Prima pagină » Cultură-Media » Peste 4.000 de jurnalişti, acreditaţi la alegerilor prezidenţiale din SUA

Peste 4.000 de jurnalişti, acreditaţi la alegerilor prezidenţiale din SUA

Peste 4.000 de jurnalişti străini vor acoperi mediatic alegerile prezidenţiale din Statele Unite, în condiţiile în care întreaga lume este interesată să afle care va fi următorul ocupant al Biroului Oval de la Casa Albă, informează Washington Times.
Peste 4.000 de jurnalişti, acreditaţi la alegerilor prezidenţiale din SUA
04 nov. 2008, 17:52, Cultură-Media

Potrivit lui Redisch, scena internaţională este complexă, incluzând războaie în Irak şi Afganistan, criza economică mondială şi vârtejul ultimelor zile ale administraţiei Bush.

"Audienţa de peste tot încearcă să afle acelaşi lucru: Ce înseamnă asta pentru mine?", spune el.

Al Hurra, reţeaua de televiziune de limba arabă finanţată de Statele Unite, va acoperi în direct, timp de 23 de ore, alegerile prezidenţiale, reporterii săi urmând să transmită din Phoenix, Chicago, Miami, Columbus, Ohio şi Raleigh. În plus, în cadrul transmisiilor vor exista intervenţii ale reporterilor din Europa şi Orientul Mijlociu.

Concomitent, o serie de instituţii de presă din străinătate – ca şi cele americane – au avut o acoperire mediatică favorabilă lui Barack Obama.

De acelaşi sprijin s-a bucurat senatorul democrat şi din partea unor publicaţii precum De Volkskrant din Olanda, Financial Times, Times of London şi Economist din Marea Britanie.

Nu toată presa străină este însă laudativă la adresa lui Obama. "Nu primim aproape nimic de la echipa de campanie a lui Obama. Ei ştiu că europenii nu votează", a spus Anna Bosch, corespondent al Television of Spain, într-o declaraţie pentru postul de radio WBBM din Chicago.

Cu toate acestea, varietatea acoperirii mediatice a alegerilor pentru Casa Albă este de notat. În timp ce jurnaliştii brazilieni se vor aventura pe Route 66 în căutarea unei experienţe electorale americane extraordinare, Al Jazeera va trimite 50 de reporteri în oraşe precum Virginia, Florida şi Ohio şi în alte state-cheie în cadrul alegerilor.

Pe de altă parte, peste 50 de jurnalişti vor prezenta alegerile americane din Chicago, Phoenix şi Manhattan (New York), potrivit Agenţiei France-Presse.

Acoperirea BBC pentru alegerile americane va fi realizată cu ajutorul unor jurnalişti, cum ar fi Ted Koppel de la ABC sau Christopher Hitchens, fostul consilier al lui Bush, Karen Hughes, scriitorii Jay McInerney şi Gore Vidal, alături de fostul ambasador al SUA la ONU, John Bolton.

Începând de luni, peste 4.000 de jurnalişti străini au obţinut acreditări pentru a acoperi "finala" campaniei electorale din Statele Unite şi anume ziua alegerilor, potrivit lui Keith Peterson, purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat.

"Interesul faţă de alegerile americane este fără precedent. Şi fiecare jurnalist priveşte evenimentul potrivit poziţiei locale. Interesul este imens în Bangladesh. În Franţa, cotidianul Le Figaro a dedicat cinci pagini alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Locuitorii din Rusia şi Nigeria vor să ştie cum vor fi afectaţi de politica externă viitoare, irlandezii vor să vorbească de moştenirea irlandeză pe parte maternă a senatorului Barack Obama", a precizat Peterson.

Pe de altă parte, vietnamezii sunt interesaţi de senatorul John McCain, prizonier de război la Hanoi în urmă cu 40 de ani, în timp ce audienţa kenyană vrea mai multe detalii referitoare la tatăl lui Obama, originar din această ţară.

The Voice of America (VOA) oferă transmisiuni live din ambele ţări. Şi acesta este doar începutul, în condiţiile în care VOA va transmite pe plan internaţional informaţii în 45 de limbi – inclusiv creolă, urdu, mandarină şi albaneză -, urmând să ajungă la o audienţă potenţială de 134 de milioane de persoane.

Transmisiile referitoare la alegerile prezidenţiale din Statele Unite vor fi realizate pe TV, online, prin intermediul reţelelor de radiodifuziune şi radio.

"Nu doar electoratul american este într-o stare de efervescenţă. Aceeaşi situaţie este în întreaga lume şi merge mai departe de unicitatea candidaţilor", a declarat Steve Redisch, editor executiv al VOA. "Oamenii încearcă să înţeleagă ce se întâmplă în America şi cum funcţionează" procesul electoral, a spus el.

 

Citeşte mai multe despre alegerile prezidenţiale din SUA.