"Talk Down the Walls", festival de film britanic, la Cluj-Napoca

Festivalul de film britanic "Talk Down the Walls" se deschide, vineri, la Cluj-Napoca, cu filme având ca teme diversitatea, egalitatea şanselor, discriminarea, drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi migraţia.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului "Talk Down the Walls", festival de film britanic, la Cluj-Napoca

"Talk Down the Walls", festival de film britanic, la Cluj-Napoca

Conform unui comunicat remis, vineri, de Centrul Britanic din Cluj-Napoca, se precizează că filmele sunt destinate publicului larg şi pot fi o bună bază de reflecţie şi discuţie pe teme de cultură şi civilizaţie britanică şi europeană de mare actualitate. Filmele care vor rula la Universitatea Sapienţia şi Casa Tranzit vor fi urmate de dezbateri, iar intrarea este liberă.

Dezbaterile vor avea ca punct de pornire proiecţia unor filme, de lung sau scurtmetraj, care abordează teme ca migraţia şi influenţa acesteia în societate, stereotipurile culturale, discriminarea sexuală, drepturile femeilor, rolul mass-media şi al artelor în schimbarea percepţiilor sau drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Atelierele vor fi moderate de reprezentanţi ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, ai organizaţiei Accept, Asociaţia Şanse Egale pentru Femei şi de reprezentanţi media, producători independenţi de film, realizatori.

Cinematografia britanică din ultimii ani reflectă aceste preocupări, fie că este vorba de creaţia unor cineaşti de prestigiu cum ar fi Ken Loach, cu lungmetrajul "It’s A Free World", sau de scurtmetrajele unor tineri realizatori independenţi.

Selecţia de filme cuprinde şi alte pelicule ilustrative pentru Marea Britanie privind dinamica şi problematica vieţii contemporane: "This Is England", "Breaking and Entering", "Grow Your Own", "I For India", "Rennaisance". Selecţia cuprinde şi filme documentar-artistice de scurt şi mediumetraj, dar şi un program de filme muzicale, de la videoclipuri, interviuri cu tineri muzicieni britanici, la lungmetraje.

Proiectul are la bază un parteneriat strategic cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu Institutul Cultural Român şi cu Centrul de Consultanţă pentru Proiecte Europene. Parteneriatul cu acesta din urmă va permite utilizarea unor filme britanice de scurtmetraj şi în alte activităţi ce vor avea loc sub egida Anului European al Dialogului Intercultural.

La Cinematograful Arta, în 29 februarie, va rula "It’s a Free World", în 1 martie, "Almost Adult", în 2 martie, "This Is England", în 3 martie "Inside I’m Dancing", în 4 martie "Grow Your Own", în 5 martie "Renaissance" şi în 6 martie "Breaking and Entering". Toate filmele de la Cinematograful Arta vor începe la ora 19.30.

La Universitatea Sapienţia va rula, în 4 martie, de la ora 18.00, "Inside I’m Dancing", urmat de dezbatere pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. La Casa Tranzit, va rula în 5 martie, de la ora 18.00, "Stam", urmat de dezbatere pe tema Muzeul Virtual al Românului Modern. În 6 martie, de la 18.00, tot la Casa Tranzit va fi proiectat "I for India", urmat de dezbatere pe tema migraţiei şi a implicaţiilor acesteia asupra structurilor sociale şi familiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici