- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.10.2008, 12:18)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teatrul ACT a sărbătorit zece ani de existenţă
Personalităţi precum Marcel Iureş şi Alexandru Dabija au aniversat, sâmbătă seara, zece ani de Teatrul ACT, eveniment în care s-au lansat un album coordonat de criticul Marina Constantinescu şi un documentar care prezintă munca echipei care a pus pe picioare primul teatru independent din România.
Urmărește
580 afișări
Teatrul ACT a sărbătorit zece ani de existenţă
"Noi am făcut puţin în raport cu memoria. Au fost oameni care au lăsat ceva aici. Această carte de teatru mi-a deschis încă doi la sută din creier", a declarat directorul ACT, Marcel Iureş, în deschiderea evenimentului. "Am creat ceva ce lumea zice că e al meu. Nu e al meu...", a spus Iureş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Marina Constantinescu, coordonatoarea volumului şi parte din grupul celor care au înfiinţat teatrul, a afirmat că ACT s-a născut din "revoltă şi prietenie". "Memoria acestui teatru a fost neglijată pentru că a fost mereu ceva mai important (...) Povestea Teatrului ACT ne-a motivat intim. Acesta este un drum în care ne-am însoţit poveştile", a adăugat ea.
Albumul de 170 de pagini cuprinde fotografii din spectacolele jucate la ACT în cei zece ani dar şi declaraţii ale patronilor teatrului, printre care Judi Dench, Alan Rickman sau George Banu. Volumul este dedicat şi oamenilor care "practică mineritul sub pretext că fac artă". "Sunt oameni care stau 17 ore pe zi în aceste hrube", a spus Marcel Iureş.
Publicat într-un tiraj de 1.500 de exemplare, albumul va fi vândut în foaierul teatrului la preţul de 50 de lei.
Tot pentru marcarea a zece ani de teatrul ACT, sâmbătă seara, s-a lansat un documentar realizat de Cătălin Ştefănescu. Filmul prezintă povestea ACT, "de la beciul plin de moloz şi de pancarte comuniste", prin declaraţiile lui Marcel Iureş şi Alexandru Dabija. Filmul de 45 de minute prezintă şi momente din culise, de la repetiţii şi din timpul spectacolelor. Cele câteva zeci de persoane prezente la aniversare - apropiaţi şi angajaţi ai teatrului - s-au amuzat copios urmărind anumite momente din documentar.
Seara aniversară ACT a continuat cu un concert susţinut de pianistul Mihai Ritivoiu, care a cântat la mai noua achiziţie a teatrului, un pian Steinway. De altfel Iureş mărturiseşte, în documentarul realizat de Cătălin Ştefănescu, că ideea de a aduce un pian Steinway a părut nebunească multor apropiaţi, dar el a obţinut cei peste 60.000 de euro în trei săptămâni.
Seria de evenimente care a aniversat zece ani de Teatrul ACT a debutat pe 14 octombrie şi se încheie în 19 octombrie, cu un concert susţinut de Alexandru Andrieş şi Ioana Maria Mântulescu. În cadrul aniversării ACT au avut loc reprezentaţii ale unor spectacole precum "Creatorul de teatru" şi "Nasul" dar şi un concert de jazz intitulat "Gershwin's World".
Teatrul ACT a fost inaugurat în septembrie 1998, la iniţiativa unor oameni de teatru ca actorul Marcel Iureş, regizorul Alexandru Dabija şi criticul de teatru Marina Constantinescu. ACT a fost prima instituţie cultural-artistică independentă din România.
Din 1998 şi până astăzi, Teatrul ACT a avut 44 de premiere, s-a implicat în debutul, pe scena românească, în spectacole-lectură, a 17 dramaturgi străini contemporani, a susţinut mii de reprezentaţii, având în repertoriu spectacole a căror longevitate a făcut istorie la nivel internaţional. Printre spectacolele aflate în repertoriul Teatrului ACT se află "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard, în regia lui Alexandru Dabija, "Shape of Things/ Forma lucrurilor" şi "Bash", o trilogie contemporană, ambele de Neil LaBute, în regia lui Vlad Massaci, "Capra sau Cine e Sylvia?" de Edward Albee, regizat de Alexandru Dabija, şi "Amalia respiră adânc" de Alina Nelega Cadariu, regia Mariana Cămărăşan.
Teatrul ACT este sprijinit de aproape patru ani de Primăria Sectorului 3.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe