Târgul Gaudeamus s-a deschis - Preşedintele evenimentului: Cultura scrisă va dăinui

Vladimir Epstein, preşedintele Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, a declarat miercuri, în deschiderea evenimentului, că speră că, indiferent de condiţiile economice, cultura scrisă va dăinui.

Urmărește
627 afișări
Imaginea articolului Târgul Gaudeamus s-a deschis - Preşedintele evenimentului: Cultura scrisă va dăinui

Târgul Gaudeamus s-a deschis - Preşedintele evenimentului: Cultura scrisă va dăinui (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, ediţia a XIX-a, se desfăşoară de miercuri până duminică, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

Vladimir Epstein a spus că Târgul Gaudeamus se desfăşoară "în condiţii nu tocmai fericite pentru cultura scrisă". El a subliniat că, în 18 ani, au fost organizate 72 de târguri de carte sub marca Gaudeamus, cu peste 2.000.000 de vizitatori în total.

Epstein a adăugat că, anul acesta, Gaudeamus găzduieşte peste 370 de expozanţi, cu peste 650 de evenimente editoriale.

"Sperăm să avem peste 100.000 de vizitatori în cele cinci zile de târg", a spus acesta.

Cel care a deschis oficial târgul a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu, în contextul în care această ţară este, în 2012, invitat special al Târgului Gaudeamus. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova a spus că gestul de a găzdui această ţară este "o invitaţie la dialog şi o sublimă provocare".

"Dacă lumea ne-ar recepta prin intermediul acestor cărţi, cu siguranţă am avea o mai bună imagine afară", a adăugat acesta.

De asemenea, la deschidere a vorbit ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, această ţară fiind un invitat special al Târgului de carte Gaudeamus.

Evenimentul de deschidere s-a încheiat cu un mic recital, care a fost un inedit omagiu adus Bucureştiului, susţinut de un actor ce l-a interpretat pe dramaturgul I. L. Caragiale.

Anul acesta, organizatorii târgului sărbătoresc limba şi cultura română în integralitatea ei, prin participarea Moldovei ca invitat de onoare - o provocare la dialog şi o reconectare necesară la noutatea vieţii culturale şi editoriale de peste Prut. Astfel, pe lângă scriitorii şi oamenii de cultură moldoveni invitaţi, târgul se va bucura de prezenţa jurnaliştilor de la Teleradio Moldova.

De asemenea, după ce a fost invitată de onoare în 2011, Italia revine la Gaudeamus 2012 ca partener privilegiat: nume de rezonanţă ale literaturii italiene actuale, jurnalişti, dar şi editori şi agenţi literari vor fi protagoniştii evenimentelor organizate în acest an la standul acestei ţări.

Târgul Gaudeamus inaugurează în acest an o secţiune dedicată agenţilor literari care activează pe piaţa internaţională de carte: o oportunitate pentru autorii, editorii, dar şi traducătorii şi agenţii literari din România de a se întâlni faţă în faţă, la Bucureşti, cu reprezentanţi ai unor importante agenţii literare străine. Pe întreaga durată a târgului va funcţiona Centrul Internaţional de Agenţii Literare, un spaţiu special amenajat în care vor fi programate întâlnirile profesionale. De asemenea, joi, între orele 11.30 şi 13.30, va avea loc în Sala Cupola (Pavilionul Central Romexpo) masa rotundă cu tema "Rolul agenţilor literari pe piaţa internaţională de carte în era electronică". Evenimentul va fi moderat de Simona Kessler şi va aduce în prim-plan profilul specific al agenţilor literari în dinamica schimburilor de drepturi de autor şi de traduceri. La eveniment vor participa agenţi literari din Italia, Franţa, Germania, Anglia, Spania, Turcia, SUA şi România, editori şi autori români.

Organizatorii târgului Gaudeamus au iniţiat un proiect de readucere în atenţie a editurilor dispărute în ultimii ani din peisajul editorial românesc, care deţin încă, în mod direct sau prin reprezentanţi legali, un fond de carte comercializabil. Aceste edituri vor putea fi reprezentate de deţinătorii legali ai fondului lor de carte în cadrul unui stand comun acordat cu titlu gratuit de organizatorii târgului. Cărţile vor putea fi comercializate cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

În ceea ce priveşte ofertele editurilor, acestea prezintă, ca în fiecare an, reduceri de până la 50%, cărţi la 10 lei şi, înainte de toate, noi titluri. Autorii români vin şi ei cu volume noi. Astfel, printre ofertele Humanitas se află cel mai nou volum al lui Andrei Pleşu, "Adevărul ca poveste", cel mai nou titlu semnat de Radu Paraschivescu, "Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri", în timp ce Polirom şi Cartea Românească aduc noi titluri de Radu Aldulescu - "Cronicile genocidului" - şi Filip Florian - "Toate bufniţele".

De la Gaudeamus nu lipsesc nici numele mari ale literaturii internaţionale. Dacă Editura Trei îl aduce pe Pascal Bruckner la târg pentru a se întâlni cu fanii, la lansarea celei mai noi traduceri din opera sa, "Fanaticii apocalipsei", alte edituri aduc cele mai noi titluri ale unora dintre cele mai celebre nume din literatura contemporană. Astfel, laureatul premiului Nobel pentru literatură de anul acesta, Mo Yan, este asociat cu două evenimente care vor avea loc la Gaudeamus - lansarea celei mai noi traduceri din opera lui, "Obosit de viaţă, obosit de moarte" (Humanitas Fiction), şi a autobiografiei sale, "Schimbarea", care a apărut la Editura Trei. De asemenea, Editura Trei va lansa cea mai nouă carte semnată de J.K. Rowling, după ce aceasta a încheiat seria "Harry Potter", - "Moarte subită".

Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură este un eveniment cultural specializat în expoziţia de carte. "Dialogul dintre carte şi radio" durează de 19 ani, într-o formulă originală prin care Târgul Gaudeamus a devenit unul dintre principalele evenimente de gen pentru piaţa de carte din România.

Târgul se desfăşoară anual în Pavilionul Central Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 400 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc.

Anul acesta, accesul general al vizitatorilor în incinta târgului va fi permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 5 lei, şi a abonamentelor valabile pentru întreaga perioadă a evenimentului, în valoare de 10 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici