- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (11.03.2011, 14:36)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Taraful Haiducilor din Clejani cântă în iulie la festivalul Blaze de la Londra
Lăutarii din Taraful Haiducilor (Taraf de Haïdouks) din Clejani vor cânta alături de membrii Kocani Orkestar din Macedonia, pe 6 iulie, la festivalul Blaze de la Londra, organizat de prestigiosul Barbican Center, se arată pe site-ul instituţiei londoneze.
Urmărește
103 afișări
Taraful Haiducilor sărbătoreşte 20 de ani de la lansarea primului disc, anul acesta, lansând un proiect ambiţios: o orchestră balcanică, în care cei 13 muzicieni din taraf îşi unesc forţele cu 13 membri ai Kocani Orkestar, una dintre cele mai bune formaţii de alămuri, potrivit site-ului Barbican.
Taraf de Haïdouks şi Kocani Orkestar sunt prezentate drept "două dintre cele mai faimoase, emblematice şi bune formaţii gipsy balcanice". Ele îşi vor uni forţele pentru o seară de "muzică nouă nebunească şi aranjamente antrenante ale vechilor hituri" pe scena Hackney Empire, pe 6 iulie, în cadrul festivalului Blaze.
Aflat la cea de-a treia ediţie, Blaze se va desfăşura în iunie şi iulie pe mai multe scene londoneze: Barbican, Hackney Empire, Gillett Square, Wilton's Music Hall şi Rich Mix.
Festivalul reuneşte "cea mai îndrăzneaţă muzică din toată lumea" şi este organizat de Barbican, cel mai mare centru al artelor performative din Europa.
Blaze face parte din Festivalul Create, care celebrează cel mai mare sector cultural al Europei - Olympic Host Boroughs - ce reuneşte cinci cartiere londoneze, unde locuiesc şi lucrează peste 12.000 de artişti. Acesta a fost constituit cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vară din 2012 ce vor avea loc la Londra. Evenimentul sportiv va fi întâmpinat de numerose evenimente culturale.
Taraful Haiducilor, unul dintre cele mai de succes exporturi muzicale ale României, are în componenţă trei generaţii de lăutari originari din deja celebrul sătuc Clejani, judeţul Giurgiu, localitate al cărei nume a făcut înconjurul lumii muzicale.
Istoria Tarafului se întinde pe durata mai multor decenii, însă abia la sfârşitul anilor '80 a intrat în atenţia publicului şi presei internaţionale, odată cu invitaţia de a cânta la Paris şi Geneva, unde au fost primiţi cu mult entuziasm. Până la această dată, "haiducii" din Clejani cântaseră doar la nunţi, botezuri şi alte petreceri de prin satele Bărăganului.
Succesul neaşteptat al primelor concerte susţinute în afara graniţelor ţării a atras, la scurtă vreme, interesul casei de discuri belgiene Crammed Discs, care le-a propus un contract de înregistrare, urmat, în anul 1991, de apariţia albumului de debut al lăutarilor, "Musique des Tsiganes de Roumanie". Discul a fost foarte bine primit de critică, fiind urmat de turnee pe toate meridianele, din Japonia până în Statele Unite. Tokyo, Paris, Singapore, Londra, New York, Los Angeles sunt doar câteva dintre oraşele unde recitalurile Tarafului sunt primite cu căldură.
Trafaul a intrat în contact în mai multe ocazii şi cu lumea filmului. Liderul formaţiei, Anghel Gheorghe "Caliu", a colaborat cu regizorul Radu Mihăileanu pentru filmul "Concertul", unde interpretează rolul primului violonist al Orchestrei Balşoi. În 2000, lăutarii din Clejani s-au împrietenit cu celebrul actor Johnny Depp pe care Caliu l-a învăţat ţigăneşte pentru rolul din "The Man Who Cried" (regia Sally Potter), în care au şi jucat alături de alte nume importante ale cinematografiei, precum Christina Ricci, Cate Blanchett sau John Turturro. În 2006, tot alături de Johnny Depp, Taraful Haiducilor din Clejani sunt una dintre cele cinci formaţii ţigăneşti care apar, cântă şi sunt portretizate în documentarul "When the Road Bends; Tales of a Gypsy Caravan".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei
-
Preşedintele azer dă vina pe Rusia pentru doborârea avionului în ziua de Crăciun. Ce solicită din partea Moscovei
-
Avionul prăbuşit în Coreea de Sud: Prima mărturie a unuia dintre cei doi supravieţuitori ai tragediei
-
Guvernul elimină facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii, industrie alimentară
Citește pe alephnews.ro: Turismul din Paris a crescut semnificativ după redeschiderea Catedralei Notre-Dame. Jocurile Olimpice au influențat fluxul de vizitatori în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Care sunt premierele pe care nu trebuie să le ratezi în 2025 ? Noul an promite filme pentru toate categoriile de vârstă
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe