Televiziunea Publică a terminat 2007 cu un deficit de circa 8,4 milioane de euro

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2007 cu un deficit de circa 8,4 milioane de euro, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut anul trecut venituri totale de peste 522 de milioane de lei, a declarat pentru MEDIAFAX Cipriana Voicu, Directorul Direcţiei Economice a TVR.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Televiziunea Publică a terminat 2007 cu un deficit de circa 8,4 milioane de euro

Televiziunea Publică a terminat 2007 cu un deficit de circa 8,4 milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto)

Cipriana Voicu, membru în Comitetul Director (CD) al TVR, a precizat că raportul de activitate al SRTv pe anul 2007 a fost discutat, luni, în CD şi în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR.

Potrivit raportului TVR pe 2007, SRTv a reuşit să stopeze în ultima parte a anului trecut declinul financiar. Astfel, TVR a avut venituri totale de 522.175.264 lei (circa 144 de milioane de euro) şi cheltuieli de 551.626.831 lei (152,2 milioane de euro).

În ceea ce priveşte veniturile TVR, acestea au reprezentat venituri din exploatare de circa 519,6 milioane de lei (veniturile din publicitate au reprezentat circa 14,2%, în timp ce veniturile din taxă TV au reprezentat 56,65% din totalul veniturilor) şi venituri financiare, de 2,4 milioane de lei.

Potrivit unei statistici de la 30 septembrie 2007, TVR încasa taxa TV de la circa 5,61 milioane de persoane fizice şi juridice - 5.405.951 milioane de persoane fizice şi 204.983 persoane juridice, în timp ce circa 3,07 milioane de persoane fizice şi juridice erau scutite.

Totodată, potrivit raportului, 85% din veniturile de la bugetul de stat ale Televiziunii Publice merg către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.

În plus, raportul menţionează că la 31 decembrie 2007, postul public de televiziune avea un număr total de 3.185 angajaţi, faţă de 3.262 angajaţi, în aceeaşi perioadă a anului 2006.

După prima jumătate a anului 2007, Alexandru Sassu a spus că TVR are un deficit de 9 milioane de euro, anunţând o anchetă internă în Televiziunea Publică, pentru a afla care sunt cauzele pierderilor financiare. Astfel, în şedinţa din 27 noiembrie, Consililul de Administraţie al SRTv a decis înfiinţarea unei comisii care să analizeze cauzele care au dus la înregistrarea unor pierderi financiare în anul 2006 şi în primul semestru al anului 2007.

Totuşi, potrivit lui Sassu, pierderile financiare pentru postul public sunt mult mai mari, la sfârşitul anului 2007 TVR având un deficit de 14 milioane de euro (circa 52,1 milioane de lei). "Deficitul este mai mic decât estimasem iniţial, 18 milioane euro", a explicat şeful SRTv la ediţia aniversară a Festivalului Cerbul de Aur.

Pe 12 februarie, Alexandru Sassu şi Maria Ţoghină, preşedinţii-directori generali ai SRTv, respectiv, SRR, au solicitat, în cadrul unei şedinţe comune a Comisiilor pentru Cultură din Parlament, sprijin financiar pentru cele două instituţii, aflate într-o situaţie "dificilă", din cauza colectării taxei radio-Tv.

"Vă semnalăm faptul că, din motive independente de voinţa şi activitatea noastră managerială, ne confruntăm cu situaţii extrem de dificile, care, nerezolvate într-un termen util, vor pune în pericol misiunea noastră strategică, precum şi statutul de servicii publice de interes naţional. În încercarea noastră, din ce în ce mai dificilă, de a face faţă provocărilor cu încadrarea în resursele financiare actuale, ne aflăm într-un blocaj în ceea ce priveşte procesul de colectare a taxei pentru serviciul public de radio, respectiv televiziune. Cauza, precum şi ieşirea din acest impas, depăşesc din acest moment competenţele noastre, întrucât, cu toate eforturile depuse de noi, colaborarea cu societăţile comerciale din domeniul furnizării energiei electrice a devenit imposibilă datorită pretenţiilor financiare din ce în ce mai ridicate ale acestora", scriau Maria Ţoghină şi Alexandru Sassu, într-o scrisoare adresată Comisiilor.

Pe de altă parte, în luna februarie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat solicitarea SRTv pentru licenţierea posturilor prin satelit TVR3, dedicat problemelor comunităţilor locale şi evenimentelor de interes regional, şi TVR Info, dedicat informaţiilor diverse.

TVR 3 a primit licenţă audiovizuală, cu un vot împotrivă, cel al lui Gelu Trandafir, în timp ce TVR Info a primit licenţă audiovizuală prin votul în unanimitate al Consiliului. "Am auzit că Televiziunea Publică e în criză financiară. În situaţia grea în care înţeleg că se află studiourile regionale, cum vreţi să acoperiţi costurile noii televiziuni, mărţi taxa?", l-a întrebat atunci Gelu Trandafir pe Alexandruu Sassu.

Şeful SRTv a asigura că nu intenţionează să mărească taxa TV şi că are deja bani pentru dotarea tehnică a TVR3. "Chiar dacă nu făceam acest canal regional, investiţiile în zona asta trebuia să le facem şi nu are rost să nu adunăm aceste lucruri într-un canal regional (...) În ceea ce priveşte zona tehnică, avem 4 milioane de lei noi pentru ceea ce va reperezenta dotarea studiourilor din Bucureşti, avem alte 8 milioane de lei pentru redotarea studiourilor teritoriale şi avem antamată discuţia pentru creşterea capacităţii de emisie pe satelit. Există banii şi pentru schimbările din interior", a spus Sassu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici