Suceava: Construcţie din sticlă la Curtea Domnească pentru punerea în valoare a sitului arheologic

Curtea Domnească situată în zona centrală a municipiului Suceava urmează să fie pusă în valoare prin realizarea unei construcţii din sticlă ce va folosi zidurile actuale, urmând ca acest spaţiu să fie şantier arheologic vizitabil dotat cu utilităţi pentru turişti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
19 afișări

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că 12 specialişti ai firmei spaniole Arena Teatro SL, cu experienţă în gestionarea patrimoniului istoric, au venit la Suceava unde, împreună cu specialişti locali, urmează să găsească cea mai bună formă de amenajare a Curţii Domneşti.

El a spus că până la data de 1 iulie va fi stabilită soluţia tehnică, apoi va fi întocmit studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi asigurată finanţarea lucrării, cel mai probabil cu fonduri europene.

Directorul Muzeului Bucovina, Emil Ursu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că propunerea pe care se lucrează în prezent, realizată de arhitectul bucureştean Gheorghe Sion, specialist în monumente istorice, prevede realizarea unei construcţii, în formă de U, din sticlă, care foloseşte zidurile actuale şi păstrează şi arhitectura medievală.

"Se va pune în evidenţă primul nivel al Curţii Domneşti, nivelul din lemn din perioada Petru Muşat, Alexandru cel Bun", a spus Ursu.

Consiliul Local Suceava a aprobat, în luna martie, asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL specializată în gestionarea patrimoniului istoric în vederea punerii în valoare a Curţii Domneşti din zona centrală a municipiului.

Firma spaniolă va întocmi, gratuit, documentaţia pentru reabilitarea Curţii Domneşti, urmând ca apoi să fie găsite surse de finanţare pentru realizarea lucrărilor.

Autorităţile sucevene doresc să finanţeze un proiect prin care Curtea Domnească din zona centrală a municipiului, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare.

Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici