Teatrul Evreiesc din Bucureşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului de Dramaturgie Contemporană

Spectacolul "Jocul regilor", de Pavel Kohout, în regia lui Felix Alexa, montat la Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti, a câştigat, sâmbătă seară, Marele Premiu al celei de-a 20-a ediţii a Festivalului de Dramaturgie Contemporană Braşov.

Urmărește
179 afișări
Imaginea articolului Teatrul Evreiesc din Bucureşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului de Dramaturgie Contemporană

Teatrul Evreiesc din Bucureşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului de Dramaturgie Contemporană (Imagine: www.teatrul-evreiesc.ro)

La această ediţie au participat zece spectacole ale celor mai importante teatre din ţară, sala Teatrului "Sică Alexandrescu" din Braşov fiind plină în fiecare dintre cele opt seri de festival.
Potrivit directorului artistic al festivalului, Claudiu Goga, această ediţie a fost cea mai bună de până în prezent.

 

"Consider că această ediţie a fost cea mai bună de până acum. Am reuşit să avem la Braşov cele mai bune spectacole de teatru contemporan care se joacă la ora aceasta în ţară şi sperăm ca la anul, pe vremea aceasta, să putem vorbi despre cea de-a 21-a ediţie a festivalului ca despre cea mai bună. Ne propunem să creştem valoarea festivalului de la an la an", a declarat Goga în seara de gală.

Goga a fost, de altfel, şi câştigătorul premiului pentru regie, pentru spectacolul "Hamelin - legea tăcerii" de Juan Mayorga, montat la Teatrul Mic Bucureşti.

Premiul pentru scenografie a revenit lui Ştefan Caragiu, pentru spectacolele "Forma Lucrurilor", de Neil LaBute, regia Gelu Colceag (Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov) şi "Hamelin - legea tăcerii", de Juan Mayorga, regia Claudiu Goga (Teatrul Mic Bucureşti).

Coca Bloos a fost desemnantă Cea mai bună actriţă a festivalului, pentru rolul Tanti Hanek din spectacolul "Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele", de Petr Zelenka, în regia lui Radu Afrim (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ).

La categoria "cel mai bun actor", juriul a decis să premieze doi actori, pe Marius Cordoş, pentru rolul Adam din spectacolul "Forma lucrurilor", de Neil LaBute, regia Gelu Colceag (Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov) şi pe Răzvan Oprea, pentru rolul Georgică din spectacolul "Complexul România", de Mihaela Michailov, regia Alexandra Badea (Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" Bucureşti).

Premiul special al Juriului a fost primit de Andrei Finţi, pentru rolul Walter Kellermann din spectacolul "Jocul regilor", de Pavel Kohout, în regia lui Felix Alexa (Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti).

După festivitatea de premiere, pe scena teatrului braşovean a fost prezentat spectacolul "Preţul iubirii", după A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Dabija (Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti), care a încheiat festivalul.

Pe lângă cele zece spectacole intrate în festival, dintre care nouă de teatru contemporan, şi unul clasic, pentru seara de gală, în cadrul festivalului au fost prezentate şi un spectacol-lectură şi mai multe lansări de carte de specialitate.

Printre actorii care au urcat pe scena braşoveană s-au numărat George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Florin Zamfirescu, Maia Morgenstern, Virgil Ogăşanu şi Coca Bloos.

Juriul a fost format din Natalia Stancu (critic de teatru), Ion Parhon (critic de teatru), Ştefania Cenean (scenograf), Adi Cărăuleanu (actor) şi Nicolae Prelipcianu (critic de teatru).

Bugetul estimat al festivalului s-a ridicat la aproximativ 140.000 de lei, dintre care 70.000 lei reprezintă contribuţia Primăriei Braşov, iar restul fondurilor provin din veniturile proprii ale Teatrului din Braşov, precum şi din sponsorizări, potrivit lui Claudiu Goga, directorul instituţiei culturale braşovene şi directorul artistic al festivalului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici