Tensiuni între Merkel şi Putin privind obiecte de artă sustrase de sovietici din Germania nazistă

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a reproşat preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu ocazia inaugurării unei expoziţii la Muzeul Hermitage din Sankt-Petersburg, că printre obiectele expuse se numără artefacte furate de Armata Roşie din Germania nazistă.

Urmărește
477 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între Merkel şi Putin privind obiecte de artă sustrase de sovietici din Germania nazistă

Angela Merkel şi Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Inaugurarea expoziţiei, vineri după-amiază, la Sankt-Petersburg, a fost eclipsată de schimburile reci de replici dintre Angela Merkel şi Vladimir Putin, scrie site-ul ziarului Huffington Post.

Angela Merkel a ţinut să remarce că multe dintre obiectele expuse au fost aduse din Germania. "Suntem foarte fericiţi să le putem vedea pe toate aici. Vom continua dialogul asupra tuturor aspectelor legate de bunurile de valoare aduse din Germania", a adăugat Merkel, conform agenţiei Interfax.

Însă tonul declaraţiilor cancelarului german a fost mult mai blând decât se intenţiona. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului german, Angela Merkel intenţiona să ceară, în discursul din deschiderea expoziţiei, returnarea tuturor obiectelor de artă, în conformitate cu legislaţia internaţională.

Într-o conferinţă de presă anterioară, Vladimir Putin evitase să ofere un răspuns concret în legătură cu returnarea obiectelor de artă luate de trupele sovietice în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. "Este o chestiune foarte sensibilă pentru societăţile civile din ambele ţări. Prin urmare, dacă vrem să înregistrăm progrese, nu ar trebui să amplificăm problema, ci să căutăm o modalitate de rezolvare a acesteia. Doar că acum nu prea este momentul iniţierii discuţiilor pe această temă", a subliniat Putin, în contextul în care există ruşi revoltaţi de daunele provocate în timpul războiului colecţiilor de artă sovietice.

Expoziţia de la Muzeul Hermitage din Sankt-Petersburg - intitulată "Epoca de Bronz: O Europă fără frontiere" - include o celebră colecţie de obiecte de aur preistorice descoperite în Brandenburg (Germania), în anul 1913.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici