Tănase vrea o nouă lege a SRTv: TVR să fie condus de un Consiliu de 13 membri, numiţi de Parlament

Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, miercuri, că TVR a realizat un proiect pentru modificarea Legii de organizare a Televiziunii Române, care prevede că TVR va fi condus de un Consiliu de Supraveghere, format din 13 membri, numiţi de Parlament.

Urmărește
178 afișări
Imaginea articolului Tănase vrea o nouă lege a SRTv: TVR să fie condus de un Consiliu de 13 membri, numiţi de Parlament

Stelian Tănase (Imagine: Rayvan Lupica/Mediafax Foto)

Stelian Tănase a făcut acest anunţ miercuri, într-o dezbatere despre necesitatea televiziunii publice în România, organizată la sediul Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

El a spus că la nivelul Televiziunii Române a fost elaborat un proiect de modificare a Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

Deşi nu a prezentat noul proiect de lege elaborat de TVR, Stelian Tănase a menţionat câteva "principii" pentru o nouă reglementare a activităţii Serviciului Public de Televiziune.

În primul rând, potrivit lui Tănase, televiziunea publică are nevoie de o lege specială pentru această instituţie, diferită de legea radioului public.

"Dacă nu avem un nou cadru, o nouă lege, degeaba s-ar încerca paleative. Este nevoie ca Parlamentul să voteze o nouă lege (...) Definirea televiziunii publice este unul din punctele slabe ale vechii legi, ea nu defineşte misiunea publică decât foarte sumar (...) Cred că discuţia ar trebui să fie de ce există televiziunea publică, cum îşi îndeplineşte ea acest rol (...) Eu mă întreb, întrucât avem câteva modele strălucite, precum BBC, de ce nu importăm pur şi simplu aceste principii, care s-au dovedit de succes", a spus Stelian Tănase.

Potrivit lui Stelian Tănase, este necesară reorganizarea prin lege distinctă a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) într-o nouă entitate: Serviciul Public de Televiziune (SPTv), întrucât unificarea cu radioul este nerealistă şi inoportună în acest moment.

De asemenea, este necesară clarificarea statutului juridic, prin precizarea tipului de persoană juridică a acesteia: serviciu public autonom controlat de Parlament.

SPTv ar urma să îşi menţină autonomia financiară faţă de bugetul de stat (cu excepţia plăţilor privind releele), prin încasarea unei taxe TV indexabile anual. De asemenea, TVR vrea "lărgirea bazei de colectare a taxei TV de la toţi deţinătorii de contracte de furnizare a energiei electrice, având în vedere obligativitatea furnizării de către stat a unui serviciu public, potrivit Constituţiei".

Pe de altă parte, Serviciul Public de Televiziune ar urma să fie plasat sub autoritatea unui Consiliu de Supraveghere a Misiunii Publice (CSMP - corespunzând lui Trust Council al BBC), numit de Parlament, cu obiective măsurabile şi a căror îndeplinire să fie raportată Parlamentului o dată la 4 ani, cu posibilitatea schimbării tuturor membrilor doar pentru încălcarea gravă a obiectivelor de misiune publică sau, individual, pentru fapte penale. CSMP îşi va alege un preşedinte, care va fi şi preşedinte al Serviciului Public de Televiziune.

Asigurarea independenţei politice şi a autonomiei editoriale a SPTv se va face prin structura CSMP (13 membri cu mandat de 6 ani fiecare), bazată îndeosebi pe reprezentanţi ai societăţii civile, şi prin modul de funcţionare şi organizare pe bază de Regulament propriu.

Posibilele blocaje de funcţionare a CSMP vor fi înlăturate prin excluderea explicită a cazurilor de conflict de interese ale membrilor acestuia (membrii salariaţi ai SPTv, participări la firme concurente etc).

De asemenea, proiectul de lege prevede posibilitatea înlocuirii de către Parlament, din 2 în 2 ani, a câte 3 dintre membrii propuşi pe 6 ani de: Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţie, Guvern, Academia Română, Banca Naţională, Convenţia Organizaţiilor de Media, Asociaţia Producătorilor de Televiziune, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, Uniunea Cineaştilor, Uniunea Teatrală şi Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor.

Pe de altă parte, organele de conducere administrativă (Consiliul de Administraţie - CA) şi executivă (Comitetul Executiv Director - CED) vor fi alcătuite din personalul de conducere potrivit organigramei (totalitatea directorilor de departamente pentru CA şi o parte dintre ei pentru CED), toţi fiind specialişti angajaţi prin concurs pe bază de proiect de management. De asemenea, este prevăzută înfiinţarea unui Consiliu Editorial al SPTv, organism intern care răspunde de politica editorială. Şedinţele Consiliului de Administraţie, ale Comitetului Executiv Director şi ale Consiliului Editorial vor fi conduse de un director general executiv care asigură şi conducerea operativă a SPTv.

De asemenea, proiectul de lege prevede stabilirea obligativităţii existenţei grilelor interne de salarizare şi a grilelor interne de drepturi de autor şi conexe pentru salariaţi şi colaboratori, în funcţie de situaţia financiară a SPTv, dar şi stabilirea posibilităţii de a se acorda prime sau sporuri din categoria celor neobligatorii prin lege, prin negocieri ale Contractului Colectiv de Muncă, dar numai în situaţia existenţei beneficiilor financiare obţinute din activitatea SPTv.

În plus, se doreşte înlăturarea din legea Serviciului Public de Televiziune a tuturor aspectelor care se găsesc reglementate în alte legi (Codul audiovizualului etc.).

După ce a prezentat principiile pentru o nouă Lege a televiziunii publice, Stelian Tănase a spus că, dacă nu se schimbă cadrul legislativ, Televiziunea Română se va închide. "E un miracol că nu am intrat în incapacitate de plată în 2014. Dar acest mecanism financiar înseamnă faliment. Legea propune soluţii, cum să facem să funcţioneze bine SRTv", a spus Stelian Tănase.

Totuşi, Stelian Tănase a spus că nu crede că acest proiect de lege va putea fi adoptat de Parlament anul viitor, întrucât 2016 este un an electoral, însă ar exista şanse să fie adoptat în 2017.

De asemenea, Tănase a spus că ar putea fi oportună transmiterea unei invitaţii Preşedinţiei României, care ar putea să intervină ca "arbitru". "Pentru că cele două mari forţe politice sunt spate în spate, nu se vor aşeza la nicio discuţie. Singurul intermediar este Preşedinţia", a spus Tănase.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei, pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase.

Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

La dezbaterea organizată de TVR participă mai mulţi angajaţi ai SRTv, între care şi Raluca Stroe Brumariu, care a fost numită recent coordonator al Ştirilor TVR, în locul lui Claudiu Lucaci, printr-o decizie luată de Stelian Tănase, dar şi Romina Surugiu şi Adrian Bucur, membru al CA al TVR, Irina Radu, directorul de programe al TVR, Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1, Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch, Ioana Avădani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Gelu Trandafir, din partea Freedom House România, şi Cristi Godinac, preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici