TIFF şi Festivalul Naţional de Teatru, finanţate cu câte 200.000 de lei de către ICR

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Festivalul Naţional de Teatru vor fi finanţate cu câte 200.000 de lei de către Institutul Cultural Român (ICR), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
291 afișări
Imaginea articolului TIFF şi Festivalul Naţional de Teatru, finanţate cu câte 200.000 de lei de către ICR

TIFF şi Festivalul Naţional de Teatru, finanţate cu câte 200.000 de lei de către ICR

ICR anunţă, în comunicat, parteneriatele strategice şi finanţările aprobate pentru 2013 în funcţie de solicitări şi proiecte prezentate.

"Conform Programelor ICR 2012-2013, document publicat deja în octombrie 2012, au fost stabiliţi parteneri strategici cu vizibilitate internaţională. Până la această oră, unii dintre aceştia au propus proiecte în vederea acordării de sprijin financiar de la ICR, potrivit reglementărilor. ICR acordă acest sprijin financiar pe bază de proiect, prin competiţie pentru obţinerea de fonduri nerambursabile, şi pe baza referatelor de specialitate în cazul acţiunilor punctuale. Institutul Cultural Român are ca misiune să promoveze cultura română în străinătate şi evaluează proiectele din punctul de vedere al reprezentativităţii şi competitivităţii internaţionale", se spune în comunicat.

"Conform aprobării date în cursul lunilor ianuarie - martie 2013, de Comitetul Director", în anul 2013 se acordă sprijin financiar, din partea ICR, mai multor proiecte prezentate de parteneri strategici cu vizibilitate internaţională.

Astfel, suma alocată de ICR pentru Festivalul Naţional de Teatru, organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER), este de 200.000 de lei. Tot 200.000 de lei va primi şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

ICR va aloca o sumă de 100.000 de lei proiectului "Ateliere de artă dramatică" (Academia de Teatru şi Film Athanor, Germania), în timp ce Festivalul Internaţional de Dans Contemporan va primi o sumă de 40.000 lei.

Centrul Naţional al Dansului va primi o sumă de 60.000 de lei, în timp ce Festivalul Internaţional de Film Documentar ASTRA (Sibiu) va primi 50.000 de lei.

Suma alocată pentru Festivalul de Film Anonimul este de 10.000 de lei, în timp ce Festivalul de Film de Animaţie Anim'Est va primi 20.000 lei.

ICR va finanţa şi Festivalul Filmului Evreiesc - 10.000 de lei, Turneele Teatrului Nottara - 70.000 de lei, Întâlnirile Internaţionale de la Cluj (Teatrul Naţional din Cluj) - 60.000 lei, Balkanik Festival - 68.000 de lei, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica - 4.500 de lei, Festivalul Plai de Muzică, Artă, Multiculturalitate (Timişoara) - 22.500 de lei, Festivalul de Jazz, Bucureşti (premiul formaţia anului) - 4.500 lei, Festivalul de Jazz (Sibiu) - 30.000 de lei şi Fundaţia Sergiu Celibidache (Concurs internaţional de dirijat) - 22.500 de lei.

Pe de altă parte, potrivit comunicatului, până în prezent, Institutul Cultural Român s-a implicat în susţinerea participării artiştilor şi creatorilor români la festivaluri internaţionale de film, teatru, poezie, muzică, precum şi la expoziţii şi alte evenimente internaţionale de prestigiu.

Între acestea, ICR menţionează deplasarea echipei filmului "Poziţia copilului" la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin - o sumă alocată de 59.310 lei - şi deplasarea trupei Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu la Tokio - 22.500 de lei.

De asemenea, pentru organizarea la sediul ICR şi în institutele culturale din străinătate a expoziţiei omagiale "Nichita Stănescu - 80 de ani de la naştere" sumă alocată a fost de 18.950 de lei, în timp ce participarea unor poeţi români la Turnirul de Poezie de la Gyula, Ungaria, a fost finanţată cu o sumă de 22.500 de lei.

Participarea tinerilor muzicieni români la workshop-ul organizat la Montepulciano, Italia (SoNoRo Interferenţe), a primit de la ICR 13.500 lei, în timp ce deplasarea corului Madrigal pentru susţinerea unor concerte în Germania (Munchen) a primit 55.000 de lei.

ICR a mai finanţat şi participarea Orchestrei Române de Tineret la Festivalul Ravello 2013, cu o sumă de 22.500 de lei, participarea unor artişti plastici români la expoziţii organizate în Germania (Bochum) şi la Târgul Internaţional de Artă Contemporană, Monaco - 12.060 de lei, dar şi proiectul "Păpuşi româneşti la Avignon Off 2013", al Teatrului de Păpuşi Prichindel, Alba-Iulia - 31.500 de lei.

"Acestea sunt doar câteva dintre acţiuni. Partenerii strategici care nu au intrat încă în lista de mai sus, întrucât nu au prezentat solicitări până acum, vor fi abordaţi, de asemenea, pe bază de proiecte şi cu statutul de partener strategic ce dispune de vizibilitate pe plan internaţional", se mai spune în comunicatul ICR.

Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, săptămâna trecută, lista proiectelor eligibile şi neeligibile la finalul etapei administrative de selecţie a dosarelor depuse în cadrul concursului anunţat pe 29 noiembrie 2012.

Astfel, printre dosarele analizate de comisia de selecţie - a cărei componenţă ICR o va face publică numai la finalul etapei de selecţie - au fost declarate neeligibile proiecte precum: Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 11-a (proiect depus de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc), ediţia a XXIII-a a Festivalului Naţional de Teatru (proiect înaintat de Uniunea Teatrală din România - UNITER), Festivalul Internaţional de Film "Lună Plină" (proiect al Asociaţiei Victoria Film), Festivalul Internaţional de Film NexT (Asociaţia Societatea Culturală NexT), Festivalul Cultural FânFest 2013 (al Asociaţiei Aurarilor Alburnus Maior), Sighişoara Film Festival (proiect al Fundaţiei Române pentru Educaţie şi Educatori), "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu - promovare film prin producţie pe suport DVD (proiect ce aparţine SC Voodoo Films SRL).

Institutul Cultural Român a înregistrat până marţi, la ora 11.00, un număr de 15 contestaţii în urma rezultatelor concursului de finanţări publicate săptămâna trecută, care a declarat drept neeligibile proiecte precum TIFF, Festivalului Naţional de Teatru (FNT), festivalurile Anonimul şi Kinodiseea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici