Teatrul Naţional Sibiu şi Grupul "Iza" din Maramureş, la un festival în Turcia

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu şi Grupul "Iza" din Maramureş vor participa, luni şi marţi, cu spectacolul "Electra", la un festival de teatru care are loc în localitatea Adana (Turcia), turneul fiind susţinut de Institutul Cultural Român din Istambul, transmite corespondentul MEDIAFAX

Urmărește
42 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, spectacolul "Electra", montat de Mihai Măniuţiu, cu actorii din Sibiu şi membrii Grupului "Iza" din Maramureş, va fi prezentat, în Turcia, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a "Turkish State Theatres Sabanci International Theatre Festival".

"Trupa teatrului sibian va urca pe scena festivalului alături de Grupul «Iza» pentru a susţine două reprezentaţii programate, luni şi marţi, începând cu ora 20.00. Ambele reprezentaţii vor avea loc la Teatrul de Stat din Adana şi vor avea subtitrare în limba engleză şi limba turcă", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, turneul se realizează cu sprijinul Institutului Cultural Român din Istanbul.

"«Electra» lui Măniuţiu este un spectacol al eternului tragic, veşnic dispus să ia formele zilei, dar conservându-şi perpetuu esenţa destinală, implacabilă. Întâlnirea inedită dintre texte din marea tragedie greacă – fondatoare a marilor mituri culturale europene - şi muzica populară maramureşeană interpretată live de Grupul «Iza» readuce în vremea de azi o mitologie extraordinară, provocând crearea unui spaţiu al confluenţelor arhaice", se mai arată în comunicat.

Regizorul spectacolului, Mihai Măniuţiu, spune că muzica din Maramureş l-a inspirat profund.

"Muzica lor este dintr-o zonă arhaic rituală, care nu mi s-a părut deloc străină de Elada. Repetiţiile mi-au confirmat că verbul tragediei eline merge perfect cu ritmul muzicii tradiţionale din Maramureş şi că ele, vocile locului şi cele ale lumii antice greceşti, grăiau consonant, se înţelegeau între ele. Elada, ca şi Maramureşul, sunt lumi de marginali. Spectacolul meu este, de fapt, un eseu în care am pus în dialog două lumi", a declarat Mihai Măniuţiu, citat în comunicatul de presă.

Potrivit reprezentanţilor teatrului sibian, festivalul din Turcia este o iniţiativă privată a unui important protector al artelor din Turcia, Sakip Sabaci.

Fondat în 1998, festivalul reuşeşte să atragă anual peste 20.000 de spectatori dezvoltând un program artistic cu spectacole din 42 de ţări.

Festivalul are loc în perioada 27 martie - 30 aprilie la Adana, un oraş situat în partea central-sudică a Turciei, la 30 kilometri distanţă de Marea Mediterană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici