Tabloul "Car cu boi" de Grigorescu care a fost furat, evaluat la 175.000 de euro. Valoarea sa creşte de la o zi la alta

Cel de-al treilea tablou furat din Casa memorială "Dr. Petru Groza" din Deva, "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, operă care aparţine patrimoniului cultural naţional şi care este dată în urmărire naţională şi internaţională, a fost evaluat de experţi la 175.000 de euro, valoarea fiind în creştere.

Urmărește
3116 afișări
Imaginea articolului Tabloul "Car cu boi" de Grigorescu care a fost furat, evaluat la 175.000 de euro. Valoarea sa creşte de la o zi la alta

Tabloul "Car cu boi" de Grigorescu care a fost furat, evaluat la 175.000 de euro. Valoarea sa creşte de la o zi la alta (Imagine: Shutterstock)

Experţii susţin că există mai multe tablouri "Car cu boi" pictate de Nicolae Grigorescu, unul dintre ele fiind cel aflat în colecţia Casei "Dr. Petru Groza" din Deva.

Expertul în bunuri artistice Doina Reghiş Ionescu, care a constatat faptul că trei dintre tablourile aflate în Casa "Dr. Petru Groza" din Deva sunt falsuri, a susţinut că tabloul furat, "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, tablou care este dat în urmărire naţională şi internaţională, a fost evaluat la 175.000 de euro, însă valoarea sa este în continuă creştere.

"Mi s-a solicitat să fac o expertiză a trei tablouri despre care descendenţii familiei Groza au bănuit că au fost înlocuite cu falsuri. Am constatat că sunt lucrări false, copii realizate de amatori. Apoi, după ce au fost descoperite primele două tablouri, în luna martie, am avut onoarea să constat că sunt originale. Se disting clar după pensulaţie, specific, cromatică. Cele două recuperate - «Peisaj», autor Nicolae Grigorescu, şi cel intitulat «Peisaj din Deltă», autor Nicolae Dărăscu - au fost estimate la suma de 220.000 de euro. Cel dat în urmărire este evaluat la 175.000 de euro, însă valoarea lui creşte de la o zi la alta", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, expertul în bunuri artistice şi doctor în arte vizuale Doina Reghiş Ionescu.

Două tablouri evaluate la 220.000 de euro, aparţinând patrimoniului cultural naţional, care au fost furate din Casa "Dr. Petru Groza" din Deva, în perioada 2004-2005, au fost recuperate de poliţişti în luna martie, iar un al treilea tablou, aparţinând pictorului român Nicolae Grigorescu, "Car cu boi", este dat în urmărire naţională şi internaţională.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Hunedoara, furtul a fost sesizat, în noiembrie anul trecut, după cinci ani, de către un descendent al lui Petru Groza.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Bogdan Niţu, spunea, la momentul recuperării primelor două tablouri, că în urma cercetărilor au fost identificaţi prezumtivii autori ai faptelor, membrii reţelei infracţionale fiind cercetaţi pentru furt calificat şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Poliţiştii au stabilit că în perioada 2004-2005, în mod succesiv, Gheorghe G., din Timişoara, cu sprijinul şi complicitatea unui bărbat din comuna Băcia, judeţul Hunedoara, a sustras din colecţia imobilului Casa "Dr. Petru Groza" din Deva două tablouri realizate de Nicolae Grigorescu şi un tablou realizat de Nicolae Dărăscu, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, valoarea prejudiciului fiind estimată la suma de 400.000 de euro.

Pentru a ascunde furtul, tablourile originale au fost înlocuite cu falsuri contemporane.

"Tablourile au fost luate pe rând, au fost falsificate. Falsurile au fost puse în ramele originale şi apoi duse înapoi în Casa «Dr. Petru Groza», iar originalele au fost vândute. Persoana din Băcia, care era apropiat al familiei, omul de încredere în administrarea căruia era domeniul, nu cunoştea valoarea tablourilor. El a încasat aproximativ 700-800 de lei pentru un tablou", declara, în martie, ofiţerul de la Serviciului de Investigaţii Criminale care s-a ocupat de caz, comisarul Nicole Popa.

Probatoriul administrat de poliţişti a stabilit că tablourile au fost valorificate pe piaţa neagră de antichităţi de către învinuitul Gheorghe G., fiind achiziţionate de două persoane din municipiul Bucureşti.

"Bărbatul din Timişoara a vândut tablourile cu aproximativ 2.000 de euro unul. Pe două dintre ele noi le-am descoperit la mâna a treia, la colecţionari de bună credinţă, oameni care le-au cumpărat fără să ştie că sunt furate. Tablourile au fost cumpărate în 2005 de aceştia, iar furtul lor a fost declarat în 2010", spunea Popa.

Pe de altă parte, în urma unor percheziţii domiciliare făcute în perioada 9-18 martie 2011, la membrii reţelei implicate în sustragerea şi valorificarea tablourilor, din Timişoara şi Bucureşti, au fost identificate şi indisponibilizate alte nouă bunuri - cinci tablouri semnate de pictori români de importanţă naţională şi patru icoane, toate fără documente de provenienţă, despre care există suspiciuni că provin din comiterea de infracţiuni, spunea, la momentul recuperării primelor două tablouri, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, Adina Velescu.

Casa "Dr. Petru Groza" din Deva este declarată monument istoric, muzeu, însă nu este deschisă publicului larg.

"Casa «Dr. Petru Groza» din Deva a fost în permanenţă în proprietatea familiei Groza. Nu a fost niciodată naţionalizată. Familia a putut întotdeauna dispune de bunurile sale. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a beneficiat de donaţii din partea acestei familii în anii '80, cu ocazia organizării expoziţiei de bază legată de viaţa lui Petru Groza", declara istoricul Adela Herban de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Întrebat dacă această casă poate fi vândută, istoricul a răspuns: "Casa are personalitate juridică, cei din familie pot beneficia de casă şi de tot ce se găseşte în această casă".

Niciunul dintre descendenţii familiei Grozaei nu locuieşte la casa din Deva.

Poliţiştii au făcut, joi dimineaţă, cinci percheziţii la galerii de artă din Capitală şi la locuinţele unor persoane care comercializează obiecte de artă, în cazul unor tablouri furate din colecţia Casei memoriale "Doctor Petru Groza" din Deva.

În urma acestor percheziţii, aproximativ 200 de opere de artă fără documente legale de provenienţă au fost confiscate.

Bunurile au fost fotografiate de anchetatori şi urmează să fie verificate în bazele de date ale poliţiei, pentru a vedea dacă au fost furate, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Printre operele confiscate se numără un tablou înfăţişând o femeie, al cărui autor este un pictor maghiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici