- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (12.05.2014, 14:59)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TIFF 2014: 22 de producţii la Zilele Filmului Românesc
Cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura între 30 mai şi 8 iunie la Cluj-Napoca, aduce 22 de poveşti româneşti, 14 lungmetraje şi 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, la Zilele Filmului Românesc (ZFR).
Urmărește
202 afișări
TIFF 2014: 22 de producţii la Zilele Filmului Românesc (Imagine: Shutterstock)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Zilele Filmului Românesc la TIFF, care se desfăşoară în perioada 5 - 7 iunie, vor fi prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR).
Patru lungmetraje vor rula în premieră absolută la TIFF. Astfel, "Poarta Albă", de Nicolae Mărgineanu, este drama a doi studenţi care ajung în lagărul de muncă forţată canalul Dunăre-Marea Neagră în 1949, şi îi are în distribuţie pe Cristian Bota, Sergiu Bucur şi Bogdan Nechifor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Ciolacu promite susţinerea investiţiilor şi control ruguros asupra cheltuielilor publice
-
Elicopterul SMURD solicitat la Constanţa pentru un accident grav: trei răniţi
-
Peste 500 de kg de obiecte pirotehnice neconforme, confiscate în urma unei razii în Sectorul 4
În "Cripta", noul film a lui Corneliu Gheorghiţă ("Europolis"), un om de afaceri francez rămâne prizonier între zidurile unei curţi din Băile Herculane. Serge Riaboukine, actor cu zeci de filme şi piese de teatru în portofoliu şi un Leopard de Bronz la Locarno pentru rolul din "Peau d'homme cœur de bête" (1999), face un rol memorabil.
De asemenea, artistul vizual Daniel Djamo debutează la TIFF cu "Un ultim an în 114 minute", un jurnal filmat al ultimului an din viaţa bunicii sale. "Acest documentar temerar, intens şi absolut sfâşietor este revelaţia mea personală din programul ZFR al acestui an", a declarat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.
Totodată, va avea premiera mondială la TIFF, în afara competiţiei ZFR, comedia "America, venim!", debutul lui Răzvan Săvescu, avându-i în distribuţie, printre alţii, pe Gheorghe Ifrim, Adrian Văncică şi Mihai Călin. O trupă de cinci actori din Târgovişte, regizorul, un copil şi un urs imens de pluş traversează oceanul pentru un spectacol la New York, unde îi aşteaptă o adevărată aventură, din moment ce nimic nu merge conform planului.
În afara competiţiei va rula şi "Afacerea Tănase. Leapşa pe murite", de Ionuţ Teianu, un documentar despre tentativa de asasinare a scriitorilor Virgil Tănase şi Paul Goma, în 1982. Singurul film românesc care intră şi în competiţia internaţională TIFF este "Quod erat demonstrandum", pelicula alb-negru a lui Andrei Gruzsniczki, cu Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Florin Piersic Jr.
Despre protestele din Piaţa Universităţii, din 2012, şi despre felul în care oamenii au recucerit spaţiul public, la 23 de ani de la Revoluţie, vorbeşte documentarul lui Vlad Petri, "Bucureşti, unde eşti?", care va avea premiera oficială în Piaţa Unirii din Cluj, înainte de a intra pe ecrane. Iar despre plăcerile noii generaţii - comedia "#Selfie", debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, în care trei adolescente, interpretate de Crina Semciuc, Olimpia Melinte şi Flavia Hojda, fac o escapadă la mare cu trei zile înainte de bacalaureat.
În competiţia Zilelor Filmului Românesc au intrat şi documentarul lui Corneliu Porumboiu "Al doilea joc", selecţionat la Berlin, un experiment în care fiul şi tatăl, Adrian Porumboiu, comentează împreună un antologic meci Steaua-Dinamo din 1987, "Closer to the Moon", prima producţie în limba engleză a lui Nae Caranfil, cu Mark Strong şi Vera Farmiga pe afiş, şi "La limita de jos a cerului", care i-a adus lui Igor Cobileanski cele mai multe nominalizări la premiile Gopo şi trofeul pentru cel mai bun debut.
Spectatorii îl vor vedea pe Victor Rebengiuc în "Câinele japonez", debutul lui Tudor Cristian Jurgiu, desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vilnius şi proiectat la San Sebastian şi New Directors/ New Films din New York, iar pe Şerban Pavlu în "Roxanne", un alt debut, regizat de Valentin Hotea şi selecţionat la Locarno.
Stere Gulea va fi prezent la TIFF cu adaptarea romanului scris de Dan Lungu "Sunt o babă comunistă", în care Luminiţa Gheorghiu şi Marian Râlea au rolurile centrale.
Lungmetrajele din ZFR vor fi jurizate de Christophe Terhechte, directorul secţiunii Forum a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Dublin, şi criticul Pamela Pianezza, selecţioner al Semaine de la critique din cadrul Festivalului de la Cannes.
Extrem de ofertante, ca poveşti şi abordări, sunt cele opt scurtmetraje din competiţia ZFR. Va avea prima proiecţie cu public la TIFF "Start Anew World", de Luiza Pârvu, o producţie de epocă ambiţioasă, realizată cu resurse proprii la New York, despre emigranţi români ajunşi în Lumea Nouă. Florin Penişoară, Olimpia Melinte şi Ioan Ardelean au rolurile unor tineri din Pennsylvania anului 1908.
O altă premieră este "Kowalski", de Andrei Creţulescu, în care Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu intrepretează trei bărbaţi care se întâlnesc într-un pub. Iulia Rugină, care a regizat "Love Building", revine la Cluj cu un alt proiect al Actoriedefilm.ro, "Să mori din dragoste rănită", în care un cuplu despărţit decide să asculte pentru o ultimă dată melodia Angelei Similea (care apare în film), înainte de a se sinucide.
Imediat după premiera mondială de la Cannes din cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, "Trece şi prin perete", al lui Radu Jude, o adaptare după o povestire de Cehov, va ajunge la TIFF. Surprinzător va fi şi "Plimbare", de Mihaela Popescu, în care actriţa Valeria Seciu face un rol neaşteptat. La premiul pentru cel mai bun scurtmetraj mai concurează "Cai putere", de Daniel Sandu, "Ela, Panda şi Madam", de Andrei Ştefan Răuţu, şi "Tatăl nostru", al regizorului clujean Sergiu Lupşe.
Juriul de scurtmetraje va fi format din câştigătorii trofeelor pentru film scurt la festivaluri incluse în programul Operation Kino: Sofia - Pavel G. Vesnakov (premiat şi cu trofeul Clermont-Ferrand 2014, cu "Pride"), Istanbul - Fatih Kızılgök ("Nerdesin") şi Sarajevo - Cristina Groşan ("O vacanţă la mare").
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român şi Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Provocări mari pentru aceste 4 ZODII la începutul lui 2025! Acești nativi sunt testați de astre
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe