"The Wave", un film despre posibilitatea dictaturii, la Anonimul

"The Wave/ Die Welle" de Dennis Gansel (Germania, 2008), un film inspirat dintr-un caz real, prezentând un "laborator" ce trasează începuturile totalitarismului, a deschis, marţi, seria de proiecţii din cadrul competiţiei de lungmetraj a Festivalului Anonimul (11-17 august), de la Sfântu Gheorghe.

Urmărește
1060 afișări
Imaginea articolului "The Wave", un film despre posibilitatea dictaturii, la Anonimul

"The Wave", un film despre posibilitatea dictaturii, la Anonimul

Filmul prezintă planul unui profesor dintr-un liceu german de a-i face pe elevii săi să realizeze mecanismele totalitarismului.

Condamnat să predea cursul de "autocraţie" (totalitarism), deşi era mai degrabă pregătit pentru cel de "anarhie", Rainer Wenger (îmbrăcat în tricou cu sigla trupei Ramones şi cu un trecut de tânăr anarhist) realizează, în timpul primului curs pe care îl susţine, că elevii săi au păreri împărţite în legătură cu o eventuală revenire a unui regim totalitar în Germania.

Astfel, Wenger (Jürgen Vogel) acceptă provocarea şi le propune elevilor săi să îşi creeze un grup cu un nume, ("Valul/ Die Welle"), un set de reguli, un logo şi, bineînţeles, un profil pe MySpace. Şi, pentru că fiecare regim totalitar trebuie să aibă o personalitate în jurul căreia să se învârtească, volubilul profesor devine "Herr Wenger", care instituie disciplina în sala de clasă.

Îmbrăcaţi în cămăşi albe şi în blugi (uniforma grupului), membrii "Valului" fac noi adepţi, marchează pereţii oraşului cu logo-ul lor şi nu trece mult timp până când ajung să realizeze evenimente exclusiviste, la care semnul de intrare este salutul specific lor.

Astfel, adepţii "Valului" îşi fac duşmani, începând de la elevii care studiază "anarhia" sub tutela unui profesor plictisitor, căruia tinerii îi spun "somnifer ambulant", până la foşti membri ai grupului, care consideră că lucrurile au mers prea departe, sau adevăraţii anarhişti de pe stradă, care se supără că membrii Valului şi-au desenat logo-ul peste logo-ul lor.

Când lucrurile ajung cu adevărat prea departe, Wenger încearcă să desfiinţeze grupul, care, iniţial, nu fusese decât un proiect de şcoală, însă lucrurile iau o turnură tragică.

Realizat într-o manieră simplă, filmul, ale cărui singure efecte speciale sunt o serie de imagini montate pe ritm de punk rock, reuşeşte să redea crescendo-ul emoţiei, de la primele scene, cu tentă de umor, în care tinerii îşi prezintă salutul grupului sau în care i se adresează pentru prima dată profesorului lor cu titlul de "Herr Wenger", la momentele tragice care încheie pelicula.

Filmul, realizat după romanul omonim al scriitorului american Todd Strasser, este inspirat dintr-un caz real, care a avut loc la liceul din Palo Alto, California, în 1967.

Pelicula a fost nominalizată la Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Sundance, anul acesta.

"The Wave/ Die Welle" mai concurează în cadrul Festivalului Anonimul cu încă şase pelicule: "Help Me Eros" în regia lui Lee Kang-Sheng (Taiwan), nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia 2007, "Egg", în regia lui Semih Kapanoglu (Turcia), "Boogie" de Radu Muntean (România), "Silent Light" de Carlos Reygadas (Mexic), "Lemon Tree" de Eran Riklis (Israel) şi "It's Hard to Be Nice" de Srdjan Vuletic (Bosnia).

Tot marţi rulează şi pelicula "Egg", de Semih Kapanoglu.

"Ştii tu" de Liviu Marghidan şi "Interior. Scară de bloc" de Ciprian Alexandrescu se numără printre cele 72 de filme care rulează în competiţia de scurtmetraj ficţiune şi animaţie din cadrul Festivalului Anonimul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici