- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (31.01.2014, 13:36)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Televiziunea Română regretă încetarea din viaţă a realizatoarei TV Marioara Murărescu
Televiziunea Română îşi exprimă regretele, într-un comunicat remis MEDIAFAX, faţă de încetarea din viaţă a realizatoarei TV Marioara Murărescu, cea care a produs peste 30 de ani "Tezaur folcloric", una dintre cele mai longevive emisiuni.
Urmărește
392 afișări
Televiziunea Română regretă încetarea din viaţă a realizatoarei TV Marioara Murărescu (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)
"La noi e o vorbă: cine iubeşte cântecul este om bun, căci cântecul poate îmblânzi şi fiarele", spunea Marioara Murărescu.
Marioara Murărescu şi-a început cariera în Radiodifuziunea Română în 1972, realizând la început emisiuni radio, iar, din 1977, emisiuni folclorice şi programe speciale în TVR.
"Tezaurul a apărut, într-o primă încercare, prin anii 1978 şi a rezistat trei săptămâni. Venisem în televiziune de la radio, unde eram obişnuită cu emisiunile cu spaţiu fix şi întâlniri precise cu publicul. Am încercat şi aici şi nu am avut succes. După a treia ediţie (de 15 minuţele) Tezaurul meu a dispărut. Abia în 1982, cu experienţa acumulată la realizarea obişnuitelor «emisiuni de muzică populară», dar mai ales după o adevărată «şcoală a revelioanelor» în preajma marilor profesionişti grupaţi în jurul lui Tudor Vornicu, am încercat iar", povestea Marioara Murărescu într-un interviu acordat revistei interne a TVR, în momentul în care "Tezaur folcloric" împlinea 25 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În 1988, a organizat primul concert "Tezaur folcloric", la Sala Radio, iar, în 1990, primul concert de colinde la Sala Mare a Palatului din Bucureşti. În 1991, apărea primul disc "Tezaur folcloric", editat în colaborare cu casa de discuri Electrecord, iar în 2000, primele casete audio şi primul CD cuprinzând materiale originale interpretate în timp pentru "Tezaur folcloric".
În 1998, a început concursul "Moştenitorii". "În timpul preselecţiilor pentru concurs, care presupunea o anumită limită de vârstă, am fost abordată de cei micuţi: «Vrem şi noi să cântăm în Tezaur». Zis şi făcut. Le-am dat acest drept şi aşa au apărut «Mugurii de tezaur»", spunea Marioara Murărescu.
"Cu ani în urmă, şi copiii aşteptau la televizor «emisiunea cu calul» din genericul nostru. Acel cal alb va rămâne într-adevăr peste timp în sufletul generaţiilor de telespectatori. Poate din grabă şi din dorinţa de a ieşi în lume cu o emisiune de folclor pe spaţiu fix, preocupată de conţinut, invitaţi şi tematică, am uitat atunci cu totul că trebuie un generic. Octavian Iordăchescu, care coordona împreună cu Dumitru Moroşanu producţiile noastre, mi-a atras atenţia: «Unde ai mai pomenit, domnişoară, emisiune fără generic?». Am intrat în pământ şi de acolo, din pământ, din iarbă verde, am alăturat o melodie din repertoriul celebrului Dumitru Fărcaş şi o imagine superbă, o călăreaţă din Munţii Mehedinţiului, care venea şi se pierdea în zare", a spus Marioara Murărescu.
Marioara Murărescu şi programele realizate de ea au obţinut numeroase distincţii, precum: Premiul pentru cea mai reuşită prezentare a unui obicei tradiţional la Festivalul Internaţional al filmelor de televiziune "Curcubeul de aur" (Moscova, 1980); Diplomă la Festivalul minorităţilot naţionale din Ungaria, Bekescsaba, 1984; Premiul pentru cel mai bun film folcloric dedicat tineretului, la Festivalul Internaţional al filmelor de televiziune "Curcubeul de aur" (Moscova, 1988); Premiul "Mihail Jora" acordat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor pentru 10 ani de "Tezaur folcloric" (1992); Diploma de Excelenţă pentru iniţierea concursului "Moştenitorii", din partea Fundaţiei Ethnos; Premiul de Excelenţă pentru activitatea desfăşurată în sprijinul folclorului primit în 2002, de la Ministerul de Interne; Ordinul Naţional de Merit în Grad de Cavaler, oferit de preşedintele României Ion Iliescu (2003); Diplomă de Excelenţă pentru promovarea valorilor culturii şi susţinerea demersurilor culturale ale Muzeului naţional al satului Dimitrie Gusti (2005); Premiul VIP pentru 25 de ani de "Tezaur folcloric" (2007). În 2009 preşedintele Traian Băsescu i-a acordat Ordinul "Steaua României" în Grad de Cavaler.
"Emisiunea de televiziune este o muncă de echipă. Toată viaţa m-am străduit să câştig oamenii şi am avut norocul să lucrez cu profesionişti. Este foarte important să păstrăm acest dialog al generaţiilor, dintre marii interpreţi şi tinerii care abia acum îşi formează cultura muzicală. Dacă pe tineri nu-i apropiem de lumea aceasta a folclorului, suntem pierduţi", aprecia Marioara Murărescu, o luptătoare recunoscută pentru păstrarea valorilor tradiţionale româneşti.
Marioara Murărescu a absolvit, în 1972, Academia de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie şi muzicologie, ca şef de promoţie. Încă din facultate a început munca de cercetare în domeniul folclorului. În perioada 1970-1972, ca studentă, a lucrat cu profesoara Emilia Comişel, la Cercul de folclor al Academiei de Muzică "Ciprian Porumbescu". La 1 august 1972 a fost angajată ca redactor la Radiodifuziunea Română. Între 1972 şi 1973 a realizat primele emisiuni de radio dedicate unor personalităţi, cercetători şi interpreţi de folclor. Din 1977 a început să realizeze diverse emisiuni folclorice la TVR.
Realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public.
Potrivit unor surse apropiate familiei, Marioara Murărescu a murit la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe