- Home
- Cultură-Media
- SAO PAULO, (25.04.2014, 09:00)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Summitul NETmundial condamnă spionajul pe Internet şi pledează pentru emanciparea webului
Summitul NETmundial de la Sao Paulo a condamnat joi seara spionajul pe Internet, după câteva luni de la scandalul interceptărilor americane, şi a pledat, aşa cum se aştepta, pentru o nouă guvernanţă multilaterală a unui Internet deschis şi eliberat de sub tutela americană.
Urmărește
102 afișări
Summitul NETmundial condamnă spionajul pe Internet şi pledează pentru emanciparea webului
"Supravegherea în masă este arbitrară şi subminează încrederea în Internet", se arată în rezoluţia finală a acestui summit internaţional, la care au participat, timp de două zile, peste 900 de reprezentanţi ai unor Guverne, sectorului privat, lumii academice, societăţii civile şi unor instituţii tehnice.
"Colectarea şi utilizarea datelor personale de către actori de stat şi non-etatişti este necesar să fie supusă legilor internaţionale în domeniul drepturilor omului", insistă actorii de pe Net, un ecou la scandalul interceptărilor efectuate de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) asupra comunicaţiilor preşedintei braziliene Dilma Rousseff, cancelarului german Angela Merkel sau preşedintelui mexican Enrique Peña Nieto.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Dezvăluirile fostului consultant NSA Edward Snowden, în vara lui 2013, au determinat-o pe Rousseff să prezinte la ONU ideea unui control multilateral asupra utilizării Internetului şi apoi să convoace acest summit fondator, într-o încercare de instaurare a unei guvernanţe la nivel mondial eliberate de "jugul american".
Din motive în principal istorice, legate de edificarea reţelei la nevoile momentului, Statele Unite controlează sau găzduiesc principalele organisme care administrează adresele, numele de domeniu, normee şi protocoalele webului, ceea ce provoacă de mai mulţi ani rezerve în rândul actorilor Netului şi anumitor Guverne.
Exploatând o breşă în neîncrederea faţă de Statele Unite, în urma scandalului provocat de către Snowden, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi, la Moscova, că orice informaţie care tranzitează Google "trece prin servere din Statele Unite" unde, în opinia sa, "totul este supravegheat".
Nerăbdători să scape de Washington, participanţii la NETmundial s-au pus de acord asupra principiului unei gestionări multilaterale a webului în vederea unei reţele eficiente şi totodată legitime. Prin această abordare de tip "multi-atori", guvernanţa va tinde către "o reţea stabilă, descentralizată, sigură, interconectată şi accesibilă tuturor", se subliniază în declaraţia finală.
Statele Unite şi-au dat acordul, săptămâna trecută, asupra unei revizuiri a statutului ICANN ("Internet Corporation for Assigned Names and Numbers"), organismul care acordă adrese IP şi nume de domeniu pe Internet - ca de exemplu .com sau .gov - şi care are sediul în California.
Este vorba despre un gest simbolic, dar marcant, salutat de către NETmundial, care insistă totodată ca "procesul de globalizare a ICANN să conducă la crearea unei administraţii în mod veritabil internaţionale şi globale în serviciul interesului public" şi care să fie în acelaşi timp responsabilă şi transparentă.
- "Un tur de forţă"
În opinia organizatorilor şi participanţilor din peste 80 de state, acest summit a fost un succes, dincolo de "consensul" care nu are un caracter constrângător publicat joi seara. În fapt, Brazilia a reuşit să reunească pentru prima dată actori cu interese foarte diverse, pentru a trasa contururile unei guvernanţe a webului.
"Acest summit, care a primit numeroase aderări şi participanţi, este deja, în sine, un veritabil succes. Timpul pregătirii a fost foarte scurt, iar documentul final este foarte bun, mulţi au subliniat acest lucru", a comentat pentru AFP Markus Kummer de la ONG-ul internaţional Internet Society, una dintre principalele autorităţi în domeniul tehnic şi moral al webului.
"Această reuniune este o contribuţie importantă, dar nu este finalul poveştii (...). Toate problemele nu pot să fie soluţionate în două zile. Acum avem cel puţin o bază bună", a comentat Vint Cerf, unul dintre părinţii fondatori ai reţelei create în urmă cu 25 de ani, în prezent vicepreşedinte Google.
Reprezentantul special francez David Martinon a salutat "un tur de forţă" din partea organizatorilor summitului, prin acest document final, pe care l-a catalogat ca fiind un "text foarte bun, extrem de promiţător".
Internet Governance Forum (IGF) reuneşte deja, anual, începând din 2006, aceşti actori cu interese foarte diverse în jurul temei guvernanţei, dar dezbaterile sale nu au condus niciodată la angajamente şi nici la declaraţii comune. Următoarea reuniune, programată la Istanbul, în septembrie, urmează să abordeze rezultatul NETmundial, un summit punctual.
Între alte imperative relevate de către NETmundial se află drepturile omului şi "un acces la Internet universal, egalitar, abordabil şi de înaltă calitate" - în special pentru cele două treimi din populaţie care sunt private - cu scopul de a favoriza atât "dezvoltarea umană, cât şi incluziunea socială".
În plus, în privinţa drepturilor omului, plasate ca o prioritate a principiilor de guvernanţă, participanţii au insistat asupra faptului că "drepturile persoanelor offline este necesar să fie protejate online".
În fine, spre marele regret al adunării reprezentanţilor societăţii civile, "neutralitatea" Netului, care prevede în general nemanipularea traficului de către exploatanţi, nu a putut să apară în rezoluţia finală.
"Nu este perfect, dar este rezultatul unui proces multilateral (...), prima piatră a unui drum pe care-l vom construi împreună, cu toţii", s-a apărat preşedintele summitului Virgilio Almeida.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe