- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.12.2014, 09:50)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tenorul Corneliu Fânăţeanu, fost director artistic al Operei din Bucureşti, a murit la 81 de ani
Tenorul Corneliu Fânăţeanu, fost director artistic al Operei Române din Bucureşti, care a fost timp de mai multe decenii unul dintre artiştii de bază ai scenei lirice româneşti, a murit la vârsta de 81 de ani, informează un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.
Urmărește
226 afișări
Tenorul Corneliu Fânăţeanu, fost director artistic al Operei din Bucureşti, a murit la 81 de ani (Imagine: Shutterstock)
Ceremonia religioasă va avea loc vineri, la ora 9.00, la Opera Română din Cluj-Napoca, fiind urmată de înmormântarea la cimitirul Mănăştur, se mai arată pe site-ul instituţiei.
Cu o frumoasă voce de tenor liric, care a evoluat apoi spre un spectru mai plin, a realizat creaţii de neuitat în marile titluri din repertoriul de operă precum "Don Giovanni", "Flautul fermecat", "Faust", "Don Carlo", "Freischutz", "La traviata", "Rigoletto", "Tosca", "Evgheni Oneghin", "Andrea Chenier" şi foarte multe altele, până la "Walkyria", ultima sa premieră. Nu au lipsit din repertoriul său operele româneşti şi câteva operete, precum şi lieduri şi creaţii vocal-simfonice, informează Opera Naţională Bucureşti (ONB).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Născut pe 18 ianuarie 1933, într-un sat din judeţul Sălaj, artistul a studiat la Conservatorul din Cluj şi a debutat la Opera Română din oraşul de pe Someş la vârsta de 21 de ani, în spectacolul "Cneazul Igor". S-a perfecţionat şi la Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma, iar în anii tinereţii a obţinut premii la importante concursuri internaţionale. Între 1964 - 1988 a fost solist al Operei Române din Bucureşti, fiind şi director artistic al instituţiei între 1976 - 1982. A activat şi în diplomaţie, ca ataşat cultural la Ambasada României din capitala Italiei.
A cântat mult pe scenele naţionale, dar şi în multe alte ţări din Europa, Asia şi Oceania şi a efectuat înregistrări pentru radio şi televiziune, dar şi pentru casa de discuri Electrecord. Printe realizările sale se numără şi înregistrarea integrală a operei "Tosca" realizată alături de Virginia Zeani şi de Nicolae Herlea, devenită o înregistrare de referinţă pe plan mondial. De asemenea, a cântat în spectacole cu distribuţii internaţionale de mare ţinută, printre colaboratorii săi figurând dirijorii Nello Santi, Ruslan Raicev, Alexandr Ceakarov şi soliştii Grace Bumbry, Nicola Ghiuzelev, Helen Donath, Mady Mesple, Nicola Martinucci, Aldo Proti, Giuseppe Tadei, Gundula Janovitz.
Corneliu Fânăţeanu a cântat şi alături de marii artişti ai scenei lirice româneşti, printre aceştia numărându-se Nicolae Herlea, Maria Slătinaru Nistor, Eugenia Moldoveanu, Octav Enigărescu, Dan Iordăchescu, Silvia Voinea, precum şi soliştii de prim plan ai Operei Române din Cluj.
În anii de după pensionare s-a dedicat pedagogiei cântului, având un mare număr de elevi, mulţi dintre ei ajunşi solişti de bază ai Operei Naţionale Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe