- Home
- Cultură-Media
- SIBIU, (30.03.2015, 16:20)
- Adina Oşan , Diana Stancovici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tapet din hârtie unic în Europa de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, în pericol din cauza degradării
Un tapet din hârtie unic în Europa, conservat de peste 50 de ani într-un salon închis al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, riscă să se degradeze dacă nu va fi restaurat de urgenţă.
Urmărește
200 afișări
Tapet din hârtie unic în Europa de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, în pericol din cauza degradării (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu au anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că unul din saloanele orientale ale Palatului Brukenthal este închis de peste 50 de ani şi nu a fost vizitat de turişti pentru a conserva un tapet din hârtie, unic în Europa.
"Este ultima clădire din Europa în care s-a păstrat tapetul original pe zid", a declarat managerul Muzeului Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca.
Potrivit acestuia, sunt necesare lucrări urgente de restaurare a acestui tapet, dar şi a suportului pe care este montat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
"La tavan avem studiul făcut din 2006, sunt probleme de structură, adică trebuie dat jos şi repus, destul de grave problemele. Am plătit proiectul, am văzut despre ce este vorba şi nu putem lucra pentru că nu avem bani. Vă daţi seama că un astfel de proiect trebuie făcut în timpi", a mai spus Sabin Luca.
La rândul său, şeful Secţiei conservare-restaurare, Dorin Barbu, a precizat că problemele tapetului şi ale suportului de lemn sunt grave, iar în timp acesta ar putea fi pierdut.
"Prezintă rupturi ale întregului suport tapetar, pentru că acest tapet este caserat pe carton, cartonul lipit pe pânză, pânza întinsă pe cadre de lemn. Pe lângă îmbătrânirea naturală a tapetului există aceste foarte multe degradări fizico-chimice - rupturile, străpungerile tapetului, uzura mecanică, depunerile de murdărie, lemnul tot prezintă urmele unor vopseli neadecvate, pe lângă rupturile lemnului, fisuri cu lipsă de material", a declarat Dorin Barbu.
Pentru a remedia această problemă, dar şi altele care au apărut la clădirea Muzeului Brukenthal, cel mai vechi muzeu din România, reprezentanţii instituţiei au declanşat în urmă cu câteva săptămâni o campanie de conştientizare în privinţa restaurării instituţiei.
Prima acţiune din cadrul campaniei a fost lansarea unei petiţii on-line care a fost deja semnată de peste 5.000 de persoane. Peste 80 la sută dintre aceste persoane sunt din România, dar petiţia a fost semnată de oameni din 45 de ţări.
Petiţia poate fi semnată online pe site-ul muzeului www.brukenthalmuseum.ro sau la sediile Muzeului Naţional Brukenthal.
Campania, intitulată "White palace - dark story", şi-a propus în prima fază să atragă atenţia asupra problemelor pe care le are muzeul, urmând ca în cea de-a doua fază să se caute soluţii pentru finanţarea lucrărilor necesare.
În 3 martie, reprezentanţii instituţiei declarau că, din cauza deteriorării Palatului Brukenthal, clădire veche de 200 de ani, instituţia este la un pas de restricţionarea parţială a accesului vizitatorilor, apropiindu-se de momentul închiderii porţilor.
"«White Palace - Dark Story» este o poveste din Transilvania; nu despre un castel şi un conte, ci despre un palat şi un baron, nu despre o moştenire misterioasă, ci despre o moştenire publică. Este povestea unui vis vechi de secole a cărui lumină se stinge în zilele noastre. Palatul Brukenthal şi colecţiile Baronului Samuel von Brukenthal au fost destinate prin testament unei vieţi publice. Din cauza agravării stării de conservare a clădirii, restricţionarea parţială a accesului vizitatorilor este iminentă, palatul apropiindu-se treptat de momentul închiderii porţilor", arătau reprezentanţii muzeului.
Potrivit acestora, costurile pentru restaurarea temeinică a clădirii s-ar putea ridica la sume cuprinse între 30 şi 50 de milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe