TIFF 2013 - Nik Powell: Cel mai bun sfat pentru români este să nu concureze cu Hollywood-ul. Faceţi propriile filme, cu oameni de aici

Nik Powell, unul dintre cei mai influenţi producători de film din Marea Britanie, spune că românii nu trebuie să încerce să concureze cu Hollywood-ul, ci să facă propriile filme, cu personaje locale, iar astfel vor face audienţă în toată lumea.

Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului TIFF 2013 - Nik Powell: Cel mai bun sfat pentru români este să nu concureze cu Hollywood-ul. Faceţi propriile filme, cu oameni de aici

TIFF 2013 - Nik Powell: Cel mai bun sfat pentru români este să nu concureze cu Hollywood-ul. Faceţi propriile filme, cu oameni de aici (Imagine: Daniel Mihailescu/ Arhiva Mediafax Foto)

Iubitorii filmului au participat, luni, la masterclass-ul "Cele 30 de lecţii ale unui producător - Evanghelia după Nik Powell", organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Nik Powell a spus, în cadrul masterclass-ului, că a văzut filme româneşti foarte bune şi i-a sfătuit pe regizorii şi producătorii români să nu încerce să concureze cu Hollywood-ul.

"Voi vorbi despre producţie şi despre poveste. Am văzut la TIFF foarte multe filme bune, este o selecţie fantastică. Am văzut multe filme româneşti, scurte, foarte bune şi filmele marelui regizor Cristian Puiu. Vin mulţi regizori foarte buni din România şi cinematograful românesc conduce în Europa de Est. Nu am niciun sfat de dat românilor în cinematografie, ei sunt foarte buni, îşi asumă riscuri, lucrează pe marginea prăpastiei, fac filme foarte proaspete, iar poveştile lor sunt uşor de înţeles de oameni din lumea întreagă. Cel mai bun sfat al meu este să nu încerce să concureze cu Hollywood-ul, faceţi propriile filme, cu oamenii de aici şi veţi afla că aveţi audienţă în toată lumea. (...) Dacă vorbeşti pentru oameni, pe înţelesul lor, ai întotdeauna o mare şansă, dacă eşti un producător sau un regizor bun. Cel mai important este să găseşti poveşti frumoase şi oameni buni care să le facă şi să le dai posibilitatea să îşi ducă visele până la capăt", a spus Nik Powell.

Powell le-a spus tinerilor care doresc să devină producători că au nevoie de "o poveste bună" şi de talent care să o transforme în film.

"Pentru tinerii care vor să fie producători, vreau să spun că producţia nu necesită multă pregătire, training, e nevoie de personalitate, caracter şi acceptarea riscului. Cel mai important lucru în producţie este abilitatea de a face judecăţi bune despre două lucruri: în primul rând povestea şi cum o spui audienţei, publicului şi, în al doilea rând, talentul celor cu care lucrezi, fie că sunt regizori noi sau maturi. Trebuie să te gândeşti la oamenii cu care vei lucra şi să fii o combinaţie între un tip drăguţ şi unul oribil", a susţinut Powell.

Luni au început masterclass-urile Transilvania Talent Lab (TTL), iar publicul poate participa la discuţiile cu trainerii şi invitaţii speciali TIFF.

Nik Powell are o experienţă de peste 30 de ani în industria filmului, este vicepreşedinte în consiliul Academiei Europene de Film, preşedinte al comitetului de film şi membru al board-ului BAFTA.

De la ora 17.00, invitaţii jurnalistului Mihnea Măruţă la TIFF Lounge-ul din Piaţa Unirii sunt regizorii unor scurtmetraje din secţiunea Zilele Filmului Românesc: Tudor Cristian Jurgiu ("În acvariu" - distins recent cu premiul al III-lea Cinéfondation la Festivalul de la Cannes) şi clujenii Cecilia Felmeri ("Pastila fericirii"), Paula Oneţ ("În fel şi chip") şi Cristian Pascariu ("Caseta numărul 4: Alexandra").

Cel mai aşteptat moment al zilei de luni este concertul "The Tigger Lillies", de la Hotel Continental, ora 21.30.

"The Tiger Lillies" combină cabaretul, vodevilul, musicalul şi teatrul de stradă, are reputaţia unei trupe cult şi fani declaraţi ca Mel Brooks, Terry Gilliam sau Marylin Manson. Unul dintre cele peste 30 de albume ale trupei, "The Gorey End”, a fost nominalizat la Grammy în 2003.

Despre muzică şi despre viaţa unei cântăreţe celebre vorbeşte documentarul "Patricia Kaas – Ma vie/ My Life" (regia Horst Mühlenbeck) proiectat de la 21.30, la Casa TIFF.

Pe 24 iunie, Kaas va susţine pentru prima dată un concert la Cluj-Napoca, la Sala Sporturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici