Tăriceanu îi solicită lui Băsescu să nu promulge modificările la legea audiovizualului

Premierul Călin Popescu Tăriceanu îi va trimite preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care îi va solicita să nu promulge legea audiovizualului cu modificările aduse, miercuri, de Senat, deoarece acestea afectează libertatea de exprimare a presei.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu îi solicită lui Băsescu să nu promulge modificările la legea audiovizualului

Tăriceanu îi solicită lui Băsescu să nu promulge modificările la legea audiovizualului (Imagine: Mediafax Foto)

Executivul nu susţine modificările aduse legii audiovizualului deoarece acestea afectează libertatea de expresie a presei, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

"Guvernul sprijină valorile democratice ale statului de drept, iar libertatea de exprimare este unul dintre fundamentele existenţei unei prese libere şi echidistante în România. Jurnaliştii sunt singurul for de decizie în privinţa conţinutului jurnalelor de ştiri, iar deontologia şi profesionalismul lor trebuie să fie singrul filtru în selectarea informaţiilor de interes public. Instituţiile statului nu trebuie să pună bariere în acest sens", a spus oficialul guvernamental.

Camelia Spătaru a amintit că Guvernul a dat, de altfel, un aviz negativ acestei propuneri legislative şi a precizat că Executivul nu va susţine nici pe viitor un astfel de act.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat referitor la iniţiativa privind ştirile pozitive şi negative, că nu ştie în ce măsură se poate legifera în acest domeniu, remarcând totodată că există "o apetenţă" a televiziunilor de a prezenta calamităţi, dezastre, violenţe.

"Mă faceţi să râd. Nu ştiu cât poate să legifereze în acest domeniu. Nu ştiu dacă nu este o legiferare excesivă. Sigur că şi eu pot să remarc că există o apetenţă masivă a televiziunilor de a prezenta numai calamităţi, dezastre, crime, violenţe şi aşa mai departe şi sunt o mulţime de lucruri importante pentru viaţa cetăţenilor. Nu vreau să spun neapărat în sensul lucruri pozitive, dar cred că realmente sunt lucruri care ţin mai mult de viaţa de zi cu zi a cetăţenilor care ar trebui să le fie aduse la cunoştinţă", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

El a menţionat că, în opinia sa, politica editorială "poate fi uşor orientată", dar a precizat că această politică "ţine foarte mult şi de profilul postului şi de capacitatea echipelor editoriale de a prezenta subiecte care să fie de interes", care să genereze audienţă.

"Eu nu cred că audienţa poate să fie realizată exclusiv pe genul de mesaje prăpăstioase, negative, catastrofice şi care eventual să stoarcă lacrimi de la ascultător. Cred că se poate face şi altceva", a mai spus Tăriceanu, evocând faptul că, în presa românească şi în presa din străinătate, sunt şi tabloide, dar sunt şi ziare serioase, sunt şi televiziuni de scandal, dar sunt şi televiziuni unde "cineva care are dorinţa reală de se informa, de a şti ceea ce se întâmplă în ţara lui, în oraşul lui şi în lume poate să o facă şi cei care vor avea înclinaţie către astfel de subiecte vor găsi întotdeauna".

Senatul a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, o iniţiativă legislativă prin care programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio vor trebui să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv negative.

Clubul Român de Presă (CRP) a făcut apel la preşedintele României Traian Băsescu să nu promulge legea votată miercuri de Senat, arătând că doar în societăţile autoritariste se manifestă în text de lege obligaţia de a lăuda aspectele societăţii şi are toate elementele necesare pentru a fi catalogată, făra eroare, ca o lege neconstituţională.

"Legea votată în Senat operează cu concepte neclare şi nedefinite în lege: ce produse jurnalistice sunt considerate conform legii «ştiri», când este ceva «negativ», când este «pozitiv», dacă un material informează despre un aspect neplăcut al unui element plăcut intră respectivul material în categoria de «ştire pozitivă» sau «ştire negativă»?", se arată în comunicatul CRP.

Indira Crasnea, preşedintele interimar al Clubului Român de Presă (CRP) a declarat pentru MEDIAFAX că i se pare "superficial" ca problema mesajului programelor de ştiri să fie tranşată "printr-o soluţie matematică, jumate-jumate, folosindu-te de citate înţelepte culese de ici-de colo".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici