TIFF 2014 - Luiza Pârvu, la premiera "O lume nouă": Cu acest scurtmetraj simt că am crescut foarte mult

Regizoarea Luiza Pârvu a declarat, miercuri seară, la premiera celui mai recent scurtmetraj al ei, "O lume nouă", proiectat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2014, că prin această peliculă a crescut foarte mult, adăugând că îşi doreşte să realizeze şi un lungmetraj.

Urmărește
339 afișări
Imaginea articolului TIFF 2014 - Luiza Pârvu, la premiera "O lume nouă": Cu acest scurtmetraj simt că am crescut foarte mult

TIFF 2014 - Luiza Pârvu, la premiera "O lume nouă": Cu acest scurtmetraj simt că am crescut foarte mult (Imagine: Capură video)

"O lume nouă/ Start Anew World", scurtmetrajul de ficţiune regizat de Luiza Pârvu şi scris de Toma Peiu, inspirat din unele dintre poveştile reale ale primilor emigranţi români în Statele Unite ale Americii, a avut premiera miercuri seară, la Cinematograful "Florin Piersic" din Cluj-Napoca, în competiţia Zilelor Filmului Românesc (ZFR), din cadrul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

"Pentru mine, acest scurtmetraj înseamnă ultimul scurtmetraj. (...) Glumesc. Este filmul cu care simt că am crescut foarte mult şi mă simt pregătită să fac lungmetraj", a spus Luiza Pârvu, la sesiunea de întrebări şi răspunsuri organizată după proiecţia peliculei.

Pe de altă parte, Toma Peiu a declarat pentru MEDIAFAX că sunt mai multe poveşti care au stat la baza acestui film.

"Este, în primul rând, povestea surorii stră-străbunicii mele, care a plecat de undeva de lângă Sighişoara, în 1908, a făcut călătoria asta de una singură (până în Statele Unite ale Americii, n.r.), exact ca personajul din film. Deznodământul din viaţa lor nu a fost acesta, dar în multe alte poveşti asta chiar s-a întâmplat. Pe de altă parte, sunt elemente importante din povestea noastră personală, din viaţă, acolo care sunt amestecate. Noi locuim în Statele Unite de doi ani de zile, (...) dar e vorba de senzaţia asta de a trăi şi de a încerca să te adaptezi la o lume care pare nouă, pare seducătoare de la distanţă, dar care, văzută de aproape, nu este chiar aşa cum se spune sau cum se aude. Cred că ne-am simţit de multe ori, noi doi, ultimii oameni de pe lume", a spus acesta pentru MEDIAFAX.

Întrebat cât de greu a fost să strângă banii necesari pentru producţia acestui film, fiind vorba de o acţiune de crowdfunding, Toma Peiu a spus că proiectul a început în luna septembrie 2013, cu o investiţie proprie foarte mică, şi s-a încheiat în luna mai a acestui an.

"În momentul în care ne-am hotărât că vrem să mergem până la capăt şi să facem filmul ăsta, i-am cumpărat biletul de avion Olimpiei (Melinte, n.r.) şi asta ne-a obligat să gândim într-un termen foarte scurt, de două săptămâni şi jumătate, în care trebuia să găsim câteva zile în care să reuşim să strângem locaţii, echipă, echipament pentru a putea filma. După ce am încercat să strângem banii şi în alte feluri, adică să apelăm la oameni separat, direct, cu propunerea proiectului, am întocmit un dosar, asta nu a funcţionat. (...) A fost aproape un an din viaţa nostră. Aproape un an. Din septembrie anul trecut până acum", a spus Peiu.

Scenaristul a precizat că şi-au dat seama că povestea lor ar putea fi sprijinită dacă ajungea la un număr mai mare de persoane. "Poate nu reuşim să primim 3.000 de dolari de la câţiva oameni, dar, poate, dacă cineva dă 50 de dolari, altcineva 10 dolari (...). 100 de persoane ne-au donat în campania de fundraising de pe Indiegogo", a completat Peiu.

Acesta a mai spus că presa centrală, dar şi cea regională i-au ajutat să strângă restul de bani necesari pentru realizarea filmului, din contribuţii directe. "Au apărut oameni ca Dan (Chişu, n.r.), au mai apărut câţiva oameni, printre care bunicii mei, din a căror poveste se inspiră povestea originală pe care o menţionam, şi, până la urmă, am reuşim să punem cap la cap banii pentru filmare. Am reuşit să filmăm, însă apoi postproducţia a reprezentat un cu totul... de fapt, a trebuit să o luăm de la 0. Bugetul nostru ne-a ajuns doar pentru filmare, a fost urgenţa 0", a mai spus acesta.

De asemenea, întrebat dacă varianta de crowdfunding ar putea fi adoptată şi de tinerii regizori români, Peiu a precizat că "oamenii sunt mai puţin obişnuiţi" cu astfel de acţiuni, dat fiind şi nivelul economiei în România.

"În Statele Unite este o metodă oarecum consacrată, oarecum banală prin care se produc filme de scurt metraj şi chiar de lung metraj, chiar şi unii regizori consacraţi. La noi, oamenii sunt mai puţini obişnuiţi, am primit tot felul de reacţii şi ele sunt pe deplin justificate. «De ce am susţine un film şi nu am susţine pe cineva care luptă cu o boală». Este evident care este prioritatea între cele două şi cumva acesta este nivelul la care se află societatea noastră, economic vorbind", a mai spus acesta.

"În demersul succesului nostru a contat foarte mult faptul că ne adresam unui public foarte larg până la urmă, că toţi românii care au trăit sau trăiesc în afara graniţelor au trecut printr-o experienţă asemănătoare de adaptare, iar, pentru cei din ţară, este o poveste puţin cunoscută şi cu un impact foarte mare", a spus Peiu.

Toma Peiu a mai declarat că atât el, cât şi Luiza Pârvu simt că este momentul de a face pasul către lungmetraj.

"Scurtmetrajul îţi poate oferi multe lecţii, filmul acesta ("O lume nouă", n.r.) ne-a dat din plin lecţii despre tot felul de lucruri, de la un capăt la altul al traseului lui, însă înclusiv dacă vrei ca poveştile tale să fie văzute, să circule, să fie povestite, să ajungă la un public mai mare sau să aibă impact în lume, trebuie să faci pasul către nivel următor şi trebuie să-l faci cât timp nu e prea târziu", a spus acesta.

Toma Peiu a mai precizat că selecţia scurtmetrajului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania a însemnat foarte mult, adăugând că este ceea ce îşi doreau.

Acţiunea filmului se petrece în Pennsylvania, în 1908. Cizmarul Petru Ciotloş o întâmpină cu afecţiune mută pe Ana, soţia vărului său, în casa lor din Lumea Nouă. Înainte de a ajunge la inima ei, însă, Petru trebuie să îi dea o veste care o va schimba pentru totdeauna. La început de secol XX, sute de mii de români din Transilvania au emigrat în Statele Unite, atraşi de mirajul unei ţări primitoare, care promitea libertate şi şansa unui nou început, indiferent de originea socială, naţionalitatea şi nivelul de şcolarizare. Dintre cele două milioane de migranţi din Austro-Ungaria ajunşi în SUA între 1900 şi 1910, câteva zeci de mii de maghiari, români, sârbi, croaţi au căutat locuri de muncă în minele de cărbuni, pe şantierele şi în fabricile din Pennsylvania, asumându-şi riscuri astăzi greu de conceput.

Actorii din rolurile principale, Olimpia Melinte şi Florin Penişoară, regizoarea Luiza Pârvu, scenaristul Toma Peiu, producătoarea şi scenografa Adriana Răcăşan, coproducătorul Mihai Penişoară şi producătorul asociat Dan Chişu au participat la întâlnirea cu publicul TIFF de miercuri seară.

Produs din resurse independente, "O Lume Nouă" a fost filmat în toamna anului trecut, la New York. Filmul este o coproducţie România/ Ungaria/ SUA, producătorilor de la Root Films - Toma Peiu şi Luiza Pârvu, împreună cu Adriana Răcăşan - alăturându-li-se, în calitate de coproducători, studioul maghiar Focus Fox şi penproduction.ro. New York University Tisch School of The Arts, DaKino Productions şi MDV Audio Studio sunt producătorii asociaţi care au făcut posibile preproducţia, filmarea, respectiv mixajul de sunet ale filmului.

Grigore Leşe semnează muzica de pe coloana sonoră a filmului, din a cărui echipă de creaţie mai fac parte directorul de imagine chinez Shan Jin, sound designer-ul Laura Lăzărescu, monteurul Tudor D. Popescu, scenografele Lulu Petrescu şi Erin Vassilopoulos.

Născută în 1986, la Craiova, absolventă a Facultăţii de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale din Bucureşti, Luiza Pârvu a regizat până în prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, "My Baby" (2013), "Draft 7" (2011) şi "Aniversarea" (2010), scrise şi produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri şi evenimente cinematografice din ţară şi străinătate. În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la premiul Gopo pentru Tânără Speranţă, pentru regia filmului "Draft 7". În acelaşi an, a obţinut o bursă pentru a urma masterul de film al prestigioasei New York University Tisch School of the Arts, una dintre trei cel mai bine cotate şcoli de film din lume.

"O Lume Nouă/ Start Anew World" a fost produs cu sprijinul universităţii, în anul II de studii al Luizei Pârvu.

Toma Peiu a absolvit secţia de scenaristică a Facultăţii de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale din Bucureşti, iar, din 2009, scrie şi produce filme alături de Luiza Pârvu, împreună cu care a pus bazele companiei de producţie Root Films, în 2013. În perioada 2007 - 2012, a făcut parte din echipele unora dintre cele mai importante evenimente cinematografice din ţară, printre care TIFF, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, premiile Gopo şi Festivalul Internaţional de Film NexT. A fost membru al Asociaţiei Culturale Este'n'est timp de patru ani, iar, în prezent, este bursier al The New School University din New York, SUA, unde urmează un masterat în film şi studii media.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca se desfăşoară în perioada 30 mai - 8 iunie şi este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici