Tara (von Neudorf) prezintă o expoziţie personală în Ungaria

Artistul Tara (von Neudorf) prezintă expoziţia "Trans(a)gressive Millennium", la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană (Modem) de la Debrecen, Ungaria, aceasta fiind prima expoziţie personală a artistului în cadrul unui muzeu de talie internaţională.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului Tara (von Neudorf) prezintă o expoziţie personală în Ungaria

Tara (von Neudorf) prezintă o expoziţie personală în Ungaria

Vernisajul expoziţiei va avea loc sâmbătă, de la ora 16.00. Expoziţia "Trans(a)gressive Millennium" semnată Tara (von Neudorf) va putea fi vizionată la Modem până pe 27 martie. Curatorul este Diana Dochia de la Anaid Art Gallery din Capitală.

"Trans(a)gressive Millennium" este prima expoziţie personală a artistului Tara (von Neudorf) în cadrul unui muzeu de talie internaţională. Tara (von Neudorf) a mai expus la Modem în 2009, în cadrul amplei expoziţii internaţionale de grup "Messiahs".

Expoziţia prezintă opera unui artist român controversat şi adesea cenzurat, datorită perspectivei sale extrem de critice asupra societăţii contemporane. Muzeul maghiar expune peste 130 de lucrări de grafică şi obiect ce documentează preocuparea lui Tara (von Neudorf), din ultimii zece ani, faţă de zonele de conflict din lume, conflictul fiind văzut ca mijloc de exprimare şi anticipare a unei voinţe, fie ea de natură politică, economică, religioasă sau socială.

Tara (von Neudorf) încorporează în lucrările sale tot ceea ce există în comportamentul, memoria, fantezia sau coşmarurile oamenilor, reflectând lumea aşa cum este ea: multiplă şi organică. Aglomerarea de simboluri, forma sintetizată, utilizarea şi refolosirea materialelor neconvenţionale exhibă o lume aproape necrofagă.

"Transgressive Millennium" este viziunea unei lumi sangvine, viscerale în care consemnarea faptelor nu se face după timpul convenţional al omenirii. Secole întregi de episoade cotidiene sunt concentrate în aşa fel, încât să poată coexista în aceeaşi clipă. Arta lui Tara (von Neudorf) se înscrie în conceptul artei transgresive - o artă care are puterea de a încălca sau violenta noţiunile de morală şi sensibilitate. Imaginile sale reprezintă un protest brutal la realităţile cotidiene. Artistul conturează o imagine a lumii, fără a impune o ideologie.

Tara (von Neudorf) face artă din orice şi pe orice, utilizează hărţi vechi, refoloseşte cartoane şi planşe şcolare uitate; sau orice obiect găsit - oase de animale, plăcuţe de lemn cu numere, bucăţi de fier, şuruburi vechi etc. El este unul dintre cei cinci artişti care au stârnit controverse în 2004, în Anul Ştefan cel Mare, când au lansat o expoziţie ce lua peste picior calitatea de sfânt a domnitorului şi raportarea patriotardă a românilor la el. Expoziţia "F.A.Q. about Steve the Great" nu a fost pe placul multora din cauza felului în care era portretizat personajul istoric, dar a atras atenţia asupra celor cinci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici