Câteva sute de spectatori au umplut spaţiul neconvenţional – o hală industrială -, dedicat spectacolului de kabuki pus în scenă de către actori tradiţionali japonezi.
Spectacolul a început la ora 22.00 şi i-a ţinut cu sufletul la gură câteva ore pe spectatorii prezenţi în sală, care, la final, au aplaudat frenetic şi i-au rechemat la rampă de câteva ori pe actorii japonezi.
Spectacolul "O oglindă a Osakăi" a fost jucat în totalitate în limba japoneză, iar pe scenă au urcat doar bărbaţi, aşa cum cere tradiţia. Spectatorii au fost fascinaţi de combinaţia de actorie, dans tradiţional şi arte marţiale şi au apreciat kimonourile japoneze pline de culoare.
Şi artiştii au fost încântaţi de publicul de la Sibiu.
"Publicul din această seară (n.r. joi) a fost extrem de cald şi primitor. Am mai prezentat acest spectacol şi în Germania, dar aici am simţit mult mai bine şi din plin implicarea spectatorilor în piesă”, a declarat, la finalul spectacolului, Kushida Kazuyoshi, regizorul piesei.
Kabuki este o formă de spectacol total diferită de teatrul european, care se bazează foarte mult pe calităţile individuale ale interpretului, dar şi pe simboluri dinainte ştiute de către spectatori sau care sunt descoperite pe parcurs.
Montarea spectacolului de la Sibiu a fost făcută într-un spaţiu de 1.700 de metri pătraţi, la hala Balanţa, singurul spaţiu care permitea construirea unei scene care să îndeplinească condiţiile impuse de acest gen de teatru.
În Kabuki, conform tradiţiei, scena este prevăzută cu o prelungire numită “HANMICHI”, un fel de podium, care permite intrarea şi ieşirea dramatică a actorilor din spectacol. De asemenea, a fost necesară construirea unei scene rotative, care permite schimbarea decorurilor de la o scenă la alta, într-un timp foarte scurt, sisteme care permit coborârea actorilor sub scenă sau să le asigure o intrare spectaculoasă prin suspendarea de tavanul halei. Toate aceste tranfsormări ale halei industriale au costat două milioane de euro, bani suportaţi de Ambasada Japoniei la Bucureşti şi de investitori niponi din România.
Pentru cele patru reprezentaţii ale spectacolului în cadrul FITS 2008 s-au pus în vânzare aproximativ 1.200 de bilete, la preţul de 20 de lei.