- Home
- Cultură-Media
- BERLIN, (10.02.2015, 12:51)
- Departamentul Life
The Hollywood Reporter: "Kafka ajunge în România post-comunistă" în filmul lui Tudor Giurgiu despre procurorul Panait
Filmul "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, inspirat de cazul real al procurorului Panait, a atras atenţia presei internaţionale după prima proiecţie de la Festivalul de la Berlin, publicaţia americană The Hollywood Reporter (THR) precizând că în această peliculă "Kafka ajunge în România post-comunistă".
Urmărește
806 afișări
THR: "Kafka ajunge în România post-comunistă" în filmul lui Tudor Giurgiu despre procurorul Panait
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, echipa filmului "De ce eu?", în regia lui Tudor Giurgiu, va lua parte miercuri, de la 19.30 (ora locală), la premiera oficială a peliculei, la Festivalul de la Berlin.
La seara de gală de la Kino International, alături de regizor, se vor afla actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache şi Alin Florea.
Vor fi prezenţi la eveniment şi co-scenarista Loredana Novak, producătoarea Oana Giurgiu, producătorul executiv Bogdan Crăciun, monteurul Lemhényi Réka, designer-ul de costume Szélyes Andrea, sunetiştii Florin Tăbăcaru şi Alexandru Dumitru, asistenta de regie Adriana Itu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
După proiecţie, echipa va răspunde întrebărilor publicului, într-o sesiune de Q&A. Premiera oficială va fi precedată, tot miercuri, de la 11.45, de o conferinţă de presă cu jurnaliştii acreditaţi la festival.
Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu este proiectat în secţiunea Panorama Special a Festivalului de la Berlin şi a fost deja achiziţionat de agentul de vânzări internaţional Heretic Outreach.
"De ce eu?", inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, a atras atenţia presei internaţionale încă de la prima proiecţie cu public, organizată vineri la Berlin.
"Kafka ajunge în România post-comunistă", scrie publicaţia americană The Hollywood Reporter, descriind filmul ca pe o amplă alegorie a ţării în tranziţie, "atractivă vizual şi solid realizată".
"Un thriller politic românesc rar", titrează site-ul cineuropa.org, considerând că "De ce eu?" va avea un impact asupra spectatorilor români şi a celor din fostele ţări comuniste, afectate de corupţia generalizată, şi va contribui la schimbarea direcţiei în cinematografia românească, care duce lipsă de filme de gen.
Cotidianul german Tagesspiegel scrie că "filmul capătă în cea de-a doua parte un caracter sumbru, dramatic, existenţial, care face actul de disperare din final credibil. Cristian, jucat de Emilian Oprea, crede în munca lui, i se dedică total. Unul ca el ar fi, oriunde în lume, printre câştigători. Nu şi în România".
"Impecabil şi atent la fiecare detaliu", notează şi criticul rus Alexey Gusev în cronica de pe séance.ru. "«De ce eu?» le oferă spectatorilor imaginea sumbră a unei ţări corupte, fără să-şi piardă încrederea în puterea individului sau în cea a cinema-ului ca entertainment", notează East European Film Bulletin. "Giurgiu demonstrează încă o dată că este un artist persuasiv, «De ce eu?» împăcând atât cererile publicului larg (conflicte lucide, scene de sex, un ritm intens), cât şi întrebările profunde legate de corupţia morală, favorizându-le totuşi pe acestea din urmă".
Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.
Protagonist este Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuţia este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.
Loredana Novak şi Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului. Giurgiu participă pentru a doua oară la Festivalul de la Berlin, după ce, în 2006, filmul lui "Legături bolnăvicioase" a fost selecţionat în secţiunea Panorama.
"De ce eu?" este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători sunt Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Berlinale Coproduction Market, EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs şi CineLink Co-Production Market.
În cinematografele din România, "De ce eu?" va rula începând din 27 februarie. În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.
Participarea echipei filmului la Festivalul de la Berlin este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, prin ICR Berlin, şi Uniunea Cineaştilor din România.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Tudor Giurgiu şi Emilian Oprea, la premiera filmului despre procurorul Panait, de la Berlin
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe