Teatrul Maghiar Cluj prezintă, la începutul lunii martie, două spectacole la Teatrul din Satu Mare

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj va prezenta, în 3 şi 4 martie, spectacolele "Richard III" şi "Leonce şi Lena", în regia lui Tompa Gabor, la Teatrul de Nord din Satu Mare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
4 afișări

Conform unui comunicat de presă transmis, marţi, de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, două spectacole vor fi jucate la Satu Mare, în cadrul unui schimb cultural între instituţia teatrală clujeană şi Teatrul de Nord.

Astfel, spectacolul "Richard III" de William Shakespeare, în regia lui Tompa Gabor, va fi jucat în 3 martie, de la ora 19.00, la Teatrul de Nord din Satu Mare.

"«Richard III» nu vorbeşte neapărat despre putere, ci mai degrabă despre natura umană. Pentru Richard, păcatul nu este un mijloc, ci aproape că este un scop. Şi mai precis un scop prin intermediul căruia - asemenea unui Anticrist - face o încercare umană pentru a răpune moartea. Prin aceasta parcă impune în mod indirect intervenţia divină, deoarece văzând că poate ajunge departe fără să fie pedepsit, devine atât de îngâmfat încât parcă se crede chiar stăpânul lumii. Spectacolul nu neapărat scoate în evidenţă o caracterizare a eroului mizantrop, de o cruzime demonică, ci mai mult singurătatea tiraniei, problema angoasei faţă de mântuire", afirmă regizorul Tompa Gabor, citat în comunicat.

În 4 martie, tot de la ora 19.00, va avea loc spectacolul "Leonce şi Lena" de Georg Büchner, în regia aceluiaşi Tompa Gabor.

Tompa Gabor a plănuit punerea în scenă a piesei "Leonce şi Lena" de două ori: în 1982, la Târgu Mureş, şi la Piatra Neamţ, în 1985, cel din urmă spectacol, cu un accent politic puternic, fiind interzis cu puţin timp înainte de premieră.

"Eu consider că «Leonce şi Lena» este piesa în care bătutul pasului pe loc este ideologizat ca revoluţie, ceea ce mi se pare evident nu numai în evenimentele ultimilor douăzeci de ani, dar şi în multe alte aspecte ale vieţii. Eu însumi simt poate aceeaşi amărăciune ca şi Büchner. În orice caz, aspectul atrăgător al piesei este că eu nu aş putea să vorbesc destre cei douăzeci de ani care au trecut de la 1989 printr-un teatru care face politică în mod atât de direct. Pot vorbi cu adevărat despre acest lucru doar dacă în spectacol apare undeva, totuşi, momentul speranţei, dacă totuşi conţine o fărâmitură de iubire...", susţine Tompa Gabor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici