţiunea dintre creier şi degetul mare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Elveţia.

Urmărește
466 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Utilizarea telefoanelor inteligente modifică interacţiunea dintre creier şi degetul mare

STUDIU: Utilizarea telefoanelor inteligente modifică interacţiunea dintre creier şi degetul mare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Arko Ghosh, profesor la Universitatea Zurich şi ETH Zurich, a coordonat acest studiu ce a vizat utilizarea electroencefalografiei pentru a măsura activitatea din scoarţa cerebrală în cazul a 37 de persoane dreptace. Dintre acestea, 26 foloseau telefoane inteligente cu ecran tactil, iar 11 foloseau telefoane mobile clasice.

Un total de 62 de electrozi au fost plasaţi într-o bonetă purtată de voluntari în timpul electroencefalografiilor, pentru a înregistra felul în care creierele acestora procesează senzaţia de atingere transmisă de receptorii nervoşi de la nivelul degetului mare, degetului arătător şi degetului mijlociu. Activităţile lor cerebrale au fost apoi comparate cu comenzile individuale înregistrate în istoricul fiecărui telefon utilizat în acest studiu.

Activitatea electrică din creierele utilizatorilor de telefoane inteligente era stimulată atunci când toate cele trei degete menţionate erau folosite pentru a atinge ecranele tactile. Potrivit cercetătoarei Magali Chytiris, activitatea din scoarţa cerebrală asociată cu degetul mare şi degetul arătător a fost direct proporţională cu intensitatea folosirii telefonului, calculată pe baza rapoartelor de utilizare a energiei stocate în bateria telefonului.

Profesorul Arko Ghosh spune că rezultatele studiului sugerează faptul că mişcările repetitive efectuate pe ecranele tactile ale telefoanelor inteligente remodelează procesele senzoriale de la nivelul mâinii, prin actualizările zilnice ale modului în care vârfurile degetelor sunt reprezentate în creier. Cercetătorul elveţian consideră că procesarea senzaţiilor la nivelul scoarţei cerebrale din creierul uman contemporan este modelată în mod continuu de tehnologia digitală personalizată.

Arko Gosh spune, de asemenea, că utilizarea telefoanelor inteligente reprezintă un mod ideal de a explora "maleabilitatea" creierului uman.

Studiul cercetătorilor elveţieni a fost publicat în revista Current Biology.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici