- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.09.2015, 17:34)
- Cătălina Mănoiu , Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tănase, către Parlament: Fără sprijinul instituţiilor statului, TVR nu-şi poate îndeplini misiunea. Despre respingerea raportului postului public: E ca în romanul "Cronica unei morţi anunţate" de Marquez
Preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase, a transmis Camerei Deputaţilor o scrisoare în care susţine că situaţia televiziunii nu se poate remedia doar prin diminuarea cheltuielilor, subliniind că, fără sprijinul instituţiilor statului, TVR nu-şi va mai putea îndeplini misiunea publică.
Urmărește
478 afișări
Stelian Tanase (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
"Situaţia financiară dezastruoasă nu poate fi remediată doar prin eforturile noastre susţinute de diminuare a cheltuielilor şi de eficientizare a activităţii. Fără sprijinul instituţiilor statului - Guvern, Parlament şi Preşedinţie -, Televiziunea Română se va afla, mai devreme sau mai târziu, în imposibilitatea de a-şi mai putea îndeplini misiunea", susţine Stelian Tănase, în scrisoarea adresată Camerei Deputaţilor, înscrisă pe ordinea de zi a Biroului Permanent de miercuri.
Preşedintele-director general al TVR afirmă că una dintre problemele cu care se confruntă instituţia se referă la drepturile salariale prevăzute în Contractul Colectiv (CC) la nivel de Unitate din perioada 2008 - 2012, care au rămas neaplicate, fiind vorba despre indexarea anuală a salariilor de încadrare cu indicii inflaţiei şi de aplicarea sporului de fidelitate prevăzut în CC.
"La data întocmirii acestei situaţii, dintr-un total de circa 1.300 de salariaţi petiţionari, 1.100 au obţinut deja certificate de grefă care obligă SRTv la punerea în aplicare, cu celeritate, a deciziilor de indexare a salariilor începând cu luna aprilie 2012", spune Stelian Tănase în textul scrisorii, adăugând că estimările interne arată că valoarea despăgubirilor pentru perioada 2012 - 2015 este de circa 40 de milioane de lei.
Tănase precizează că sumei de 40 milioane de lei i se adaugă, "în urma recalculării salariilor actuale cu indicii cumulaţi ai inflaţiei aplicaţi asupra valorii salariului lunar pentru perioada 2000 - 2012, costul diferenţei salariale lunare se evidenţiază începând cu luna iunie 2015 şi care va fi de 2,2 milioane de lei lunar, adică 15 milioane de lei".
De asemenea, aproximativ 95 dintre angajaţii petiţionari au obţinut hotărâri pe fond ale instanţei care obligă SRTv să plătească sporul de fidelitate pentru perioada 2010 - 2013, în valoare de circa 4,9 milioane de lei.
Textul scrisorii mai arată că încasările medii lunare ale SRTv, provenite "în principal din taxa TV şi o mică parte din publicitate", sunt de maximum 25 de milioane de lei, din care se asigură funcţionarea curentă a societăţii.
Stelian Tănase propune o serie de măsuri "care ar putea duce la salvarea şi garantarea independenţei economice şi politice a televiziunii publice", între care indexarea taxei TV - cea mai scăzută din Europa, modificarea şi completarea HG nr. 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune în sensul actualizării prevederilor la nivelul schimbărilor tehnologice la zi, precum şi pentru reglementarea procedurii privind controlul în domeniul plăţii taxei TV şi constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor şi penalităţilor.
Directorul TVR mai propune factorilor de decizie "emiterea unei reglementări care să prevadă extinderea obligaţiei pentru toţi furnizorii de energie electrică de a deveni mandatari ai SRTv pentru colectarea taxei TV, prin implicarea ANRE în reglementarea acestei activităţi", precizând că este necesară "stabilirea unui plafon maximal de 5% al comisionului din încasări".
Totodată, Stelian Tănase cere "reducerea cotei TVA pentru activităţile specifice postului public de televiziune", oferind cu titlu de exemplu cota TVA de 9% în turism şi alimentaţie şi de 5% la cărţi, precum şi reducerea contribuţiei pentru Centrul Naţional al Cinematografiei, de la 15% aplicată la veniturile proprii obţinute din publicitate, la 3%, cât plătesc restul posturilor TV.
De asemenea, "modificarea Legii nr.41/1994, în sensul posibilităţii de a primi alocaţii bugetare/finanţare pentru achiziţia de licenţe (programe şi sportive) pentru evenimente majore culturale şi sportive - Campionatul Mondial de Fotbal, Cerbul de Aur, Eurovison" este o altă propunere făcută de Tănase.
Comisiile de cultură ale Parlamentului au respins, miercuri, raportul de activitate al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe anul 2014, cu 17 voturi "pentru" şi unul "împotrivă", raportul comisiilor urmând să fie supus dezbaterii plenului Parlamentului, un rezultat negativ echivalând cu demiterea Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, inclusiv a preşedintelui-director general, Stelian Tănase.
Tănase, despre respingerea raportului TVR: E ca în romanul "Cronica unei morţi anunţate" de Marquez
Stelian Tănase, şeful SRTv, a declarat că respingerea raportului TVR în Comisiile de cultură din Parlament este o execuţie realizată de coaliţia de la putere, precizând că aşteaptă cu seninătate demiterea sa, pentru că majoritatea guvernamentală are nevoie să aducă sub control televiziunea publică.
Comisiile de cultură ale Parlamentului au respins, miercuri, raportul de activitate al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe anul 2014, cu 17 voturi "pentru" şi unul "împotrivă", raportul comisiilor urmând să fie supus dezbaterii plenului Parlamentului, un rezultat negativ echivalând cu demiterea Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, inclusiv a preşedintelui-director general, Stelian Tănase.
