Târgul de carte Gaudeamus a fost deschis, joi seara, în prezenţa ambasadorilor Belgiei şi Italiei

Târgul de carte Gaudeamus a fost deschis, joi seara, la Pavilionul Central al Romexpo, în prezenţa ambasadorului Belgiei la Bucureşti, Leo d'Aes, şi a ambasadorului Italiei în România, Mario Cospito, dar şi a filologului belgian Jacques Dubois, preşedintele de onoare al evenimentului.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Târgul de carte Gaudeamus a fost deschis, joi seara, în prezenţa ambasadorilor Belgiei şi Italiei

Târgul de carte Gaudeamus a fost deschis, joi seara, în prezenţa ambasadorilor Belgiei şi Italiei (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Printre cei care au participat la deschiderea Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de învăţătură, ediţia a 17-a, s-au numărat şi Demeter Andras, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Vladimir Epstein, directorul evenimentului, dar şi fostul preşedinte Emil Constantinescu şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

"Gaudeamus este un proiect de echipă şi de suflet", a spus Demeter Andras, la deschiderea Târgului de carte Gaudeamus. El a subliniat că Gaudeamus a devenit, de-a lungul timpului, "un adevărat fenomen".

În deschiderea evenimentului, ambasadorul Belgiei la Bucureşti, Leo d'Aes, şi ambasadorul Italiei în România, Mario Cospito, au declarat că îşi doresc ca ţările lor să fie din ce în ce mai bine reprezentate în industria editorială din România.

Începând cu acest an, Târgul de carte Gaudeamus va avea, la fiecare ediţie, un invitat de onoare. În 2010, invitatul de onoare este Belgia - Wallonie Bruxelles, opţiune bazată pe afinităţile culturale comune şi pe oportunităţile de cooperare şi schimburile profesionale pe piaţa cărţii între cele două ţări. Pe de altă parte, evenimentul marchează şi preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene în perioada iulie - decembrie 2010.

Preşedintele de onoare al Târgului Internaţional Gaudeamus 2010 este Jacques Dubois, filolog belgian, profesor de literatură modernă şi de sociologie a literaturii la Universitatea din Liège, autor a numeroase studii de specialitate recunoscute pe plan mondial, cu precădere în sfera romanului poliţist şi a operei lui Georges Simenon.

"Bună seara, Bucureşti", a spus Jacques Dubois, joi seară, în deschiderea Târgului de carte Gaudeamus. Acesta a enumerat scriitorii români pe care îi cunoaşte şi îi apreciază: Emil Cioran, Tristan Tzara şi I.L. Caragiale. Totodată, Jacques Dubois a spus că România are "una dintre cele mai europene culturi". De asemenea, filologul a precizat că a văzut câteva filme româneşti foarte bune, "cu nume imposibile": "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu şi "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu.

În ceea ce priveşte cultura belgiană, Jacques Dubois i-a amintit pe Inspectorul Maigret şi pe celebrul personaj de bandă desenată, Tintin.

Târgul de carte Gaudeamus se desfăşoară între 18 şi 22 noiembrie. Pentru prima dată, anul acesta, Târgul Gaudeamus prezintă proiectul Bookcrossing, iniţiat de Radio România Cultural. Bookcrossing (www.bookcrossing.com) este un proiect internaţional care funcţionează după un principiu original: cineva lasă într-un loc public (cafenea, autobuz, parc) o carte pe care şi-ar dori ca o altă persoană să o citească. Pe una dintre copertele cărţii este trecut un cod care este înregistrat pe site şi un set minimal de instrucţiuni. Persoana care găseşte cartea are datoria să anunţe acest lucru pe site, să o citească, să posteze pe site o scurtă recenzie şi apoi să repună volumul în circulaţie. În prezent, www.bookcrossing.com are peste 814.000 de utilizatori înregistraţi şi a fost subiectul a mii de articole de presă, în întreaga lume.

Pe de altă parte, o nouă vizită a lui Norman Manea în România, noi volume de Ana Blandiana şi Radu Paraschivescu, dar şi cărţi dedicate eroilor contemporani sau "bucatelor regale" se numără printre evenimentele care vor avea loc la târgul care reuneşte ofertele celor mai importante edituri de pe piaţă. Acestea din urmă practică, la Gaudeamus, reduceri considerabile, dar organizează şi întâlniri cu scriitorii pe care îi publică. Astfel, la ediţia de anul acesta, publicul îi poate întâlni, printre alţii, pe Norman Manea, Ana Blandiana sau Gabriel Liiceanu.

Accesul vizitatorilor la târg, organizat la complexul Romexpo din Capitală, este permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 4 lei, şi a abonamentelor, valabile pentru întreaga perioadă a târgului, în valoare de 10 lei. Luni, în ultima zi a târgului, intrarea va fi liberă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici