- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.11.2012, 12:48)
- Alina Dan - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tabloul "Catrina", semnat de Nicolae Tonitza, vândut cu 142.000 de euro la licitaţia Artmark
Tabloul "Catrina", semnat de pictorul Nicolae Tonitza, a fost adjudecat miercuri, la Licitaţia de Toamnă organizată de casa Artmark din Bucureşti, pentru suma de 142.000 de euro, lucrarea fiind estimată între 100.000 şi 200.000 de euro, informează site-ul casei de licitaţii.
Urmărește
457 afișări
Tabloul "Catrina", semnat de Nicolae Tonitza, vândut cu 142.000 de euro la licitaţia Artmark (Imagine: Artmark)
"Catrina", o pictură care o reprezintă pe fiica artistului pozând într-o postură erotică, de micuţă Lolita, amintind de personajele pubere ale lui Balthus, Egon Schiele şi Ernst Ludwig Kirchner, a fost vedeta licitaţiei. Tabloul este un ulei pe carton, cu dimensiuni de 49 x 59,5 cm, semnat stânga sus, cu negru, "Tonitza".
De altfel, Nicolae Tonitza este considerat cel mai valoros pictor autohton - tabloul său "Nud în iatac" fiind vândut la o licitaţie din decembrie 2011 pentru suma de 290.000 de euro -, potrivit primei ediţii a Topului 100 al celor mai valoroşi pictori români lansată luni seară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
În Licitaţia de Toamnă Artmark au fost selectaţi artişti cel mai bine cotaţi ale căror picturi au fost vândute în licitaţii publice în perioada anilor 1990 - 2012. Licitaţia a fost dedicată artei de prestigiu.
Considerată o lucrare rarisimă, emblematică pentru istoria naţională, provenind dintr-o importantă colecţie belgiană, uleiul pe pânză "Descătuşarea României", semnat de Gheorghe Tattarescu, promotorul neoclasicismului românesc, a fost adjudecat pentru 9.500 de euro. Tabloul a fost estimat la o sumă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de euro. Reprezentare în cheie alegorică a României moderne, lucrarea este încadrată la categoria"tezaur naţional". Este una dintre cele trei reprezentări ale"României descătuşate", destinate curtării contelui Filip de Flandra, prin intermediul consulului general al Belgiei în Principate, Jacques Poumay, după abdicarea lui Al. Ioan Cuza. În acea perioadă, Locotenenţa Domnească din România i-a solicitat acestuia să preia conducerea ţării. Un alt exemplar al acestei reprezentări a fost trimis lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care de altfel va accepta propunerea, devenind principe al României la 10 mai 1866.
De asemenea, tabloul "Natură statică cu flori, carte şi lămâi", estimat la 10.000 - 16.000 de euro şi semnat de Alexandru Ciucurencu, provenind din colecţia filosofului şi poetului Lucian Blaga, achiziţionată de acesta direct din atelierul artistului, cu banii câştigaţi în urma traducerii operei "Faust", a fost vândut la licitaţia de miercuri pentru suma de 15.500 de euro.
Nici pictura lui Grigorescu nu putea să lipsească de la acest eveniment, cu atât mai mult cu cât maestrul domină clasamentul celor mai bine vânduţi pictori cu şapte lucrări vândute cu peste 200.000 euro. Evaluat la 18.000 - 32.000 de euro, tabloul "Ţărăncuţă cu doniţă, de la izvor, prin pădure" a fost adjudecat miercuri cu 46.000 de euro.
Dintre tablourile cel mai bine vândute în cadrul Licitaţiei de Toamnă "Mari Maeştri ai Picturii Româneşti" organizată miercuri seară de casa de licitaţii Artmark, mai pot fi amintite: "Primăvară la Mangalia" de Ion Ţuculescu (38.000 de euro), "Natură statică cu borcan cu pensule, carafă şi cărţi" de Gheorghe Petraşcu (34.000 de euro), "Tânără în interior" de Francisc Şirato (30.000 de euro), "Natură statică cu narcise şi oglindă", de Theodor Pallady (32.000 de euro), "Pont du Diable" de Theodor Pallady (24.000 de euro), "Peisaj din Sinaia" de Theodor Aman (la 24.000 de euro), "La zăpadă" de Max Herman Maxy (20.000 de euro), "Pagoda din Kiyotaki" de Samuel Mutzner (19.500 de euro), "Maternitate" de Camil Ressu (32.000 de euro), "Scenă de seară - Sighişoara" de Camil Ressu (18.500 de euro), "Culegătorii de scoici" de Corneliu Baba (16.500 de euro), "Bărci la Veneţia" de Nicolae Dărăscu (15.500 de euro) şi "Fetiţă în foişor" de Ion Theodorescu-Sion (15.000 de euro).
Valoarea totală a tranzacţiilor fost de 1.045.000 de euro.
Citește pe alephnews.ro: China testează noi roboți cu întrebuințare duală: civilă și militară. Ce rol are România în competiția armelor robotizate
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe