Târgu Mureş: Expoziţie despre gepizi şi "plimbare" virtuală prin cetăţile dacice, la Noaptea Muzeelor

O expoziţie despre cultura materială a gepizilor, care include peste 300 de piese - multe bijuterii - realizate de acest popor migrator, şi o "plimbare" virtuală prin interiorul cetăţilor dacice, prin tehnologia 3D, se numără printre evenimentele de la Noaptea Muzeelor, la Târgu Mureş.

Urmărește
327 afișări
Imaginea articolului Târgu Mureş: Expoziţie despre gepizi şi "plimbare" virtuală prin cetăţile dacice, la Noaptea Muzeelor

Târgu Mureş: Expoziţie despre gepizi şi "plimbare" virtuală prin cetăţile dacice, la Noaptea Muzeelor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că sâmbătă, când va avea loc a şaptea ediţie a Nopţii Muzeelor, instituţiile de cultură din Târgu Mureş vor fi deschise de la ora 9.00 până noaptea, la ora 2.00, accesul publicului fiind gratuit.

Potrivit sursei citate, se estimează că vor fi 6-7.000 de vizitatori în muzee, iar evenimentul va include mai multe expoziţii, lansări de carte şi ateliere dedicate tuturor vârstelor.

Între acestea se numără o expoziţie inedită - "Gepizii - războinici şi artizani", despre acest popor migrator care a trăit în secolele VI-VII în centrul Transilvaniei, precum şi o proiecţie 3D intitulată "Dacii în era virtuală", în care vizitatorii se vor putea "plimba" cu ajutorul tehnologiei 3D în interiorul unor cetăţi dacice.

Expoziţia "Gepizii - războinici şi artizani" se va deschide în Cetatea Medievală din Târgu Mureş la ora 20.00 şi va aduce în faţa publicului peste 300 de piese din diferite materiale, majoritatea din aur şi argint, care aparţin culturii gepizilor şi care au fost descoperite de-a lungul anilor. Piesele provin din mai multe muzee şi institute de cercetare, precum Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" din Bucureşti, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Judeţean Mureş şi Muzeul Judeţean Satu Mare.

"Această expoziţie este itinerantă, în mai multe judeţe din ţară, şi se referă la cultura materială şi la ce s-a găsit de la gepizii care locuiau în Transilvania sau aveau centrul în Transilvania în secolele VI-VII. Mai ales sunt binecunoscuţi pe baza operelor de bijuterii pe care le-au realizat. Este vorba de fibule, fibula este de provenienţă romană, dar ei au modificat foarte mult această modă şi au făcut nişte obiecte de artă din ele. Sunt piese inedite, sunt multe piese originale, din argint şi aur confecţionate, majoritatea lor", a spus Soos.

El a adăugat că una dintre cele mai frumoase fibule a fost găsită în judeţul Mureş în anii '50 şi face parte din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei de la Cluj-Napoca.

"Pe atunci Muzeul Judeţean Mureş încă nu exista - din 1959 existăm ca instituţie de stat, înainte funcţiona ca expoziţie, dar nu exista ca instituţie cu drept de săpătură - deci materialul a ajuns la Cluj, nu-l putem revendica, din aceste motive, deşi ar fi bine să fie sau măcar o copie din această fibulă deosebită să ajungă, cu timpul, la Târgu Mureş. S-a găsit, dacă nu mă înşel, la Cipău. Şi desigur ceea ce este încă interesant este armamentul gepizilor, care iarăşi este o mixtură între armamentul popoarelor migratoare şi armamentul de tip carolingian sau franc", a declarat Soos Zoltan.

Directorul Muzeului Judeţean a explicat că gepizii erau, în secolele VI-VII, în alianţă cu francii şi formaţiunea statală denumită Transdanubia (în zona Ungariei de astăzi), astfel că armamentul lor reflectă aceste influenţe.

Potrivit lui Soos, în zona Târgu Mureşului, la Moreşti, a existat o aşezare a gepizilor, care va trebui cercetată.

"Aici este o cetate, o fortificaţie de pământ, val şi şanţ, aici ştim că au fost gepizi în secolele VI-VII, dar aşezarea încă nu este cercetată în detaliu, sperăm că în anii viitori şi poate găsim obiecte similare cu ce am găsit la Cipău", a spus el.

Potrivit sursei citate, această expoziţie va fi accesibilă publicului mureşan până în luna septembrie.

Tot în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, va avea loc proiecţia 3D intitulată "Dacii în era virtuală", în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu Mureş. Astfel, vizitatorii se vor putea "plimba" cu ajutorul tehnologiei 3D în interiorul impresionantelor cetăţi dacice de la Blidaru, Costeşti şi Luncani - Piatra Roşie, care au fost "reconstruite" cu ajutorul specialiştilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei de la Cluj-Napoca.

Totodată, va fi prezentată publicului o metodă inedită de prelucrare a materialelor arheologice prin scanarea tridimensională a acestora.

În programul Nopţii Muzeelor de la Târgu Mureş se mai regăsesc vernisajul expoziţiilor "Simbolul crucii", realizată de Novak Jozsef şi cuprinzând reprezentări în formă de cruce, existente în diferite civilizaţii ale lumii, şi "Chipul satului care nu se uită", realizată de membrii Fotoklub Târgu Mureş şi reprezentanţi ai Muzeului de Etnografie, cu scopul de a reconstitui memoria satului trasilvănean de odinioară.

De asemenea, va fi lansată cartea "Un moţ primar la Târgu Mureş, Emil Aurel Dandea" scrisă de Virgil Pană, care reflectă fenomenele economice, sociale şi culturale care caracterizează evoluţia oraşului în anii în care acesta a fost primar (1922-1926 şi 1934-1937), şi vor avea loc ateliere de practică muzeală, de confecţionat hârtie manual şi de olărit.

Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor.

Muzee din peste 30 de oraşe din ţară (Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Bran, Braşov, Brăila, Bucureşti, Caransebeş, Constanţa, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş şi Turda) îşi aşteaptă vizitatorii sâmbătă, în nocturnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici