TIFF 2009: Secţiuni noi, peste 200 de filme, "zile naţionale" şi circa 500 de invitaţi

Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a declarat, joi, că ediţia din acest an a TIFF, care va avea loc la Cluj-Napoca, între 29 mai şi 7 iunie, va include mai multe secţiuni noi, zile "naţionale" şi o serie de întâlniri cu personalităţi, pentru dezbateri.

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului TIFF 2009: Secţiuni noi, peste 200 de filme, "zile naţionale" şi circa 500 de invitaţi

TIFF 2009: secţiuni noi, peste 200 de filme, "zile naţionale", dezbateri şi circa 500 de invitaţi (Imagine: Mediafax Foto)

O iniţiativă inedită a TIFF 2009 o reprezintă o serie de întâlniri zilnice, la Meeting Point, loc cu tradiţie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Tudor Giurgiu a declarat că "TIFF Lounge" va fi locul unde, în fiecare zi, de la ora 17.00, personalităţi din cinematografie, politică sau mass-media autohtonă se vor întâlni cu publicul festivalului, pentru a discuta pe baza filmelor prezentate în acest an.

De asemenea, Galeria Muzeului de Artă va fi gazda unei expoziţii de fotografie semnată de Cosmin Bumbuţ, intitulată "Cuba Continuă", aceasta fiind "un demers artistic asumat, care a ocolit simbolismul turistic al Cubei şi care a ales deliberat să vadă dincolo de învelişuri şi faţade".

Nu vor lipsi "zilele naţionale", cea maghiară fiind programată în 3 iunie, Ziua Rromă - în 31 mai, Ziua HBO -în 4 iunie, iar Zilele Filmului Românesc - în 4-6 iunie.

Anul acesta, pe lângă secţiunile deja cunoscute ale festivalului - Competiţie, Supernova, 3 X 3, Fără limită, Umbre (lung şi scurt metraje), Focus (anul acesta fiind prezentate filme din Polonia, Italia şi Finlanda) - în cadrul TIFF va fi reluat Focusul dedicat filmelor produse în Republica Moldova.

Programul include secţiuni reinventate, precum cea dedicată documentarelor - "Ce se întâmplă, documentarule" sau filme care se centrează pe anumite figuri politice marcante din întreaga lume.

Unul dintre titlurile-cheie ale acestei secţiuni noi este "Il Divo", în regia lui Paolo Sorrentino, câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Cannes 2008. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa personalităţi ale politicii româneşti şi lideri ai opiniei publice din România.

Giurgiu a adăugat că proiecţiile în regim Drive-In din parcarea Iulius Mall, iniţiate la ediţia precedentă a TIFF, vor fi reluate în acest an, în fiecare seară a Festivalului, cu începere din 31 mai.

Printre personalităţile de marcă invitate la TIFF în acest an se numără regizorul Dan Piţa, căruia îi va fi acordat premiul pentru întreaga carieră, şi actorul Mircea Albulescu, care va fi omagiat la TIFF oferiindu-i-se premiul de excelenţă. În cinstea maestrului Albulescu va fi proiectat filmul "La capăt de linie", în regia lui Dinu Tănase.

Peste 200 de titluri, 19 secţiuni şi circa 500 de invitaţi

Tudor Giurgiu a mărturisit că pregătirile pentru cea de-a opta ediţie intră "în linie dreaptă".

"În scurt timp, Clujul va fi învăluit în atmosfera specifică TIFF-ului: filme, invitaţi din ţară şi din străinătate, concerte, petreceri, întâlniri şi discuţii cu profesionişti din domeniu şi alte personalităţi din media şi showbiz-ul românesc. Cinefilii se vor putea bucura în acest an de peste 400 de proiecţii, a peste două sute de filme de lung şi scurt metraj", a spus Giurgiu.

Acestea vor rula în cinematografele tradiţionale ale festivalului - Republica, Arta, Victoria, în curtea Universităţii "Babeş-Bolyai" (locaţia proiecţiilor în aer liber - Echinox) -, dar şi în alte două locaţii ale TIFF - Cinema City din Iulius Mall şi terasa-restaurant Taverna.

"În acest an, Universitatea «Babeş-Bolyai» va mai găzdui, în sala Auditorium, şi proiecţiile de gală ale festivalului. Gala de închidere a TIFF-ului se va desfăşura la Teatrul Naţional «Lucian Blaga» din Cluj", a declarat Giurgiu.

Regizorul a menţionat că, de-a lungul celor şapte ediţii de până în prezent, TIFF a încercat "să fie pe placul unui public cât mai diversificat", aducând în premieră în România filme cult, aplaudate şi premiate la cele mai importante festivaluri internaţionale, evenimente inedite, personalităţi şi vedete.

"Seria surprizelor TIFF din acest an a debutat cu lansarea Programului educaţional TIFF. Un proiect ambiţios şi, totodată, inedit, prin care organizatorii Festivalului îşi doresc să atragă spre cinema un public tânăr şi foarte tânăr", a adăugat Giurgiu.

Un alt proiect inedit al acestei ediţii este o proiecţie specială a filmului "Cea mai fericită fată din lume", în regia lui Radu Jude, destinată persoanelor cu deficienţe de vedere. Nevăzătorii vor avea la dispoziţie căşti, prin care vor putea auzi atât coloana sonoră a filmelor, cât şi descrierea părţii vizuale (acţiunea filmului).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici