Televiziunea Naşul TV a fost introdusă şi în reţeaua RCS&RDS

Televiziunea Naşul TV poate fi recepţionată, începând de luni seară, şi de abonaţii reţelei de telecomunicaţii RCS&RDS, în sistem digital (DVB-C), potrivit unui anunţ postat pe blogul realizatorului TV Radu Moraru, acţionar al postului TV.

Urmărește
2144 afișări
Imaginea articolului Televiziunea Naşul TV a fost introdusă şi în reţeaua RCS&RDS

Radu Moraru (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto0

Pe de altă parte, în Bucureşti, Naşul TV este recepţionat în reţeaua RCS&RDS, pe canalul 88, între televiziunea Giga TV (care în prezent retransmite Money TV) şi 6TV, cunoscută în audiovizual drept "televiziunea sectorului 6".

RCS&RDS a introdus în grila sa digitală Naşul TV după ce, pe 12 martie, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat compania de telecomunicaţii să intre în legalitate în privinţa acestei televiziuni.

CNA a decis, pe 12 martie, să someze public RCS&RDS să introducă Naşul TV în grila sa de programe digitale, întrucât această televiziune se numără printre cele obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii, în conformitate cu principiul "must carry".

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat atunci mai multe sesizări la adresa societăţii S.C. RCS&RDS SA, referitoare la retransmisia televiziunii Naşul TV, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului numărul 504/2003, potrivit căruia "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă".

RCS&RDS nu a retransmis însă televiziunea Naşul TV nici în grila sa analogică, nici în cea digitală, acesta fiind motivul sesizărilor înaintate CNA de societatea Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA, care deţine licenţa audiovizuală a Naşul TV.

În şedinţa CNA din 12 martie, Radu Moraru (preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA şi realizator al emisiunii "Naşul") şi Adrian Bucă (producătorul emisiunii "Naşul" şi asociat minoritar al televiziunii Naşul TV) au cerut Consiliului să oblige RCS&RDS să includă în grila sa Naşul TV.

"Din totalul programelor incluse în lista «must carry», doar Naşul TV nu este inclus în grilă. Din toate poziţiile, doar poziţia 20 este sărită, de zici că suntem poziţia 13 cu ghinion", a spus Radu Moraru în faţa membrilor CNA.

De cealaltă parte, Cătălin Alexandru, avocatul RCS&RDS, a spus la şedinţa CNA din 12 martie că, dincolo de obligaţiile impuse de articolul 82 al Legii audiovizualului, "trebuie să vadă dacă sunt în faţa unei libertăţi sau a unei obligaţii". "Pachetul RCS digital este un pachet extra-opţiune, care poate fi achiziţionat de către abonaţi pe baza unui abonament suplimentar. Nu există abonaţi RCS care să aibă televiziune digitală, fără să aibă şi televiziune analogică", a spus acesta.

Din punctul de vedere al RCS&RDS, "postul Naşul TV nu se califica" pentru a fi introdus în grila digitală a operatorului de telecomunicaţii alături de celelalte programe din "must carry".

Pe de altă parte, în şedinţa CNA din 19 martie, Radu Moraru a declarat că RCS&RDS încalcă în continuare Legea audiovizualului şi refuză să introducă în grila sa Naşul TV, deşi pe 12 martie Consiliul a somat compania de telecomunicaţii să intre în legalitate în privinţa acestui post TV.

"Naşul TV se bate pentru dreptatea pe care a obţinut-o prin lege şi pentru decizia CNA. Orice zi în care noi nu putem emite pentru jumătate din România există riscul ca jurnaliştii noştri să îşi piardă slujbele. Neintrarea asta în legalitate a RCS ne pune pe gânduri (...) Orice zi de încălcare a legii de către RCS poate pune în pericol televiziunea noastră", a mai spus, pe 19 martie, Radu Moraru.

Lista "must carry" este publicată anual de către CNA, până cel mai târziu la data de 1 februarie, potrivit Deciziei CNA nr. 72 din 2 februarie 2012.

Potrivit deciziei CNA din 22 ianuarie 2013, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în 2013 se regăsesc următoarele televiziuni private, selectate de CNA în ordinea indicelui anual de audienţă: Pro TV, Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Naţional TV, B1 TV, România TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactivă, Music Channel, TV Neptun, Naşul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O şi Inedit TV.

În maximum şapte zile de la publicarea listei "must carry", operatorii de cablu trebuie să solicite, în scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare reţea de comunicaţii electronice în funcţiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligaţi să le retransmită conform articolului 82 din Legea audiovizualului. Dacă, în maximum 15 zile de la publicarea listei "must carry" radiodifuzorul nu răspunde în scris solicitării, acceptul de retransmisie se consideră a fi acordat tacit.

În termen de 30 de zile de la publicarea listei "must carry", cabliştii au obligaţia să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condiţiile regimului "must carry". La rândul lor, posturile de televiziune au obligaţia să asigure cabliştilor accesul gratuit şi necondiţionat la semnal necodat/necriptat.

Asociaţii S.C. Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA, o societate înfiinţată în mai 2012, sunt: Fire Breaking News SRL (97,18%), Adrian Bucă - 0,01%, Cătălin Gigel Chirilă - 0,01%, Radu Moraru - 0,01% şi acţionari tip listă - 2,79%. Asociaţii Fire Breaking News SRL sunt: Radu Moraru (asociat principal - 51,22%), Ioana Lăcrămioara Reit (24,39%) şi Anda Blîndu (24,39%).

Televiziunea Naşul TV s-a lansat oficial pe 20 aprilie 2012. Pe blogul personal, Radu Moraru a invitat românii să devină membrii fondatori şi acţionari la "noua televiziune independentă" Naşul TV.

Totodată, în prima parte a anului 2012, Radu Moraru a lansat o subscripţie publică prin care a scos la vânzare acţiuni la SC Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA.

Intenţia lansării unei televiziuni proprii a fost anunţată anul trecut de Radu Moraru, după ce realizatorul TV şi echipa lui au încetat colaborarea cu RCS&RDS. Radu Moraru şi echipa lui de la emisiunea "Naşul" au fost cei care au pus în funcţiune televiziunea generalistă 10 TV, lansată pe 10 decembrie 2010. Ulterior, RCS&RDS a decis să renunţe la continuarea proiectului televiziunii 10 TV şi a transformat-o în Digi 24, un post de ştiri lansat pe 1 martie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici