Teatrologul George Banu vorbeşte despre Parisul personal la "Conferinţele Teatrului Naţional"

Teatrologul George Banu susţine, pe 6 aprilie, de la ora 11.00, prelegerea cu tema "Parisul personal. Locuri şi teatre", în programul "Conferinţele Teatrului Naţional", informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
92 afișări
Imaginea articolului Teatrologul George Banu vorbeşte despre Parisul personal la "Conferinţele Teatrului Naţional"

Teatrologul George Banu vorbeşte despre Parisul personal la "Conferinţele Teatrului Naţional" (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Conferinţa se va desfăşura în Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB).

Pe parcursul celor patruzeci de ani petrecuţi în capitala Franţei, George Banu şi-a construit un "Paris personal", oraş ce-l poartă cu sine şi căruia îi dezvăluie acum harta interioară. Aceasta permite descoperirea unor locuri ascunse, a unor spaţii subiective şi vizitarea unor teatre şi pieţe secrete. Locurile şi teatrele, astfel reunite, se constituie în repere ale acestei "autobiografii urbane" pe care o revelă George Banu împreună cu Mihaela Marin, prietena care i-a fotografiat "Parisul". În timpul conferinţei lui George Banu, vor fi prezentate imaginile parcursului subiectiv desenat de-a lungul a patruzeci de ani, iar actorul Marius Manole va citi fragmente din cartea sa, apărută la editura Nemira, "Parisul personal", care va fi lansată cu această ocazie, când autorul îşi va semna volumul mărturie.

George Banu este profesor la Sorbona şi alte universităţi, este preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi preşedinte al premiului Europa pentru teatru. Recent, George Banu a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Redactor şef al revistei Alternatives théâtrales şi director de colecţie la editura Actes Sud, George Banu a publicat un număr important de volume consacrate teatrului modern şi principalilor săi protagonişti, Peter Brook, Patrice Chéreau şi Luc Bondy. Printre cele mai recente apariţii în română se numără "Livada de vişini, teatrul nostru", "Reformele teatrului în secolul reînnoirii", "Shakespeare. Lumea-i un teatru", apărute la editura Nemira, "Iubire şi neiubire de teatru", lansată la editura Polirom, şi "Aproape de scenă", apărută la editura Curtea Veche.

George Banu e Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi. A primit premiul UNITER pentru opera critică şi a fost recent onorat la Cluj de către Teatrul Naţional, Teatrul Maghiar şi Muzeul de artă. Sorbona i-a dedicat volumul omagial "Călătoriile sau orizontul teatrului", tradus la editura Nemira, unde au semnat Peter Brook, Andrei Şerban, Eugenio Barba, Radu Penciulescu şi Niky Wolcz.

Un program ambiţios, lansat încă din 2006 de direcţia Teatrului Naţional din Bucureşti, "Conferinţele TNB" - urmate de discuţii cu publicul - au fost susţinute de personalităţi ale culturii române, pe teme diverse, şi se bucură de un succes constant în rândul spectatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici