Tabloul "Tufănele galbene", de Ştefan Luchian, adjudecat cu 170.000 de euro la licitaţia Artmark

Tablourile "Tufănele galbene", de Ştefan Luchian, şi "Tahitiană", un portret exotic şi senzual semnat de Nicolae Tonitza, au fost vândute, miercuri, cu 170.000 de euro, respectiv 110.000 de euro, la licitaţia de iarnă a casei Artmark, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
462 afișări
Imaginea articolului Tabloul "Tufănele galbene", de Ştefan Luchian, adjudecat cu 170.000 de euro la licitaţia Artmark

Tabloul "Tufănele galbene", de Ştefan Luchian, adjudecat cu 170.000 de euro la licitaţia Artmark (Imagine: artmark.ro)

Licitaţia de iarnă, ediţia aniversară "Artmark - După 5 ani", a avut o rată de adjudecare de 97%, vânzări totale de aproximativ 1,2 milioane de euro, un număr-record de palete participante distincte (283), dar şi cea mai lungă serie de loturi adjudecate consecutiv (134 de loturi).

Evenimentul de miercuri, organizat la Ateneul Român în prezenţa a peste 600 de iubitori de artă, participanţi în sală şi online, a înregistrat rezultate ce o clasează drept cea mai bună licitaţie a anului 2013 în România.

Cele mai valoroase opere adjudecate în cadrul licitaţiei de iarnă au fost cele patru tablouri din Tezaurul Patrimoniului Naţional: "Tufănele galbene", o operă tipică maestrului Ştefan Luchian (170.000 de euro), "Tahitiană", un portret exotic şi senzual semnat Nicolae Tonitza (110.000 de euro, peste valoarea maximă estimată), "Natură statică cu ceas şi ceaşcă de cafea", de Theodor Pallady (50.000 de euro), şi "Bărci la Veneţia", de Nicolae Dărăscu (42.500 de euro).

Pentru prima oară, o sculptură a fost cel mai disputat lot al unei licitaţii. Opera în bronz aurit "Pierrot", a lui Frederic Storck, un exemplar rarisim din perioada muncheneză a sculptorului, a fost adjudecată la suma de 12.000 de euro, de peste trei ori valoarea maximă estimată (un record absolut al artistului pe piaţa românească de artă), după 27 de paşi de licitare.

Printre recordurile de autor ale licitaţiei de iarnă s-au numărat: Eugen Voinescu, a cărui operă, "Furtună pe mare", s-a ridicat la valoarea de 8.000 de euro, Ana-Ruxandra Ilfoveanu, 4.250 de euro pentru "Japonezul şi vârtelniţa timpului", Oscar Han, 4.250 de euro pentru sculptura "Sărutul", Nicolae Stoica, 3.000 de euro pentru "Străduţă din Capri", Honoriu Creţulescu, 3.000 de euro pentru "Flori de măr", Spiridon Georgescu, 2.500 de euro pentru "Ţăran învârtind o ţigară", Nisi (Anisia) Torosian-Stătescu, 2.000 de euro pentru "Micul genovez", Elena Tacian Baludima, 2.000 de euro pentru "Colţ de mânăstire".

Rezultate notabile, peste estimările maxime ale casei, au înregistrat naturile statice ale unor artişti foarte bine cotaţi pe piaţa internă: Theodor Pallady - 37.500 de euro pentru "Natură statică cu cârciumărese", aproape dublul estimării maxime- şi Alexandru Ciucurencu - 24.000 de euro, pentru "Natură statică cu flori, pensule şi carte" respectiv 18.000 de euro pentru "Natură statică cu ulcioare şi mere", iar portretele lui Nicolae Tonitza - 16.000 de euro pentru opera "După război" - şi Camil Ressu - 18.000 de euro pentru opera "La umbra nucului" - s-au ridicat la nivelul celor mai optimiste aşteptări ale evaluatorilor.

Noul an al pieţei de artă începe la Artmark pe 28 - 29 ianuarie, odată cu sesiunea de licitaţii dedicate artei contemporane, ceasurilor şi obiectelor de colecţie din sfera muzicii, scrisului, fotografiei şi benzilor desenate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici