Tabloidele britanice apelau la detectivi plătiţi pentru a le spiona pe Kate Middleton, J.K. Rowling sau Chelsea Clinton

Scriitoarea J.K. Rowling, Catherine - ducesa de Cambridge - şi Chelsea Clinton, fiica fostului preşedinte american Bill Cliton, au fost spionate de detectivi privaţi, plătiţi de tabloidele britanice.

Urmărește
545 afișări
Imaginea articolului Tabloidele britanice apelau la detectivi plătiţi pentru a le spiona pe Kate Middleton, J.K. Rowling sau Chelsea Clinton

Tabloidele britanice apelau la detectivi plătiţi pentru a le spiona pe Kate Middleton, J.K. Rowling sau Chelsea Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tabloidele britanice au angajat detectivi privaţi pentru a o urmări pe Catherine, ducesa de Cambridge, atunci când aceasta îşi făcea studiile universitare în Scoţia, dar şi pe Chelsea Clinton, în perioada în care fiica fostului preşedinte american Bill Clinton studia la Oxford, se afirmă într-un articol publicat pe site-ul publicaţiei The Independent.

Aceeaşi agenţie de detectivi privaţi a fost angajată pentru a o spiona pe Philippa Middleton, sora mai mică a soţiei prinţului William, pe vremea când aceasta era adolescentă, şi să strângă informaţii despre petrecerea burlacilor şi petrecerea burlăciţelor care au precedat căsătoria prinţului Edward cu contesa de Wessex.

Jurnaliştii de la The Independent au examinat dosare ce au fost reţinute în cadrul "Operaţiunii Motorman" din 2003 şi au aflat de la conducătorul anchetei că echipa sa nu a avut voie să îi ancheteze pe jurnaliştii din diverse organizaţii mass-media care au angajat detectivi privaţi pentru a obţine informaţii cu caracter personal despre diverse celebrităţi. Peste 17.000 de anchete au fost derulate, multe dintre ele prin încălcarea legilor de protejare a informaţiilor.

Într-o declaraţie semnată, acordată publicaţiei The Independent, fostul inspector de poliţie care a condus "Operaţiunea Motorman", a acuzat autorităţile britanice de comiterea unor infracţiuni grave: "Nu ni s-a permis să vorbim cu jurnaliştii", a spus acest inspector de poliţie, care lucra pe atunci pentru Information Commissioner's Office (ICO). "Asta este frică - erau speriaţi", a adăugat el.

Documentele arată că scriitoarea J.K. Rowling a fost urmărită de detectivul privat Steve Whittamore în vara anului 2000, în perioada în care romanul "Harry Potter şi Pocalul de Foc" - al patrulea din seria "Harry Potter" - a fost publicat. Detectivul privat a cerut să fie plătit cu 655 de lire sterline pentru eforturile sale, nespecificate, depuse în această anchetă.

Whittamore a fost angajat şi pentru a obţine informaţii confidenţiale despre ducesa de Cambridge în aprilie 2002, când era cunoscută sub numele de Kate Middleton, o studentă în vârstă de 20 de ani la St. Andrews University, unde studia pe atunci şi prinţul William. O informaţie extrasă din "dosarul galben", unul dintre cele patru pe care Whittamore le-a întocmit, în care îşi detalia relaţia de afaceri pe care o avea cu tabloidele, atestă faptul că detectivul a primit de la angajaţii presei de scandal din Marea Britanie numărul de mobil al viitoarei ducese de Cambridge şi a fost rugat să localizeze reşedinţa familiei Middleton. Totodată, el a strâns informaţii şi despre Philippa (Pippa), sora pe atunci în vârstă de 18 ani a viitoarei ducese.

Whittamore a fost angajat şi pentru a spiona petrecerea burlacilor şi pe cea a burlăciţelor care au precedat căsătoria prinţuluii Edward cu Sophie Rhys-Jones, în 1999. Detectivul s-a deplasat la luxosul Lanesborough Hotel din apropiere de Hyde Park, unde au avut loc ambele petreceri, pentru obţine informaţii. Raportul întocmit de detectiv compară cele două petreceri şi oferă detalii despre invitaţi, băuturile şi tartinele servite la cele două evenimente.

Chelsea Clinton a fost şi ea spionată de Whittamore, în timp ce îşi făcea masteratul în relaţii internaţionale la University College din cadrul Universităţii Oxford. În octombrie 2002, acelaşi detectiv privat a fost angajat pentru a identifica adresa unde locuiau Chelsea Clinton şi iubitul ei, Ian Klaus, pe atunci bursier la Jesus College. Cercetările sale s-au concentrat asupra localităţii Jericho, un orăşel străvechi din apropiere de Oxford. Detectivul a fost angajat apoi pentru o nouă anchetă, pe care acesta a menţionat-o în dosarele sale sub numele "Peak Fitness Blag", despre care se crede că a fost una condusă pentru a obţine informaţii despre o sală de sport din Oxford pe care o frecventau cei doi tineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici