„Am luat hotărârea să întrerupem orice cooperare cu muzeul Luvru şi să aşteptăm restituirea” acestor piese arheologice furate, provenind dintr-un mormânt din apropiere de Luxor, la 700 de kilometri la sud de Cairo, a explicat Zahi Hawass.
Această decizie va afecta conferinţele organizate în colaborare cu muzeul francez, dar şi lucrările arheologice efectuate de specialiştii muzeului Luvru în situl Saqqara, din apropiere de Cairo, a adăugat oficialul egiptean.
La rândul ei, conducerea muzeului Luvru s-a declarat, miercuri, „deschisă” în faţa cererii de restituire a celor cinci fragmente de frescă, însă „cu respectarea procedurilor” franceze în vigoare.
Această decizie a oficialităţilor egiptene, care a fost făcută publică abia miercuri, a fost luată, de fapt, în urmă cu două luni, potrivit lui Zahi Hawass. El a lăsat astfel să se înţeleagă că decizia nu are nicio legătură cu eşecul din luna septembrie al candidatului Farouk Hosni, ministrul egiptean al Culturii, în cursa pentru funcţia de director general al UNESCO.
Candidata bulgară Irina Bokova a fost aleasă, pe 22 septembrie, director general al UNESCO, învingându-l pe candidatul egiptean controversat Farouk Hosni, acuzat că a făcut afirmaţii considerate antisemite. Ideea de a-l vedea pe Farouk Hosni în fruntea UNESCO a fost criticată timp de mai multe săptămâni de organizaţii evreieşti şi intelectuale, în special din Franţa.
Numele succesorului japonezului Koichiro Matsuura trebuie să fie aprobat, prin vot secret, în octombrie, de Conferinţa Generală, adunarea plenară a celor 193 de membri ai UNESCO.