După vot, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, a declarat că raportul TVR a fost respins având în vedere problemele de management din televiziunea publică şi datoriile mari acumulate. Totodată, Georgică Severin a criticat şi a catalogat ca fiind o sfidare absenţa lui Stelian Tănase de la dezbaterile Comisiilor reunite pentru cultură.
Contactat miercuri de MEDIAFAX, Stelian Tănase - care se află la conducerea SRTv din decembrie 2013 (iniţial ca director general interimar şi, din iunie 2014, ca preşedinte-director general) - a spus că respingerea raportului TVR este un deznodământ aşteptat încă din mai-iunie.
"Cred că, întâi de toate, trebuie să treacă o zi-două ca să se aşeze puţin lucrurile, să vedem. N-am o reacţie nici pozitivă, nici negativă. Sunt un om calm, întotdeauna am fost aşa, aşa că nu... Ca să spun aşa, deznodământul era de aşteptat încă din mai-iunie. Au mai făcut încercări să adune cvorumul, de data asta au reuşit. Era clar că nu va fi o discuţie pe raport, ci va fi respingerea lui. Se ştia dinainte din cauza componenţei (Parlamentului, n.r.) şi cu asta basta. Este un mecanism care funcţionează aritmetic să zic aşa", a declarat Stelian Tănase.
El a făcut referire la faptul că, în luna mai, Comisiile de cultură nu au putut să analizeze raportul de activitate al SRTv din lipsă de cvorum. Atunci, reprezentanţii PSD au susţinut că există "o dorinţă de blocaj din partea PNL şi UDMR".
Întrebat dacă consideră că mai are sprijinul unor lideri politici, aşa cum a afirmat de mai multe ori în ultimii ani, Stelian Tănase a spus că parlamentarii PNL şi UDMR l-au susţinut, întrucât nu s-au dus miercuri la discutarea raportului TVR.
"Am auzit că nu s-au prezentat. Nu e suficient că am avut sprijinul lor? A fost clară atitudinea lor că nu sunt de acord cu atitudinea puterii, coaliţiei de la putere", a mai spus Stelian Tănase.
De asemenea, referindu-se la o afirmaţie recentă a liderului PSD Liviu Dragnea, care precizat că trebuie găsită o soluţie pentru TVR, Stelian Tănase a spus că Dragnea s-a dezis de părerea respectivă.
"S-a dezis. A mers pe linia «să-l demitem pe Tănase, să-l scoatem de acolo». Vin alegerile, el are congres, îl înţeleg, face politică", a afirmat Stelian Tănase.
Acesta consideră că respingerea raportului SRTv are la bază o "atitudine strict politică".
Referindu-se la afirmaţiile parlamentarului Georgică Severin, conform cărora respingerea raportului TVR a fost cauzată de problemele de management şi de datoriile mari ale televiziunii publice, Stelian Tănase a spus: "Datoriile le-am moştenit. Anul trecut, am făcut economii, 25%, lucru care apare în raport, dar probabil că nu l-a citit şi s-au făcut mari economii, mari reduceri de cheltuieli. Ăsta este un aspect al problemei. Dar este o judecată strict politică, aveau nevoie să aducă sub control televiziunea. Asta au făcut. Şi era de aşteptat, deci n-a fost nicio surpriză pentru nimeni. Nu e o surpriză, ca să ne mirăm, să zicem breaking news. Nu, este un lucru pe care toată lumea îl aştepta. E ca în romanul ăla lu' Marquez, «Cronica unei morţi anunţate». Toată lumea ştia că ăsta va fi deznodământul. De aia, ca să zic aşa, ne-a găsit pe toţi calmi, liniştiţi, ştiam că asta se va întâmpla. Toată lumea şi-a făcut socotelile".
Întrebat dacă acesta a fost motivul pentru care nu s-a prezentat la şedinţa de miercuri a Comisiilor reunite de cultură din Parlament, Stelian Tănase a precizat: "Nu m-am prezentat pentru că ştiam că nu urmează o dezbatere, ci o execuţie".
Referitor la faptul că Georgică Severin a catalogat absenţa de la Comisiile de cultură ca "o sfidare", Stelian Tănase a spus: "Are dreptate. Ce pot să zic? Ce pot să comentez la asemenea chestiune? No comment, ca să zic aşa. Poate să declare ce doreşte dânsul".
Totodată, Stelian Tănase a spus că se aşteaptă ca plenul Parlamentului să respingă la rândul său raportul TVR, fapt care va duce la demiterea sa şi a celorlalţi membri ai Consiliului de Administraţie al SRTv.
"Majoritatea guvernamentală este cât se poate de consistentă. Nici aici n-o să avem nicio surpriză. Nici aici nu se va întâmpla ceva neaşteptat sau... Parlamentul merge, are logica lui, are mecanismele lui, nu se pot răsturna aşa de pe-o zi pe alta lucrurile. Este o mare majoritate PSD. Deci va vota exact aşa cum trebuie. Nu este nicio problemă. Privesc situaţia cu cât se poate de multă seninătate. Absolut senin", a mai spus Stelian Tănase.
Acesta a precizat că are deja planuri în perspectiva în care nu va mai fi şef al Televiziunii Române.
"Trebuie să vă spun că aştept apariţia unei cărţi. Mă preocupă lucrul ăsta foarte mult. Am văzut coperţile astăzi, dimineaţă. Cam în zona asta mă aflu", a afirmat Stelian Tănase, precizând că volumul este intitulat "Dracul şi mumia" şi va apărea la editura Trei. "Asta mă frământă acum, ca în luna asta să fiu în librării, după care vom vedea. Începe anul universitar, am examene la şcoala doctorală şi aş vrea să fac film documentar", a mai spus Tănase.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe