Suceava: Expoziţia ce prezintă caseta din argint în care s-a păstrat inima Reginei Maria, deschisă

Expoziţia "România din inima Reginei Maria", care are ca piesă de referinţă caseta din argint în care s-a păstrat timp de câteva decenii inima reginei Maria, a fost deschisă, joi, la Muzeul de Istorie Suceava cu interpretarea, la trompetă, a melodiei "Stingerea".

Urmărește
524 afișări
Imaginea articolului Suceava: Expoziţia ce prezintă caseta din argint în care s-a păstrat inima Reginei Maria, deschisă

Suceava: Expoziţia ce prezintă caseta din argint în care s-a păstrat inima Reginei Maria, deschisă (Imagine: Liliana Bujdei/Mediafax Foto)

Caseta din argint în care a fost păstrată inima Reginei Maria este piesa de referinţă a expoziţiei, care conţine şi mărturii despre ţara de origine a reginei, Marea Britanie, dar şi despre vizita acesteia în SUA şi Canada.

Doi jandarmi în costumaţie de paradă asigură garda la vitrina în care este expusă caseta, iar vernisajul a început cu intonarea, la trompetă, a melodiei "Stingerea", în interpetarea unui jandarm.

Totodată, în expoziţie sunt prezentate şi pavoazul pentru regine al Bricului Mircea I, cu care a fost înfăşurată caseta din argint, dar şi o sută de medalii şi monede britanice din colecţia muzeului, piese care ilustrează ascendenţa princiară a Reginei Maria, dar şi imaginea imperiului britanic.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, joi, că expoziţia are o încărcătură emoţională, arătând că după numeroase demersuri făcute în ultimii ani caseta în care a fost păstrată inima Reginei Maria este expusă pentru prima oară la Suceava.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, a vorbit despre însemnătatea zilei de 10 mai în istoria românilor, arătând că este "o zi de care trebuie să ne aducem aminte cu mândrie".

El a spus că aducerea la Suceava a casetei în care a fost păstrată inima Reginei Maria reprezintă "un vis împlinit" atât pentru conducerea Muzeului Bucovinei, a autorităţilor locale, cât şi pentru publicul sucevean.

Prorectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava, istoricul Ştefan Purice, a evocat personalitatea Reginei Maria, arătând că implicarea sa în acţiunile de binefacere şi lupta sa pentru înfăptuirea marilor idealuri pot constitui un model de urmat pentru tinerele generaţii.

Preotul Vasile Baltag, reprezentant al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a spus că "toate însuşirile care ţin de suflet îşi au loc în inima noastră", iar tinerii o pot avea ca model pe regina Maria pentru a învăţa ce este credinţa faţă de neam, "credinţa păstrată în inimă".

Expoziţia "România din inima Reginei Maria" va fi deschisă în perioada 10-20 mai, la Muzeul de Istorie din Suceava.

Caseta din argint în care a fost păstrată timp de câteva decenii inima Reginei Maria a fost depusă, conform dorinţei sale, în Capela Stella Maris din Balcic, în anul 1938.

În 8 septembrie 1940, după ce România cedează Bulgariei Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei Maria este preluată de administratorul Castelului Bran şi este adusă în ţară şi depusă în biserica din lemn a castelului, iar în 1941 a fost aşezată într-o criptă special amenajată în stânca muntelui Măgura Branului, lângă spitalul de campanie nou înfiinţat de principesa Ileana, fiica reginei, aşezământ numit "Inima Reginei".

După încheierea celui de-al doilea război mondial, în anul 1947 a fost construită, la Bran, biserica numită "Inima Reginei Maria", în care urma să fie depusă caseta din argint cu inima Reginei, dar acest fapt nu s-a realizat în condiţiile în care monarhia a fost înlăturată.

În anul 1968, în prezenţa mai multor reprezentanţi ai regimului comunist au fost sparte cu o rangă grilajul criptei din munte şi urna din marmură, iar caseta cu inima reginei a fost depusă în casa de bani a Muzeului Bran. În 1971, caseta a fost transferată la Muzeul Naţional de Istorie a României. Caseta din argint a fost expusă, dar nu şi inima, care s-ar afla în subsolul muzeului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici