Theodor Paleologu, avizat ca ministru al Culturii de Comisiile de specialitate din Parlament

Theodor Paleologu a fost avizat favorabil ca ministru al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, de Comisiile de specialitate din Parlament, deşi unii dintre reprezentanţii PNL şi UDMR nu au fost de acord cu unele aspecte referitoare la cultură prevăzute în programul de guvernare al PDL-PSD.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Theodor Paleologu, avizat ca ministru al Culturii de Comisiile de specialitate din Parlament

Theodor Paleologu, avizat ca ministru al Culturii de Comisiile de specialitate din Parlament (Imagine: Mediafax Foto)

Cele două Comisii pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă şi cele două Comisii pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Camera Deputaţilor şi din Senat s-au reunit, sâmbătă, pentru a-l audia pe Theodor Paleologu. Cele patru comisii l-au avizat favorabil pe Theodor Paleologu, prin vot secret, cu 32 de voturi "pentru" şi 12 voturi "împotrivă".

Theodor Paleologu, în vârsă de 35 de ani, fiul lui Alexandru Paleologu şi diplomat de la vârsta de 32 de ani, a fost propus de Biroul Permanent Naţional al PDL pentru funcţia de ministru al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.

Theodor Paleologu a spus că, în postura de ministru al Culturii, va fi un "conservator-reformist" şi nu un "revoluţionar". "Eu am planuri modeste, nu pretind să fiu un revoluţionar ca ministru al Culturii, prin structura mea interioară sunt un conservator-reformist, un om care face paşi mărunţi şi sper să gestionez bine, corect, aşa cum am făcut ca ambasador, această instituţie capitală, fundamentală pentru ţara noastră", a spus Theodor Paleologu, după ce a fost anunţat că a primit avizul favorabil pentru a-şi prelua rolul de ministru al Culturii.

În şedinţa comună a celor patru Comisii reunite, Theodor Paleologu a afirmat că vrea să fie "un servitor" al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. "Sunt foarte onorat de a fi membru al Parlamentului României şi de a fi în faţa dumneavoastră pentru o funcţie onorantă de cel mai înalt grad", a spus Paleologu, care, de la începutul discuţiei, a ţinut să le precizeze membrilor Comisiilor că vrea să aibă cu aceştia "un dialog cât mai bun" în viitor.

El a mai spus că, deşi în România este perceput în special în legătură cu tatăl său, Alexandru Paleologu, şi-a construit cariera singur. "În ultimii trei ani am fost ambasador şi am avut un contact cu administraţia românească, am lucrat într-un cadru instituţional, ceea ce nu este întotdeauna foarte simplu (...) Experienţa ca ambasador a fost şi o experienţă culturală. Am promovat valori româneşti în mediul cultural din Danemarca şi Islanda", a spus Paleologu.

Totodată, Theodor Paleologu a anunţat că nu va face "tabula rasa" din Ministerul Culturii, ci îşi propune să continue anumite proiecte începute în timpul mandatului fostului ministru, Adrian Iorgulescu, respectiv reabilitarea sediului Teatrului Naţional Bucureşti şi a sediului din bulevardul Unirii a Bibliotecii Naţionale a României. "Am luat contact cu câţiva dintre predecesorii mei ca miniştri ai culturii, am vorbit cu domnul Pleşu (Andrei Pleşu, n.r.), cu domnul Iorgulescu (Adrian Iorgulescu, n.r,), cu domnul Răsvan Theodorescu. Sunt proiecte pe care vreau să le continui şi sunt oameni cu care în mod constant mă voi sfătui atunci când va fi nevoie să iau anumite decizii. Nu aş vrea să-l uit pe Ion Caramitru, care are un proiect important de restaurare a Teatrului Naţional, evident face parte din proiectele pe care trebuie să le continuăm, ca şi proiectul privind Biblioteca Naţională", a spus noul ministru al Culturii.

Alte două aspecte asupra cărora Theodor Paleologu a promis că se va apleca în mod deosebit sunt "patrimoniul naţional", domeniu care trebuie să devină, în concepţia noului ministru, "mai dinamic", şi "minorităţile naţionale".

"Să învăţăm din experienţa foarte fericită a programului Sibiu capitală europeană a culturii. Aş propune - dar, fireşte, e o chestiune care trebuie dezbătută, nu vin cu un program gata făcut, ci ascult alte sugestii - ideea unui program de desemnare în fiecare an a unei capitale culturale naţionale. În felul acesta ar fi şi un aport la dezvoltarea regională", a spus Paleologu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici