- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (18.04.2013, 14:26)
- Oana Ghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TIFF 2013: Poveşti memorabile şi senzaţii tari în secţiunile Supernova şi Fără limită - VIDEO
Supernova şi Fără limită/ No Limit, două dintre cele mai populare secţiuni ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie, Cluj-Napoca), revin anul acesta cu o selecţie de filme multi-premiate, majoritatea în premieră în România, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
180 afișări
TIFF 2013: Poveşti memorabile şi senzaţii tari în secţiunile Supernova şi Fără limită (Imagine: tiff.ro)
Supernova reuneşte, în mod tradiţional, filmele care au impresionat juriile, critica şi publicul în marile festivaluri ale lumii, de la Cannes, Berlin şi Veneţia la Pusan, Toronto şi Sundance. Anul acesta, pe lângă titlurile anunţate deja - "Après mai" (regia: Olivier Assayas), "Laurence Anyways" (regia: Xavier Dolan), "Like Someone in Love" (regia: Abbas Kiarostami) şi "Foxfire" (regia: Laurent Cantet) -, în Supernova vor fi proiectate, în premieră, alte câteva filme pe care cinefilii nu le pot rata.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Un prieten vechi al TIFF-ului, Sebastián Lelio, revine la Cluj cu "Gloria", filmul pentru care actriţa Paulina Garcia a primit Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin. Lelio a câştigat trofeul Transilvania în 2007, cu "La Sagrada familia", şi premiul FIPRESCI în 2010, cu "Navidad". "Gloria", distins şi cu premiul juriului ecumenic la Berlin, este portretul unei femei de 58 de ani, puternică şi încă atrăgătoare, divorţată, care încearcă să sfideze singurătatea şi vârsta.
Tot pentru interpretare feminină, dar la Festivalul de la Veneţia, a fost premiată şi actriţa Hadas Yaron, din "Fill the Void" (regia: Rama Burshtein), propunerea Israelului la premiile Oscar. Plasat în comunitatea ultra-ortodoxă din Tel Aviv, "Fill the Void" este drama unei tinere forţate să se căsătorească cu soţul surorii ei, atunci când aceasta moare pe neaşteptate.
"Pietà", în regia lui Kim Ki-duk, distins cu Leul de Aur la Veneţia şi propus de Coreea de Sud la premiile Oscar, este o dramă viscerală, complexă, despre relaţia bizară dintre un recuperator renumit pentru cruzimea şi brutalitatea sa şi femeia care îl vizitează într-o zi, susţinând că este mama sa. La fel de violent este şi "New World/ Sinsegye" (regia: Park Hoon-jung), un film noir inteligent şi alert, hit în box office-ul din Coreea de Sud, după care Hollywood-ul va face un remake.
Din Asia vine şi "Thy Womb", al renumitului cineast filipinez Brillante Mendoza, drama emoţionantă a unui cuplu care apelează la o mamă surogat, selecţionată în peste 20 de festivaluri, inclusiv la Veneţia - unde a obţinut trei premii din partea unor jurii independente.
Elogiat pentru interpretarea actriţei Franziska Petri şi stilul regizoral, "Betrayal/ Izmena" (regia: Kirill Serebrennikov), proiectat în competiţie la Veneţia, este o poveste tenebroasă despre infidelitate: după ce află că partenerii lor de viaţă îi înşeală, împreună, un bărbat şi o femeie, trebuie să ia, fiecare, o decizie cu consecinţe devastatoare. Extrem de intensă este şi drama preotului catolic care se îndrăgosteşte de un tânăr din parohia sa în filmul polonez "In the Name Of / W imię...", de Małgorzata Szumowska, selecţionat în competiţia Berlinalei din acest an.
Despre dilemele relaţiei între două foste condamnate ajunse din urmă de un trecut întunecat vorbeşte "Vic et Flo ont vu un ours" (regia: Denis Côté), distins cu premiul Alfred Bauer la Berlin. De neratat sunt şi "Much Ado About Nothing" (regia: Joss Whedon), una dintre cele mai surprinzătoare adaptări moderne după o piesă de William Shakespeare, o delicatesă vizuală intimistă, low-budget, plină de umor, primită cu braţele deschise de critica anglo-saxonă şi regizată, imprevizibil, de cineastul responsabil pentru blockbusterul hollywoodian "The Avengers".
Acestora li se alătură "The Deep/ Djúpið" (regia: Baltasar Kormákur), reţinut pe lista scurtă la Oscarul pentru cel mai bun film străin şi multi-premiat la el acasă - inspirat de povestea reală şi incredibilă a unui bărbat care a supravieţuit câteva ore bune, pe mare, în urma unui accident naval "Circles/ Krugovi" (regia: Srdan Golubovic), o altă istorie adevărată despre cinci oameni care se confruntă, 12 ani mai târziu, cu consecinţele unui act din timpul războiului din fosta Iugoslavie - un film recompensat cu Premiul Juriului la Festivalul de la Sundance şi Premiul Juriului Ecumenic la Berlin (secţiunea Forum).
De senzaţii tari, întâlniri bizare şi imagini greu de uitat vor avea parte cinefilii, ca în fiecare an, în secţiunea Fără Limită/ No Limit. Pe lângă mult-aşteptatul maraton "Paradise", în regia lui Ulrich Seidl - o trilogie care a bifat competiţiile a trei mari festivaluri -, spectatorii TIFF se vor delecta cu filme ca "Simon Killer" (regia: Antonio Campos), în care un tânăr american (Brady Corbet, din "Funny Games" şi "Melancholia") ajuns în Paris începe o relaţie de bizară dependenţă, violentă, cu o prostituată, şi "The Act of Killing", excelentul documentar al lui Joshua Oppenheimer, un film năucitor şi suprarealist, în care foşti "ucigaşi de comunişti" din Indonezia îşi reconstituie în faţa camerei propriile crime, în stilul filmelor care i-au inspirat.
Despre ce clocoteşte în spatele aparentei linişti din casele ţărilor bogate şi civilizate vorbeşte regizoarea norvegiană Eva Sørhaug, într-un thriller memorabil, "90 minutes", centrat pe trei poveşti diferite despre violenţa domestică extremă. În "Fatal/ Kashi-ggot" (regia: Lee Don-ku), proiectat în secţiunea Panorama la Berlin, un viol comis în şcoală nu rămâne fără consecinţe atunci când unul dintre violatori, forţat de colegi să participe la act, îşi întâlneşte după câţiva ani victima. O combinaţie de film noir cu eseu cinematografic şi policier, "The Last Time I Saw Macao/ A Última Vez Que Vi Macau" (regia: João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata) este o veritabilă experienţă cinematografică, ce bricolează hipnotic arhitectura unui oraş cvasi-imaginar şi misterios. Filmul a primit menţiune specială la Locarno.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat