- Home
- Cultură-Media
- BRAŞOV , (20.07.2017, 14:32)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Braşov are un director după doi ani de conflicte şi proteste
Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Braşov are într-un final un director, după doi ani de conflicte în care 13 actori au fost în grevă japoneză, jucând cu buline roşii prinse de costume şi citind un manifest înaintea fiecărei reprezentaţii. Apoi, actorii au refuzat să joace şi cinci au fost demişi.
Urmărește
817 afișări
Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Braşov are un director după doi ani de conflicte şi proteste
Din toamna anului 2015 între o parte dintre angajaţi, Primăria Braşov - ordonatorul de credite al instituţiei - şi conducerea interimară a apărut un conflict, soldat cu demiterea a cinci dintre protestatari, care au refuzat să mai urce pe scenă.
Patru dintre ei au câştigat deja de la începutul lunii iunie procesul pe fond pentru repunerea în funcţie, însă atât actualul manager, numit joi în funcţie, Dan Cogălniceanu, cât şi viceprimarul Braşovului, Mihai Costel, au spus că până la această oră nu s-a primit nici o comunicare din partea instanţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
”În momentul în care vom avea comunicarea instanţei, vom lua o decizie, care să fie cât mai favorabilă teatrului”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Dan Cogălniceanu.
Seria conflictelor la teatrul braşovean a început în octombrie 2015, când regizorul Claudiu Goga, manager la acea vreme al Teatrului ”Sică Alexandrescu”, şi-a dat demisia din funcţie, acuzând anumite abuzuri ale Primăriei Braşov. Demisia regizorului a venit după ce, în vara anului 2015, Primăria a organizat un concurs pentru a numi un manager, dar niciunul dintre candidaţi nu a luat notă de trecere.
În semn de solidaritate cu managerul teatrului, şi-au mai dat atunci demisia şi Oana Borş (secretar literar), Mariana Hudişteanu (contabil şef), întregul departemanet de contabilitate şi Ionel Dumbravă (şef serviciu situaţii de urgenţă).
Tot atunci, 13 din cei 21 de actori angajaţi ai teatrului au iniţiat o acţiune de protest împotriva ”amestecului Primăriei” în activitatea teatrului, printr-o grevă japoneză, jucând cu buline roşii prinse de costum şi citind un manifest înainte de fiecare reprezentaţie.
În mai 2016, după şase luni de interimat asigurat de contrabilul şef care demisionase iniţial, Primăria a reuşit să organizeze un nou concurs pentru ocuparea postului de manager al teatrului, când unicul candidat rămas la ultima probă a concursului, proba interviului, a fost Marius Dan Zarafescu. Acesta a obţinut nota 5,45 la interviu şi a fost respins. În septembrie 2016, s-a scos din nou postul de manager la concurs, iar la proba interviului a rămas tot Marius Dan Zarafescu, care de data aceasta a obţinut nota 9,21. La proba interviului de atunci au participat ca martori şi actorii protestatari, care au acuzat comisia de concurs de imparţialitat şi a apărut un nou protest. Treisprezece actori au decis să întrerupă activitatea şi au refuzat să mai urce pe scenă. Zarafescu a cedat în faţa protestatarilor şi a decis să demisioneze în 19 octombrie 2016.
Ulterior acestei date, Primăria Braşov a numit-o în funcţia de director interimar pe actriţa Viorica Geantă Chelbea. Această numire a făcut ca situaţia de criză să escaladeze, deoarece Viorica Geantă Chelbea era preşedinta sindicatului din teatru care l-a susţinut pe Zarafescu. Situaţia s-a rezolvat prin demiterea în luna noiembrie a cinci dintre actori. Chelbea a asigurat interimatul până joi, după ce la sfârşitul lunii februarie a fost lansat un nou concurs, dar niciunul dintre cei candidaţi nu a luat notă de trecere.
Acum, după concursul din luna iunie, noul manager al teatrului braşovean este actorul braşovean Dan Cogălniceanu, care şi-a preluat funcţia începând de joi.
Dan Cogălniceanu şi-a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, planul de management.
Dan Cogălniceanu şi-a început cariera în cadrul teatrului braşovean în 1997, iar din 2005 a activat la teatrul din Constanţa. S-a întors la Braşov anul trecut ca manager şi consultant artistic al Festivalului de Dramaturgie Contemporană, iar principalul său proiect este transformarea Festivalului - unul cu tradiţie pentru oraşul de la poalele Tâmpei, fiind organizat din 1978 - într-unul internaţional.
Acesta a declarat că teatrul din Chişinău va participa şi la ediţia din acest an a Festivalului de Dramaturgie Contemporană şi a luat deja legătura şi cu conducerea Teatrului Naţional din Budapesta, ţinând cont că Braşovul este un oraş multicultural, iar comunitatea maghiară este bine reprezentantă. Totodată, Dan Cogălniceanu a declarat, pentru MEDIAFAX, că una dintre surprize va fi şi un spectacol al lui William Shakespeare, care va fi pus în scenă de către o trupă din Londra.
Dan Cogălniceanu a adăugat că vrea ca instituţia de cultură braşoveană să revină în rândul teatrelor mari din România şi să poată participa la turnee, având în vedere faptul că în ultimii doi ani a fost cunoscută doar prin scandaluri.
Citeşte şi: FOTO, VIDEO | 'Ouăle lui Tarzan', cel mai recent documentar al regizorului Alexandru Solomon, cronică elogioasă în The Hollywood Reporter
Citeşte şi: Lucian Romaşcanu, actualul ministru al Culturii, despre sculptura ”Cuminţenia Pământului”: Returnăm întâi banii românilor, abia apoi putem renegocia
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe